Yapay Zekanın Geleceği O Kadar da Korkutucu Olmayabilir

Son yıllarda yapay zeka konusundaki gelişmeleri hepimiz yakından takip ediyoruz. Aslında fark etmesek dahi yapay zeka, günlük hayatımızın bir yerinde uzunluklu boyunca yer alıyor. Telefonlarımızda kullandığımız uygulamalardan, internet sitelerinde karşımıza çıkan reklamlara kadar birçok alanda yapay zeka ile karşılaşıyoruz.
Fakat yapay zekanın kullanım alanlarından kimileri, insanların yapay zekanın geleceğinden telaş etmesine neden oluyor. Yüz tanıma yazılımlarından, deepfake görüntülerine kadar birçok yapay zeka eseri, yapay zekanın yarattığı tedirginliklerin birinci sırasında yer alıyor.
Uzun bir müddettir yapay zeka hakkında çalışma yapan muharrir ve araştırmacı Janelle Shane, yapay zekayla ilgili yeni bir kitap yayınladı. Shane, You Look Like a Thing and I Love You (Şey Üzere Görünüyorsun ve Seni Seviyorum) isimli kitabında yapay zeka hakkında kıymetli bilgileri bir ortaya getiriyor.
Shane, yapay zekayla ilgili kitabında hudut ağlarının eğitilmesini sağlayan deneylerden gerçek müşahedelere kadar birçok bilgiyi aktarıyor. Shane, aktardığı bilgilerin yanında yapay zekanın dünyamızın tuhaflığının kurallarını anlamanın da bir yolu olduğunu söylüyor.
Janelle Shane, kitabında yapay zekanın garipliğinin beş prensibini de aktarıyor. Shane’ın saydığı unsurlarından biri de yapay zekanın sanıldığı kadar zeki olmadığını söylüyor. Shane, “Yapay zekanın tehlikesi çok akıllı olması değil, gereğince akıllı olmamasıdır” diyor. Shane, yapay zekanın şimdi düşünüldüğü kadar akıllı olmadığını, bu nedenle çözmesini istenilen sorunu sahiden anlamadığını öne sürüyor.
Yapay zeka konusunda araştırmalarına devam eden Janelle Shane’in yapay zeka hakkındaki unsurları ne kadar doğrudur bilemiyoruz. Bahsin uzmanları, ilerleyen dönemde Shane’in prensiplerine dair kesinlikle bir şeyler söyleyeceklerdir. Lakin tekrar de yapay zekanın korkulacak bir gelecekten öte insanlık için daha düzgün bir gelecek sağlayabileceğini söylemek fazla savlı olmayacaktır.