Üç önemli sandalye için ara seçimler yaklaşırken Karnataka'da siyasi faaliyetler yoğunlaşıyor | Dünya

Seçim Komisyonu Karnataka'daki üç seçim bölgesinde borazan çalarken, iktidardaki Kongre'de ve BJP ile müttefiki JD(S)'nin birleşik muhalefetinde yoğun siyasi faaliyet başladı.


Hiçbir parti üç seçim bölgesi için adaylarını kesinleştirmedi. (PTI)

E Tukaram, Birlik Bakanı HD Kumaraswamy ve eski başbakan Basavaraj Bommai'nin Lok Sabha seçimlerindeki zaferinden sonra Karnataka Meclisi'nden istifası nedeniyle Sandur, Channapatna ve Shiggaon'da ara seçimler yapılacak.

Her ne kadar Channapatna'da bir JD(S) adayının çıkması muhtemel olsa da, partilerden hiçbiri üç seçim bölgesi için adaylarını kesinleştirmedi. Channapatna MLA'dan istifa eden JD(S) yardımcısı Kumaraswamy'nin oğlu Nikhil Kumaraswamy'yi aday gösterebileceğine dair spekülasyonlar var.

Geçenlerde Birlik Bakanı oğlunu sahaya sürmesi için kendisine baskı yapıldığını söylemişti. BJP eyalet başkanı BY Vijayendra da NDA adayının Channapatna'da sahaya çıkacağını söyledi.

(Ayrıca Okuyun: BJP Milletvekili Yatnal, Karnataka bakanının karısı hakkında 'Pakistan'ın yarısı' sözü nedeniyle kefaletle serbest bırakılamayan tutuklama emriyle karşı karşıya)

Perşembe günü Kumaraswamy, üç seçim bölgesindeki ara seçimler için parti liderlerini bir toplantıya çağırdığını söyledi. “Üç seçimde bizim (JD-S) nasıl bir rol oynamamız gerektiğini tartışacağız. Sandur ve Shiggaon'da pek rol oynayamayabiliriz ama her ses önemlidir” dedi bakan. Channapatna ile ilgili olarak eski CM, BJP liderlerinden konuyu tartışmalarını istediğini söyledi.

“Delhi'deki BJP liderleri bunun benim seçim bölgem olduğunu ve bu nedenle karar vermem gerektiğini söylemeyi bana bıraktı. Acele kararlar vermeyeceğim. Kumaraswamy, duruma ve gelecekteki siyasi gelişmelere göz kulak olmam gerektiğini söyledi. Bommai, Perşembe günü Dünya'da Shiggaon seçimleriyle ilgili tartışmalar için BJP parlamento lideri BS Yediyurappa'yı evinde ziyaret etti. Daha sonra gazetecilere Yediyurappa'nın Shiggaon anketleri hakkında konuştuğunu söyledi. “Yeddyurappa bana seçim hazırlıklarımızı sordu, ben de ona hazır olduğumuzu söyledim. Adayların seçimi de tartışıldı ve bileti kimin aldığından bağımsız olarak zaferi garantilememiz gerektiğine karar verildi” dedi Haveri milletvekili.

19 Ekim'den sonra Delhi'yi ziyaret edeceğini sözlerine ekledi. Channapatna'da Bommai, kararın Kumaraswamy ve BJP üst komutanlığı tarafından alınacağını söyledi. BJP kaynakları PTI'ye, BJP'nin seçim adayı olarak Gangavathi MLA ve madencilik baronu G Janardhana Reddy'yi seçtiğini söyledi. BJP yetkilisi, “Resmi bir açıklama yapmadık ancak adayların isimleri kesinleştikten sonra bunu yapacağız” dedi.

Ona göre BJP ve müttefiki JD(S) büyük olasılıkla adaylarını 22 Ekim'de açıklayacak ve seçime 23 veya 24 Ekim'de karar verilecek. Kongre henüz adaylarını belirlemedi.

Kongre adayları görüşmek üzere yakında toplanacak


Kaynaklar, Karnataka Pradesh Kongre Komitesinin adayları tartışmak üzere bir veya iki gün içinde toplanacağını söyledi. Daha sonra KPCC üyelerinin partinin üst düzey komutanlarıyla Delhi'de başka bir toplantı yapma ihtimalinin bulunduğunu söylediler.

Ancak kaynaklar, Sandur E Tukaram'ın eşi Annapoorna Tukaram veya kızı Vandana'nın da görevlendirilebileceğini söyledi. Kaynaklar, 2023 Meclisi'ne Kongre bileti konusunda başarısız olan Pathan Ahmed Khan'ın gönderilmesi için Shiggaon'da görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Tüm gözler, aynı zamanda Kongre'nin eyalet başkanı olan Başbakan Yardımcısı DK Shivakumar'ın çevrilmemiş taş bırakmadığı Channapatna Meclisi anketlerinde. Shivakumar orada sık sık kampanya yürütmüş ve partinin kim olursa olsun kendisinin aday olacağını açıklamıştı. Kardeşi ve üç kez milletvekili olan DK Suresh'in oradan yarışabileceğine dair spekülasyonlar var.

(Ayrıca Okuyun: Birlik Bakanı Kumaraswamy, Karnataka hükümetini HMT ve KIOCL hakkında yalan yaymakla suçluyor)