Bilişim sektöründe 14 saatlik çalışma günü: İşçi sendikası Karnataka hükümetinin planlarını eleştirdi | Dünya

Dünya'daki Karnataka Eyaleti BT/ITeS Çalışanları Sendikası, Siddaramaiah liderliğindeki hükümeti BT/ITeS/BPO sektöründeki çalışma saatlerini uzatma planlarını yeniden gözden geçirmeye çağırdı.


HT resmi

Sendikaya göre hükümet çalışma saatlerini günde 14 saate çıkarmayı planlıyor.

Bir basın açıklamasında, Karnataka'daki Mağazalar ve Ticari İşyerleri Yasasında bu bağlamda değişiklik yapılmasına yönelik teklifin, yakın zamanda Çalışma Bakanlığı tarafından çeşitli sektör paydaşlarıyla düzenlenen bir toplantıda sunulduğu belirtildi.

Sendika temsilcilerinin de katıldığı toplantıya Çalışma Bakanı Santosh Lad ile Çalışma Bakanlığı ve IT-BT Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Sendika, yasada önerilen değişikliği kesin bir dille reddetti ve bunun “her çalışanın temel hakkı olan özel hayata saldırı” anlamına geldiğini söyledi.

Çalışma Bakanı'nın bir karar alınmadan önce yeni bir görüşme turu yapmayı kabul ettiği belirtildi.

Sendika, yeni yasa tasarısı olan Karnataka Mağazalar ve Ticari Kuruluşlar Yasa Tasarısı 2024'ün 14 saatlik çalışma gününü normalleştirmeyi amaçladığını, mevcut yasanın ise fazla mesai de dahil olmak üzere günde yalnızca 10 saat maksimum çalışma süresine izin verdiğini belirtti.

Yasadaki bu değişikliğin şirketlerin mevcut üç vardiya sistemi yerine iki vardiya sistemine geçmesine olanak tanıyacağı ve işgücünün üçte birinin işten çıkarılacağı belirtildi.

KITU, toplantıda bilişim çalışanları arasında daha uzun çalışma saatlerinin sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin çalışmalara dikkat çekerek şunları söyledi: “Karnataka hükümeti, kurumsal patronları memnun etme arayışı içinde her insanın en temel hakkı olan yaşam hakkını göz ardı ediyor.”

Kanundaki bu değişiklik, Karnataka hükümetinin işçileri hayatta kalmak için özel ve sosyal hayata ihtiyacı olan insanlar olarak görmeye hazır olmadığını gösteriyor. Bunun yerine onu yalnızca hizmet verdiği şirketlerin karlarını artıracak bir makine olarak gördüğünü söyledi.

Sendika ayrıca, yasadaki bu değişikliğin, dünyanın daha uzun çalışma saatlerinin üretkenlik üzerinde olumsuz etkisi olduğu gerçeğini kabul etmeye başladığı ve giderek daha fazla ülkenin ” Değiştirme hakkını tanıyan” yeni yasalar çıkardığı bir zamanda gerçekleştiğine de dikkat çekti. her çalışanın temel hakkıdır.

Sendika, hükümeti yeniden düşünmeye çağırdı ve değişikliği uygulamaya yönelik herhangi bir girişimin Karnataka'daki BT/ITeS sektöründeki 20 lakh işçiye açık bir meydan okuma oluşturacağı konusunda uyardı.

“KITU, BT/ITeS sektöründeki tüm işçileri birleşmeye ve bize köleliği dayatmaya yönelik bu insanlık dışı girişime direnmeye çağırıyor” dedi.

Bu makale, metinde herhangi bir değişiklik yapılmadan otomatik bir haber ajansı beslemesinden oluşturulmuştur.