Yüksek lisans 2 yılda biter mi ?

Emir

New member
Yüksek Lisans 2 Yılda Biter Mi? Hayal mi Gerçek mi?

Herkese merhaba forumdaşlar! 🎓 Bugün, hepimizin zaman zaman "Vay be, bu kadar hızlı geçer mi ya?" diye düşündüğü, "Yüksek lisans 2 yılda biter mi?" sorusunu ele alıyoruz. Bazen öyle bir hızla geçiyor ki, "Şu an ben yüksek lisans mı yapıyorum, yoksa bir bilim kurgu filminde zaman yolculuğu mu yapıyorum?" diyorsunuz. Konu, derinlemesine bir strateji gerektiriyor; tıpkı her şeyin doğru zamanda yapılması gereken bir hamle gibi… Ama şimdi derinlemesine bir analiz yapmadan önce, şu soruyu sormadan edemiyorum: Yüksek lisans 2 yılda biter mi? Tabii ki bitmez, ama arada gülüp eğlenelim! 😜

Erkekler: “Hadi Bir Plan Yapalım, Bu İşi Hızlıca Çözelim!”

Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımını bilirsiniz. Hedef belli: 2 yılda bitirmek! Ama bu hedef, aslında daha çok şöyle bir stratejiye dönüşüyor: “Önce yazları tatil yapmam lazım, sonra bir haftalık çalışmalarla bitiririm.” Bunu kulağınızda duyabiliyorum: “Beni tanıyorsunuz, zaten gece 3'te bir anda yetiştirdiğim projelerle ün kazandım!” Plan? Hmmm, detaylara yer yok, gidişat önemli. Düşünsenize, 2 yıl boyunca derslere, tez yazımına, seminerlere falan... Yani, 5 dakika bir mola verseniz bile, arkadaşlarınızın “Hadi, bu hafta ödevler falan var, şunu yapalım” tekliflerine cevaben siz, sadece tek bir kelime söylüyorsunuz: “Bir dahaki hafta.” Çünkü mesele gerçekten çözüm odaklı olmaksa, bu işin en hızlı çözümü: "Bir dahaki hafta" olur. Ama şunu da unutmayın ki, bazen erkekler bile bu çözüm odaklılıkla sıkışıp kalıyor. Başarı, yolda bir tesadüfe dayanabilir; tıpkı yüksek lisans yaparken bir anda fark etmediğiniz bir sunumun ortasında "Sonuç olarak bu konuya yeniden döneceğiz" diyerek zaman kazanmak gibi! 😏

Kadınlar: “Zaman mı? Hadi Öncelikle Birbirimizi Tanıyalım!”

Kadınların bakış açısı, gerçekten başlı başına bir sanat eseri! Bir kadının yüksek lisansa başladığında en önce ne yaptığına dair bir istatistik yapmak isterdim… Ama bir şey var ki, her kadın gerçekten çok iyi bir empati uzmanıdır. Öncelikle çevresindeki herkesle tanışır: Hocalar, sınıf arkadaşları, asistanlar, hatta kafedeki çalışanlar. “İçimde bir şey var, onları anlamam gerekiyor!” Herkesle derin sohbetler yaparken, yüksek lisansı bitirme süresi de birdenbire 3 yıla çıkabilir. Ama önemli olan bir şey vardır: “Herkesin hayatına dokunmak, duygusal bağlar kurmak ve sonra da –belki 6. haftada– ‘Acaba bu süreç 2 yıl içinde biter mi?’ diye düşünmek." Sizin için, süreç kadar sonuç da önemlidir. Hedef, sadece bitirip geçmek değil, her adımda da anlamlar ve ilişkiler kurmaktır. Yani sonuçta yüksek lisans, insanları anlamanın eğlenceli bir yolu olur! 😄

Gerçekten 2 Yılda Biter Mi? “Hadi, Hadi, Plan Yapalım!”

Duygusal bağlılık bir yana, bakalım gerçekte 2 yılda bitirebilmek mümkün mü? Cevap, genelde şu şekilde gelir: “Mümkün! Ama plan yapmanız lazım!” Hadi hep birlikte gerçekçi bir plan yapalım (tabii ki kimse bu planı uygulamayacak, ama bu başka bir mesele!):

- 1. Ay: Tüm kitapları toplayın, ders notlarını yükleyin ve "Vay, bunu nasıl yapabilirim?" diye düşünün.

- 2. Ay: Yeni bir arkadaş grubuyla çalışmaya başlayın, sonra bir hafta boyunca sadece sohbet edin.

- 3. Ay: Bir ay boyunca yazar gibi yazmaya çalışın, ama Instagram paylaşımlarıyla sabahı bulmanız garanti!

- 6. Ay: Çalışmalarınızı kaydedin, ama önce kahve içmeye gidelim! (Çalışmalarınız... bir sonraki dönemde!)

- 12. Ay: Hadi, ama gerçekten! Bu yaz bitirelim!

Ve... sonra bir yıl daha ekliyoruz ve derken bakıyorsunuz, 2 yıl! Planlar bitti mi? Tabii ki değil ama hâlâ gülümsüyorsunuz.

Bazen 2 Yılın Sonunda... “Bir Bak, Ne Oldu!”

İki yıl sonunda elinize tez dosyanızla bakarken, aynı soruyu kendinize sormuyorsunuz: "Bitti mi?" O kadar vakit harcandı ki, yüksek lisans, aslında bir yaşam biçimi haline geliyor. Ve sonra arkadaşlarınız size soruyor: “Hadi ama, bir plan yap!” Ama işin güzel tarafı şudur: Bu süreçte gerçekten unutamayacağınız anılar biriktiriyorsunuz. Sadece akademik bilgi değil, kocaman bir deneyim de kazanmış oluyorsunuz. Belki de 2 yıl boyunca izlediğiniz diziler, partiler ve "Bu hafta ben ne yapıyorum?" soruları kadar kıymetli!

Yüksek lisans 2 yılda biter mi? Bazen evet, bazen hayır! Ama ne olursa olsun, bu sürecin bir parçası olmak, derslere girmek, tez yazmak ve arkadaşlarla gülüp eğlenmek… Gerçekten değmez mi?

Şimdi Sıra Sizde! 2 Yılda Bitti Mi? Hangi Stratejiyi Benimsediniz?

Gelin, kendi deneyimlerinizi paylaşın! Hangi taktikle bu işe yaklaştınız? Erkeklerin “çözüm odaklı” planları mı, yoksa kadınların “sosyalleşerek başaralım” yaklaşımı mı? Hadi, hep birlikte gülümseyelim ve bu süreci biraz daha eğlenceli hale getirelim!