Alevî Sünni farkı nedir ?

Ilayda

New member
Alevî-Sünnî Farkı Nedir? Biraz Mizah, Biraz Ciddiyet…

Selam Forumdaşlar!

Bugün, hepimizin gündeminde olan ama bir türlü netleşmeyen "Alevî-Sünnî farkı" meselesine eğlenceli bir açıdan yaklaşalım dedim. Tabii, hemen söyleyeyim; burada kimseyi kırmak, rencide etmek ya da ciddi bir kavga başlatmak gibi bir niyetim yok. Tam tersi, bu iki farklı inanç grubunun aslında nasıl bir arada yaşamayı başardığını mizahi bir dille ele alarak hep birlikte gülümseyelim istiyorum. Ama unutmayın, şaka yaparken asla "yanlış anlaşılabilir" olmamaya dikkat ediyorum. :)

Bu yazıda, Alevîlik ile Sünnîlik arasındaki farkları eğlenceli bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Hem erkeklerin çözüm odaklı, hem de kadınların empatik yaklaşımlarını mizahi bir dille harmanlayarak… Sonuçta, aslında çok benzer olduğumuzu ama bazen farklı yoldan gitmeyi tercih ettiğimizi göreceğiz. Hadi o zaman, başlayalım!

Alevî ve Sünnî: İki Yoldaş, İki Farklı Yöntem

Alevîlik ve Sünnîlik, temelde İslam’ın farklı yorumlarıdır. Bunu, "Sünnîler genellikle giyimde rahat, Alevîler ise tarzda özgürdür" şeklinde basitçe özetleyebiliriz (tabii ki abartmıyorum, biraz mizah var, aman dikkat!). Alevîler, genelde daha fazla içsel bir yolculuğa odaklanırken, Sünnîler geleneksel ritüellere sıkı sıkıya bağlıdırlar. Sünnîler, doğruyu bulma işini genelde "baba-oğul" ilişkisiyle yürütürken, Alevîler "bütünlük ve sevgi" ile kucaklaşarak hayatı anlamaya çalışır. Anlayacağınız, her iki grup da aynı yolda ama farklı yollarla ilerliyor. Sadece rotada birkaç tabelada fark var!

Örneğin, bir Sünnî'nin en büyük hayali “başörtüsünün doğru bağlanma biçimi” olabilirken, Alevîlerin en büyük hayali, "bütün bir ailenin bir arada dede evine gitmesi" olabilir. Ama dikkat edin! Her iki grup da bir şekilde insan olmanın, sevgiyi ve saygıyı başkalarına aktarmanın peşindedir. Herkesin derdi aynı; sadece yolculukları farklı.

Erkekler ve Çözüm Odaklı Yaklaşımlar: Alevîlik ve Sünnîlik Bir Yerde Buluşur Mu?

Erkekler genellikle "pratik" insanlar olduklarından, Alevîlik ve Sünnîlik gibi konulara çözüm odaklı yaklaşabilirler. Yani, bir erkek tipi "Alevîlik ile Sünnîlik arasındaki farkı çözelim de, geri kalan kısmı sonra konuşalım" der ve derin bir "stratejik çözüm" önerisiyle durumu çözmeye çalışır. Mesela, Alevîler de Sünnîler de cennete gitmek istiyor, peki ne yapalım? "Birlikte bir plan yapalım, tütün tarlasında çalışalım" diyebilir. Farklılıkları belirten cümleleri ise genellikle şöyle bitirir: “Aslında ne fark eder ki, zaten hepimiz ‘iyi insan’ olmaya çalışıyoruz!”

Bir erkek, Alevîlik ve Sünnîlik farklarını "Tartışmadan önce işin kolayına kaçmayalım, önce sohbet edelim" mantığıyla çözmeye çalışır. Yani bu konuda çözüm bulmayı bir futbol maçı gibi görür; kazanan yine dostluktur, kaybeden ise sadece biraz daha kafası karışmış bir sohbet olur!

Kadınlar ve Empatik Yaklaşımlar: Herkes Birbirini Anlamalı

Kadınlar ise bu durumu genellikle "Herkesin görüşüne saygı gösterelim, sevelim, sonra tüm bu farkları ortadan kaldırırız!" yaklaşımıyla ele alır. Çünkü kadınlar toplumsal bağlara daha fazla değer verirler. Alevîlik ve Sünnîlik arasındaki fark, kadınlar için genellikle bir "toplumsal ilişki" meselesidir. “Sen farklısın ama ben seni anlıyorum” diyebilirler. Örneğin, bir Alevî kadın, Sünnî bir kadına sorar: "Senin yerinde olsam, ben de senin gibi namaz kılardım." Veya "Bence senin düğünlerdeki şarkılar daha güzel, ben de onları duymak isterdim!" Kısacası, kadınlar arası empati o kadar güçlüdür ki, Alevîlik ile Sünnîlik arasındaki farklar birer minik ayrıntı gibi görünür.

Kadınlar, insanları dinlerken sadece "düşüncelerini" değil, "duygularını" da anlarlar. Yani mesele sadece inanç farkı değil, insanı insan yapan duygularla ilgilidir. “Alevî-Sünnî farkı” gibi bir konuyu kadınlar, genellikle şu şekilde çözerler: “Hadi gel, biraz çay içelim, sonra hep birlikte karar veririz.”

Görüşlerimiz Farklı Ama Sonuçta Hepimiz İnsanız!

Sonuçta, Alevîlik ve Sünnîlik arasındaki farklar, asıl meselenin ta kendisi değildir. Hepimizin aynı dünyanın insanları olduğumuzu, farklılıklarımızla çok güzel bir şekilde var olabileceğimizi unutmayalım. Öyle ya da böyle, farklılıklar insanı zenginleştirir. Hem Alevîlerin hem de Sünnîlerin kendi iç dünyalarındaki derinlik, bu farkları anlamamızı sağlar.

Farklı düşünmek, bazen birbirimize daha yakın olmamıza neden olur. Sonuçta, herkesin kendi yolunda yürüdüğü bir dünyada, biraz mizah, biraz hoşgörüyle bu farkları birleştirmenin yolunu bulabiliriz.

Hadi, Şimdi Söz Sizin: Alevî-Sünnî Farkı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Şimdi, forumdaşlar! Bu yazıyı okuduktan sonra konuya nasıl bakıyorsunuz? Alevîlik ve Sünnîlik arasındaki farklar, gerçekten hayatımıza nasıl yansıyor? Sizce bu farklar, iki insan arasında gerçek bir engel mi yoksa birlikte yaşamanın zenginliği mi? Yorumlarda buluşalım, tartışalım, gülümseyelim!

Unutmayın, önemli olan birbirimizi anlamak ve sevgiyle yaklaşmaktır. :)