Milli Iktisat Ve Tasarruf Kanunu Ne Zaman Çıktı ?

Ilayda

New member
**\Milli İktisat ve Tasarruf Kanunu Nedir?\**

Milli İktisat ve Tasarruf Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik kalkınma hamlelerinde önemli bir dönemeçtir. 1929 dünya ekonomik buhranı sırasında ortaya çıkan bu kanun, ülkenin ekonomik bağımsızlığını kazanmasını ve dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlayan bir dizi düzenlemeyi içermektedir. Kanunun kabul edilmesi, Türk ekonomisinin daha dayanıklı bir hale gelmesini sağlamak adına büyük bir adım olmuştur.

**\Milli İktisat ve Tasarruf Kanunu Ne Zaman Çıktı?\**

Milli İktisat ve Tasarruf Kanunu, 1 Temmuz 1929 tarihinde kabul edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin genç bir devlet olarak ekonomik kalkınmasını sağlama yolunda attığı bu adım, aynı zamanda dışa bağımlılığı en aza indirmeyi hedefleyen bir stratejinin parçasıdır. Türkiye'nin, özellikle o dönemde büyük bir sanayi altyapısına sahip olmaması ve dışa olan ekonomik bağımlılığı, bu kanunun önemini arttırmıştır.

**\Kanunun Amacı Nedir?\**

Milli İktisat ve Tasarruf Kanunu'nun başlıca amacı, Türk milletinin ekonomik bağımsızlığını sağlamaktır. Bu hedef doğrultusunda, yerli üretimin teşvik edilmesi, yabancı sermayeye dayalı bağımlılığın ortadan kaldırılması ve devletin ekonomide daha etkin bir rol alması öngörülmüştür. 1929 dünya ekonomik buhranı sırasında, küresel ticaretin daralması ve dış ticaretin olumsuz etkileri, Türkiye’nin ekonomik zorluklar yaşamasına neden oluyordu. Bu bağlamda, tasarrufları teşvik etmek ve yerli üretime yönelmek için yeni düzenlemeler getirilmiştir.

**\Kanunun Kapsamı ve İçeriği\**

Milli İktisat ve Tasarruf Kanunu, yerli üretimi teşvik etme ve yerli sanayinin gelişmesini sağlama amacı güdüyordu. Bu çerçevede, devletin kendi imkanlarıyla daha fazla üretim yapması ve dışa bağımlılığı en aza indirgemesi hedeflendi. Kanun, aynı zamanda vatandaşların tasarruf etmelerini teşvik eden bir dizi düzenleme içeriyordu. Kanunun getirdiği bazı önemli maddeler şunlardır:

1. **Yerli Malı Kullanımı Teşviki**: Yerli malının kullanımını artırmak, dışarıdan mal ithal etmeyi en aza indirmek amacıyla yerli üreticiye destek sağlandı.

2. **Vergilendirme Düzenlemeleri**: Yabancı mallara yüksek vergiler getirilerek, yerli üreticinin rekabet gücü artırılmaya çalışıldı.

3. **Tasarruf Edilmesi**: Vatandaşların tasarruf yapabilmesi için devletin özel teşvikleri ve programları oluşturuldu. Bununla birlikte, devlet tasarruf hesapları açarak halkın birikim yapmasını teşvik etti.

4. **Sanayileşme ve Yerli Üretim**: Devlet, yerli sanayiyi desteklemek için çeşitli teşvikler ve krediler sağladı. Bu, uzun vadede Türkiye'nin ekonomik kalkınması açısından büyük önem taşıdı.

**\Kanunun Çıkışının Ardındaki Ekonomik Durum\**

1929 yılında kabul edilen bu kanunun çıkarılmasındaki en büyük etken, dünya ekonomisinde yaşanan büyük buhran olmuştur. Dünya genelinde büyük bir ekonomik durgunluk yaşanırken, Türkiye de bu krizden etkilenmişti. Türkiye'nin en büyük ticaret ortakları olan Batılı ülkelerdeki ekonomik daralma, Türk ekonomisini de sarsmıştı. Dış ticaretin daralması, işsizlik oranlarını artırmış ve ekonominin daha fazla dışa bağımlı hale gelmesi, ülkenin ekonomik güvenliği için tehlike oluşturmuştu. Bu krizden çıkmanın yolu, yerli üretimin arttırılması ve tasarrufun teşvik edilmesiydi.

**\Milli İktisat ve Tasarruf Kanunu'nun Ekonomik Etkileri\**

Milli İktisat ve Tasarruf Kanunu, Türk ekonomisi üzerinde önemli etkilere yol açmıştır. Öncelikle, yerli üretim teşvik edilmiş ve böylece Türkiye’nin dışa olan bağımlılığı azaltılmıştır. Bu dönemde, sanayi kuruluşlarının kurulması için devlet destekleri sağlanmış ve yerli iş gücünün kullanımı teşvik edilmiştir. Ayrıca, halkın tasarruf yapmaya yönlendirilmesiyle birlikte, finansal kaynakların artışı sağlanmış ve bu kaynaklar yerli yatırımlar için kullanılmaya başlanmıştır.

Ancak, bu kanunun getirdiği ekonomik düzenlemelerin her zaman başarılı olmadığını da belirtmek gerekir. Yerli sanayinin gelişmesi için atılan adımlar uzun vadede etkili olmasına rağmen, dönemin ekonomik koşulları ve dışa bağımlılık sorunu, tam anlamıyla aşılabilmiş değildir. Buna rağmen, kanun Türkiye’nin ekonomik kalkınma sürecine ciddi katkılarda bulunmuştur.

**\Kanun Sonrası Türk Ekonomisi: Yerli Üretim ve Tasarruf Kültürü\**

Milli İktisat ve Tasarruf Kanunu’nun uygulanması sonrasında, Türkiye’nin ekonomik yapısında önemli değişiklikler yaşanmıştır. Öncelikle, yerli üretim arttırılmaya başlanmış, sanayileşme süreci hızlandırılmıştır. Bu sayede, dışarıdan alınan malların oranı azalmış ve yerli sanayinin gelişmesi sağlanmıştır. Ancak, bu sürecin daha uzun vadeli ve sürdürülebilir hale gelmesi için yeni ekonomik stratejiler ve düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur.

Tasarruf kültürünün yerleşmesi ise zaman almıştır. Halkın tasarruf yapmaya teşvik edilmesi, ancak sadece belli bir kesim tarafından benimsenmiştir. Devletin bu konuda daha fazla eğitim ve rehberlik hizmetleri sunması gerektiği bir gerçektir.

**\Milli İktisat ve Tasarruf Kanunu Hangi Sorunları Giderdi?\**

Milli İktisat ve Tasarruf Kanunu, Türkiye’nin ekonomisinin yabancı sermayeye olan bağımlılığını bir ölçüde azaltmıştır. Dış ticaretin daralmasıyla birlikte, Türkiye’nin kendi iç pazarında üretimi arttırmak için attığı adımlar, kısa vadede ithalata olan bağımlılığı azaltmıştır. Ayrıca, tasarruflar arttırılarak yerli yatırımlar için kaynak yaratılmıştır.

Bir diğer önemli etki, yerli sanayinin güçlendirilmesidir. Bu dönemde Türkiye, kendi üretim kapasitesini artırarak dışa bağımlılığı azaltmayı başarmıştır.

**\Sonuç\**

Milli İktisat ve Tasarruf Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik bağımsızlık yolunda önemli bir adım olmuştur. 1929 yılında yaşanan dünya ekonomik buhranı, Türk ekonomisini zor bir duruma sokarken, bu kanunla birlikte Türkiye, yerli üretimi teşvik etmiş ve halkı tasarruf yapmaya yönlendirmiştir. Uzun vadede, bu kanunun etkileri tam anlamıyla hissedilememiş olsa da, Türkiye’nin ekonomik kalkınma sürecine katkı sağlamış ve önemli bir başlangıç oluşturmuştur.