KVKK Kanununun Yürürlüğü Gireceği Tarih Netleşti Mi?

0

KVKK açılımı kişisel verilerin korunması kanunudur. İnterneti sıklıkla kullanmaya başladığımız bu devirde alışverişlerde ya da kayıt yaptığımız platformlarda kişisel bilgilerimiz olan ad, soyadı, yaş, cinsiyet, gibi birçok bilgi paylaşıyoruz. Kredi kartı bilgilerimizden adres bilgilerimize kadar paylaşmış oluyoruz.

Bu bilgilerin kullanıldığını düşünürsek güvenliğimizden şüphe etmemiz gerekir. Her şeyimizi açık ve aleni olarak paylaşmış ve zarar görmemiz muhtemel hale gelmiştir. Bu durumu önlemek adına kişisel verilerin korunması kanunu çıkartıldı. Bu sayede bilgilerimiz güvence altına alınmış oldu.

KVKK Ne Zaman Yürürlüğe Girdi?

Avrupa Birliği uyum kapsamında çıkarılan kanun ilk olarak kanun tasarısı 18 Ocak 2016 yılında TBMM’ye sunuldu. 24 Mart 2016 yılında da TBMM tarafından kabul edildi ve 7 Nisan 2016′ da resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Resmi gazeteden 6 ay sonra ekleme yapılarak alanı genişletildi.

7 Ekim 2016′ da eklenen kanunlar şöyledir:

  • Kişisel verilerin aktarılması md. 8
  • Kişisel verilerin yurt dışına aktarılması md. 9
  • İlgili kişinin hakları md.10
  • Veri sorumlusuna başvuru md.11
  • Kurula şikâyet md. 12
  • Şikâyet üzerine veya resen incelemenin usul ve esasları md. 13
  • Veri Sorumluları Sicili md. 14
  • Suçlar md. 15
  • Kabahatler md. 16

Böylelikle KVKK kanunları genişlik kazandı.

KVKK Kanunların İdari Para Cezası

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanun’un Kabahatler başlıklı 18.maddesine göre veri güvenliğine ilişkin bu yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında 15.000 Türk lirasından 1.000.000 Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanır.

Kişisel Veriler Nelerden Oluşur?

İnternetin gerekenlerinden biri haline gelen kişisel veriler bizim hakkımızda bilgi veren verilerdir. Bunları şöyle sıralayabiliriz.
Adı, soyadı, telefon numarası, adres bilgisi, TC kimlik numarası, doğum tarihi, doğum yeri, nüfusa kayıtlı olduğu yer, nüfus cüzdanı seri numarası, pasaport numarası, SGK numarası, kredi kartı bilgileri, banka hesap numaraları, faturalar, özgeçmiş, nüfus cüzdanı fotokopisi bilgilerdir.

Bu şekilde kişisel verileri koruma ortaya çıkar. Bununla ilgili yazılımlarda mevcuttur. Bu yazılımla şirketinize ait siteden hem ziyaretçilerinizi hem de kendi kişisel verilerinizi koruyabilirsiniz.

KVKK İle Uyumlu Yazılımlarla Kişisel Veriler Güvende

Artık yazılımlarla KVKK kanunlarıyla uyumlu sistemler üretildi. Şirketinize ait site ve bilgisayarlarınızı satın aldığınız kişisel veri yazılımlarla güvence altına alabiliyorsunuz. Bu yazılımlar size adım adım KVKK ile uyumlu çalışacağınızı size öğretiyor. Yasanın gerektirdiği idari ve teknik tedbirleri sağlayan ve yasal süre ve süreçleri otomatik yönetiyor. Bunları size bildirerek yasal süreç dolmadan işlemlerinizi halletmenize yardımcı oluyor.

Açık rıza beyanı, aydınlatma yükümlülükleri, ilgili kişilerin başvurularını size yönlendiriyor ve kaydediyor. Bir tür insan kaynakları yazılımı ile sisteminizi ve sisteme giriş yapanların verilerini koruyarak sizi bu hukuki boyutlarda uğraşmanızı azaltıyor. Yazılımla birlikte uzun uğraşlı ve maliyetli işlerle uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.