Huawei, Birleşik Krallık’ta 5G Konusunda Hayli Israrlı

The Guardian’da yer alan bir habere nazaran Huawei, önümüzdeki 5 sene için Beyaz Saray’ın yaptırımlarından etkilenmeden Birleşik Krallık’a 5G donanımları tedariki sağlayabileceğini düşünüyor. Şirket, 500 bin modül kit stoklamış olsa da Çinli üreticinin ulusal bir risk teşkil edeceğini düşünen Muhafazakâr Parti Milletvekilleri’ni sakinleştirmek için ekipmanlarına yasak geleceğinden korkuyor.
Yetkililer tarafından cuma günü yapılan açıklamada, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin (NCSG) yaptırımlara dair teknik incelemesi sonrası salı günü Kültür Bakanı Oliver Dowden’ın bir açıklama yapacağı tabir edildi. ABD tarafından şirkete uygulanan yaptırım, Huawei’nin Amerikan mikroçiplerini ya da Amerikan yazılımlarıyla tasarlanmış rastgele bir yongayı kullanmasını engelliyor. Münasebetiyle Huawei’nin kitlerinin test edilmemiş yongalara dayanıyor olması sebebiyle NCSG’nin ‘güvenli değildir’ tarafında bir karar vereceği düşünülüyor.
5G tansiyonu
Çinli şirket, hâlihazırda var olan rezervlerinden Birleşik Krallık’ta kullanılması için 20 bin adedini değiştirebileceğini söyledi. Lakin bunun rastgele bir mana söz edip etmeyeceği konusunda kuşkular bulunuyor. The Guardian’da yer alan habere nazaran içeriden bir kaynak “Yardım edebiliriz, lakin zati baskı altındayken neden bu türlü bir şeyi yüklenelim” sözlerini kullandı.
Huawei’ye tanınacak bir imtiyazın, Torileri (İngiltere’de Muhafazakâr Parti destekçisi, üyesi) epeyce öfkelendireceği düşünülüyor. Toriler, Dowden’ın yeni Huawei kitlerini engellemesini ve hâlihazırda var olanların da 2023’e kadar sökülüp atılmasını istiyor. Daha evvel sızdırılan bilgilerde ise hükûmetin 2029’a kadar çalışmayı düşündüğü ortaya çıkmıştı
BT ve Vodafone, Huawei ekipmanlarını 2023 yılına kadar bırakmalarının sinyal karartmalarına sebep olabileceğine dair uyarılırken, bu iki şirkete çıkacak maliyetin birkaç milyar pounda ulaşabileceği tabir edildi. Huawei’nin Birleşik Krallık Lideri, şirketin ABD ve Çin ortasında kaldığını söyledi.
Beyaz Saray, Birleşik Krallık’ın Huawei’yi kullanmayı bırakması istikametinde baskı yaparken Huawei ise Çin hükûmetinden bağımsız, özel bir şirket olduğunu söz ediyor. İngiltere’nin zımnî servisi ise Huawei ekipmanlarında rastgele saklı, gizli bir şey olmadığını tabir etmişti.