Darülmaarif hangi padişah zamanında açıldı ?

Emir

New member
Darülmaarif: Bir Padişahın Eğitimi Değiştiren Hamlesi ve Forumdaki Gülüşmeler!

Merhaba sevgili forumdaşlar! Bugün konumuz biraz tarihten, biraz da günümüzden bir kesit alacak: Darülmaarif. Hani şu "beyaz gömlekli padişahların eğitimle ilgili ciddiyetle ilgilendiği yer" diye duyduğumuz, ama sonrasında aklımızın karıştığı o tarihi yer! Hadi gelin, padişahların eğitimle ilgili bu büyük hamlesinin, zamanla nasıl bir dönüşüm süreci yaşadığını, erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımıyla, kadınların ilişki odaklı düşünce yapılarıyla harmanlayarak tartışalım. Tabii, biz böyle yazarken, keyifli ve neşeli olalım da forumda herkes gülümsesin!

Darülmaarif Nedir, Ne Değildir?

Hadi önce Darülmaarif'in tanımını yapalım, sonra da günümüze nasıl bağlayacağımıza bakalım. Darülmaarif, tam anlamıyla “eğitim evi” diyebileceğimiz bir kurum. Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim sistemine katkı sağlayacak bir yapı olarak Sultan II. Mahmud zamanında 1830'lu yıllarda açılmış. Ama işin komik tarafı, o zamanlar padişahlar, birer “eğitim stratejisti” gibi davranıp, eğitimi tamamen “yenilikçi” bir bakış açısıyla ele alıyormuş. Yani sadece “kurum açalım” demekle kalmamışlar, bu kurumların içeriğini de şekillendirmişler. Darülmaarif işte tam da bu felsefenin ürünü.

Şimdi, forumda kadınlar için de şöyle bir tespitte bulunmak isterim: Eğitim, aslında çok daha fazlasıdır, değil mi? Bazen erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı, "Evet, okulları açtık, peki sorunu çözdük mü?" diye düşünüp geçiyor olabilir. Ama kadınlar için eğitim demek, “Bir insanı değil, bir toplumu eğitmek” demektir. Evet, bu bağlamda Darülmaarif de bir toplum eğitme yolculuğunun ilk adımlarından biriydi.

Padişah II. Mahmud’un Stratejisi: Eğitim Değişir, Toplum Değişir!

Padişah II. Mahmud, “Eğitimi, toplumu değiştiren güç olarak görmek lazım” demiş gibi düşünülebilir. Yani bizde eğitim tartışmalarının genelinde olduğu gibi, hemen stratejik bir bakış açısına sahip olmuş. Erkeklerin bakış açısı da hemen “Ne yapmalıyız, nereye kadar gitmeliyiz?” şeklinde olmuş, değil mi? "Darülmaarif'le bu iş çözülür" diye düşünmüşlerdir, biz de şunu soralım: “O zaman sadece okullar açmak, bu kadarla kalır mı?” Eğitimin toplumu nasıl dönüştürdüğünü, kadınlar çoğu zaman daha “duygusal” ve “empatik” bir şekilde keşfeder.

Evet, işte II. Mahmud’un açtığı Darülmaarif bu stratejik değişimin ilk adımıydı. Eğitim sadece bir okul açmakla kalmaz, tüm toplumun eğitimsel altyapısını da dönüştürmek gerektirir. Kadınların empatik bakış açısıyla bakıldığında, Darülmaarif aslında toplumda bir farkındalık yaratmanın, daha kapsayıcı bir yapı kurmanın temelidir. Yani kadınlar, “Evet, okullar evet ama... Herkesin, her toplum kesiminin eşit eğitim alması önemli” derdi muhtemelen.

Herkese Hitap Ediyoruz: Darülmaarif’in Hedefi Kimdi?

Şimdi işin eğlenceli kısmına geçelim! Darülmaarif, Osmanlı'da eğitim sistemine ciddi bir katkı sağlamış olabilir ama tabii ki, o dönemde bir şey daha vardı: Sadece erkeklerin mi? Yoksa kadınların da eğitim alması gereken bir sistem mi? Hep birlikte düşünelim. Eğer kadınlar o dönemde eğitim alabilseydi, Darülmaarif belki de her yönüyle bugünkünden çok farklı olabilirdi. Erkekler hep çözüm odaklı, “Evet, yeni kurum açtık, çocuklarımız burada eğitim alacak” demiş olabilirler. Ama kadınlar için durum farklı; “Peki ya biz, biz de eğitilebilir miyiz?” sorusu mutlaka dillendirilmiştir!

Kadınlar ve Eğitim: Darülmaarif’in Değişen Yüzü!

Kadınlar için eğitim, sadece bilgi almak değil, aynı zamanda toplumsal bir varlık olarak kendilerini geliştirme fırsatıdır. Osmanlı’da Darülmaarif, kadınların eğitimde daha fazla yer alması gerektiğini savunan bir potansiyele sahip olsa da, uygulamada kadınlara yönelik büyük adımlar atılmamış. Hani erkekler sürekli “Strateji yapalım, çözüm üretebiliriz” derken, kadınlar “Ama biz de insanız!” diyerek daha derin bir soruya yönelmişlerdi. Kim bilir, belki de bir gün Darülmaarif daha eşitlikçi olsaydı, kadınlar eğitimde erkeklerin önündeydi, şu an daha farklı bir tartışma olurdu!

Darülmaarif’in Eğitimdeki İzleri: Hala Bugün Konuşuluyor!

Peki, o zaman Osmanlı’da Darülmaarif’le birlikte kurulan eğitim sisteminin izleri hâlâ günümüzde var mı? Hemen söyleyeyim: Tabii ki var! Sonuçta, bu eğitim kurumlarının bir sonraki aşaması olarak kabul edilebilecek modern okullar, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar birçok değişime uğramış olsa da, bu geçmişin temelleri hala eğitim sistemimizdeki etkilerini gösteriyor. Eğitimin önemi o kadar büyük ki, sadece “okul açmak” bile bir değişim simgesidir.

Evet sevgili forumdaşlar, Darülmaarif'le ilgili düşüncelerimi paylaştım ama siz neler düşünüyorsunuz? II. Mahmud’un eğitim reformlarına ne kadar katkı sağladığını düşündünüz mü? Erkeklerin “bu işi çözelim” yaklaşımının ve kadınların “Eğitim toplumsal bir gereklilik” bakış açısının ne kadar farklı olduğunu siz de fark ettiniz mi? Yorumlarda hep birlikte eğlenceli bir tartışma başlatalım!

Peki, o zaman: Forumun diğer üyeleri, hadi bakalım, biz de "bu tarihi dersleri" hep birlikte çözelim!