Altın Fiyatları, Dünya Çapında Tarihin Yüksek Düzeyinde
Salgının ekonomik tesirleri giderek sert ve hissedilir biçimde kendisini göstermeye devam ediyor. Olağan kaidelerde altın fiyatlarını gündemimize almasak da hem doğal bir kaynak olması hem de teknoloji dünyasına tesirleri nedeniyle yaşanan son gelişmeleri aktarmak durumundayız. Küresel piyasalarda 2000 doları aşan ons altın (31,1 gram altın) fiyatının tesirleri önemli biçimde hissedilebilir.
Global ekonomik sistem için kıymetli ve para üniteleri üzere muhakkak ülkelere bağlı olmayan altındaki bu artışın tarihi rekor olduğu söyleniyor. Reuters’in aktardığı bilgilere nazaran ons altın en son 2011’deki ekonomik kriz sırasında 1920 dolara kadar çıkmıştı. Geçtiğimiz pazartesi günü 1943 dolarla tarihin en yüksek noktasına ulaşan altın, artık 2000’in doların da üzerine çıkarak ruhsal barajı aştı.
Altının dolar cinsinden son 18 yıllık bedel grafiği (1974 – 2020):
Gelinen son noktada altının fiyatındaki artışın ne kadar kritik olduğu görülebilir. Reuters’in haberine nazaran bu yükselişte hem salgının tesiri var hem de ABD ile Çin ortasındaki ticari savaşlar nedeniyle kıymet kaybeden doların. Dünya iktisadının dinamosu olan doların kıymet kaybetmesi, bütün bölümlerde vakit içinde sarsıntı yaratabilir.
Altın fiyatlarındaki yükseliş, teknoloji kesimini ve teknolojik alım gücümüzü nasıl tesirler?
Altın fiyatlarındaki yükseliş, tüm bölümlerde ve tüketim kalemlerinde tüketici taleplerini etkileyecek bir ekonomik darboğazın göstergesi olabilir. Uzmanlara nazaran merkez bankaları aldıkları kararlar ile bu tesirleri geciktirseler de alım gücünde global çapta yaşanacak önemli azalmalar, teknolojik talepleri de tabana sürükleyebilir.
Bu husustaki en kolay örnek yurt dışında 1000 dolar, Türkiye’de ise 10.000 TL ruhsal barajlarını aşan akıllı telefonlar. Her ne kadar Apple, Samsung üzere şirketler 2020’min birinci yarısında önemli satış başarılarına ulaşsalar da yaşanan salgın ve ticari krizin ekonomik tesirleri yılın ikinci yarısı cebimize yansıyacak üzere görünüyor. Bu da değerli ve aslında birincil muhtaçlığımız olmayan akıllı telefonlardan uzaklaşmamız demek.
Çin ve ABD ortasındaki ticari savaşlar aslında üretim etabındaki tüm teknolojileri etkiliyor. Apple, iPhone üretimini Çin’deki Foxconn tesislerinden Hindistan’a taşıdı. Başka firmalar, maliyetten düşmek ismine daha uygun fiyatlı gereçler yahut donanımlar ile telefon üretiyorlar.
Elbette bu mevzuda akıllı telefon dışında yıl sonuna yanlışsız piyasaya sürülmesi beklenen yeni oyun konsollarını, yeni ekran kartı ve işlemci üzere donanımları da örnek gösterebiliriz. Hepimizi beklentilerin çok üzerinde yükselen fiyatlar, beklentilerimizin çok altında kalan alım gücü bekliyor olabilir. Başka taraftan ekonomik karşılığını ons cinsinden öğrendiğimiz altın, gelişmiş teknolojik kompanentlerin de değerli bir kesimi.