Toplumsal Medya Düzenlemesi Hakkında Tartışmalı Anket Sonuçları

0
Toplumsal Medya Düzenlemesi Hakkında Tartışmalı Anket Sonuçları

Resmi Telegram kanalımız aracılığıyla gündemdeki en sıcak gelişmeleri paylaşmaya ve tekrar gündeme ait vatandaş görüşünü almaya devam ediyoruz. Bu haftanın en kıymetli başlıklarından birisi ise toplumsal medya. Gerek TikTok’un data ihlali üzerine başlatılan soruşturma gerek uzun müddettir tartışılan toplumsal medya düzenlemesiyle ağır bir haftayı geride bırakmış olduk. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1 Temmuz 2020’de yaptığı açıklamalar, ülkemizde faaliyet gösteren toplumsal medya platformlarının kimilerinin kapatılması ihtimalini gündeme getirdi. Akabinde Cumhurbaşkanlığı İrtibat Lideri Fahrettin Altun, kapatılmanın kelam konusu olmadığını ve yalnızca önemli ölçüde kontrol getirileceğinin sinyallerini verdi. 2 Temmuz’da ise toplumsal medya düzenlemesinin birinci ayrıntıları belirli oldu.

Toplumsal medya düzenlemesinde neler var? 

  • Toplumsal medya kontrolünü artırmak için 5651 ve 5809 sayılı kanunlarda değişikliğe gidilecek, BTK'ya geniş yetkiler tanınacak.
    • BTK, kamu faydasını münasebet göstererek Netflix, WhatsApp, Telegram üzere uygulamaları “şebekeler üstü hizmet” uygulamalarını engelleyebilecek.
    • BTK, isterse jandarma eşliğinde toplumsal medya sitelerinin Türkiye ofislerinde kontrol yapabilecek.
  • Tüm toplumsal medya platformlarına Türkiye'de temsilcilik açma mecburiliği getirilecek.
    • 30 gün içinde temsilcilik açmayan toplumsal medya şirketlerinin Türkiye'de bant genişliği %50 daraltılacak.
    • Şayet tekrar temsilcilik açılmaz ise ilgili site Türkiye'de büsbütün kapatılacak.
  • Kullanıcı bilgilerinin Türkiye'de tutulması zarurî olacak.
  • Uyarılan içerikler silinmezse toplumsal medya şirketlerine ceza verilecek, içeriğe erişim engellenecek.
  • Toplumsal medya kullanıcıları da içerik kaldırma talebinde bulunabilecek.
    • Kullanıcı talebini reddeden platformlara para cezası uygulanacak. 

Toplumsal medya düzenlemesi hakkında 10 bin vatandaş görüş bildirdi:

Resmi Telegram kanalımız üzerinden düzenlediğimiz ankete 10 bin 400 kişi iştirak sağladı. İştirakçilerin %20’si toplumsal medya düzenlemesinin tamamını desteklerken; %25’i, düzenlemedeki kimi unsurları desteklediğini belirtti. İştirakçilerin %4’ü ise düzenleme hakkında kararsız olduğunu bildirdi.

Toplumsal medya düzenlemesini büsbütün desteklemediğini belirtenlerin oranı ise %50 olarak karşımıza çıktı. Bir diğer deyişle ankete katılanların büyük çoğunluğu ayrıntıları netleşen toplumsal medya düzenlemesini desteklemiyor. Elbette bu anketin örneklemi Türkiye genelini temsil etmeyebilir, lakin anketin düzenleme hususları netleştikten ve tekrar Telegram kanalımızda ayrıntılarıyla paylaşıldıktan sonra düzenlendiğini belirtmemiz gerekiyor. 

Toplumsal medya düzenlemesinin yakın vakitte parlamentoda görüşülmesi bekleniyor. Gelişmelerin anbean takipçisi olup sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Gündem hakkında bilgi almaktan öteye geçip fikir de belirtmek isterseniz, sizleri Telegram kanalımıza bekliyoruz. Görüş ve tekliflerinizi yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

mecidiyeköy escort cratosroyalbet ankara escort