Tunceli Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu illerimizden biri olan Tunceli, Türkiye’nin en fazla okuryazar oranına sahip ilidir. Terörün uzun yıllar boyunca mağdur ettiği şehirlerimizden biri olan Tunceli’de, halkın okuryazar oranı Türkiye sıralamasının zirvesinde yer almaktadır. Tunceli gezilecek yerler doğal ve tarihi yapısıyla öne çıksa da, bugün ziyaret edilebilir yerlerin dışında birçok tarihi yapı tahrip olarak ziyaret edilebilir özelliğini kaybetmiştir.
Tunceli Gezilecek Yerler
Baysungur Camii
Tunceli gezi rehberi listemizde yer verebileceğiniz tarihi yapılar arasındaki Baysungur Camii, şehrin tarihi dokusuna ayrı bir zenginlik katmaktadır. 1572 yılında inşa edilen caminin 3 kubbesi bulunmakta olup, şehirde bulunan tarihi yapılar arasında kesme taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir. Cami aynı zamanda şehirdeki diğer bir tarihi cami olan Çelebi Ali caminin mimari özelliklerine, oldukça yakındır.
Çelebi Ali Camii
Çelebi Ali tarafından 1570 yılında yaptırılan cami, bugüne kadar birkaç kez tadilat görmüştür. Gördüğü tadilatlara rağmen büyük oranda orijinal dokusunu korumayı başaran caminin giriş kısmına ve iç yapısı, önemli bir kültürel zenginliği yansıtmaktadır. Tunceli gezilecek yerler listenizde yer vermenizi tavsiye ettiğimiz Çelebi Ali Camii, Pertek ilçe merkezinde bulunmaktadır.
Ağlayan Kayalar Ve Pülümür Çayı Vadisi
Pülümür Çayı Vadisi, Tunceli’de gezilecek yerler arasında yer alması gereken en önemli doğal güzelliklerinden biridir. Çeşitli doğa sporlarının yapılması için elverişli bir yapıya sahip olan Pülümür Çayı Vadisi, ziyaretçilerine muhteşem bir görsel şölen sunmaktadır. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte çözülen buzların kayadan süzülerek akması sebebiyle, burada bulunan kayalara ağlayan kayalar ismi verilmiştir.
Çemişgezek Kalesi
Tunceli’de gezilebilecek tarihi yerler arasında bulunan Çemişgezek Kalesi, Urartular zamanından kalma olduğu tahmin edilen bir yapıdır. Bu sadece bir tahmin olup, tarihi kalenin hangi dönemde kimler tarafından yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır.
Tahar Köprüsü
Yusuf Ziya Paşa tarafından 1807 yılında yaptırılması sebebiyle Yusuf Ziya Paşa Köprüsü olarak da bilinen tarihi köprü, Çemişgezek ilçe merkezinden yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta Tahar çayı üzerinde bulunmaktadır.
1856 yılında Osmanlı döneminin Diyarbakır Valisi tarafından zarar görmesi sebebiyle yeniden restore edilen tarihi köprü, gezginlerin Tunceli gezilecek yerler listelerinde sıklıkla yer alır.
Dereova Şelalesi
Tunceli’nin önemli doğal güzellikleri arasında yer alan Dereova Şelalesi, doğaseverler tarafından Tunceli’de gezilecek yerler listesinde kendine yer edinen harika bir merkezdir.
Şelalenin etrafında kamp yapmak için oldukça uygun alanlar bulunmakta olup, aynı zamanda insanların daha iyi vakit geçirerek ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri farklı sosyal tesisler de mevcuttur. Şelale 20 metre yüksekliğindeki kayalıkların arasından, kartpostallık bir görüntüyle akarak ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır.
Ulukale Camii
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde bulunan tarihi Ulukale Camii, ilçedeki tarihi yapılar arasında kesme taş işçiliği en iyi örneklerinden birini teşkil etmektedir. 1793 yılında yaptırılan Ulukale Camii, günümüzde halen ibadet amacıyla kullanılmaktadır.
Pertek Kalesi
Osmanlı döneminde tadilat gören kale, o dönem Tunceli ve çevresinin savunmasında önemli bir görevi üstlenmiştir.
Murat Deresi kıyısında sarp kayalıklar üzerine inşa edilmesine rağmen, Keban Baraj gölü içerisinde kalan Pertek Kalesi, günümüzde baraj gölü içerisinde küçük bir adayı andırmaktadır. Kalenin hangi dönemde yapıldığına dair bir bilgi bulunmasa da, Osmanlı döneminde tadilat gördüğü bilinmektedir.
Sivdin Köprüsü
Köprünün tarihi hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Ancak tarihçiler tarafından yapılan araştırmalara bakıldığında, oldukça eski bir yapı olduğu tahmini yapılmaktadır. Çemişgezek ilçesinde Karar Nehri üzerinde bulunan köprü, moloz ve kesme taştan yapılmıştır.
Munzur Vadisi Milli Parkı
Tunceli ile ovacık ilçesi arasında bulunan ve ülkemizin de en önemli milli parkları arasındaki Munzur Vadisi Milli Parkı, hava şartlarının elverişli olduğu mevsimlerde Tunceli ve bölge halkının sıklıkla ziyaret etmeyi tercih ettikleri bir yerdir.
Yelmaniye Camii
Yapı ilk olarak, medrese amacıyla inşa edilmiştir. Yapım yılı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak 14. Yüzyılda, Timur döneminde yapıldığı bilinen yapı, sonradan camiye çevrilmiştir. Tarihi yapı halen aktif olup, Çemişgezek ilçesindedir.
Şehir genelinde bulunan doğal ve tarihi yapılar bunlarla sınırlı olmayıp, Tunceli gezilecek yerler listenizde yer verebileceğiniz irili ufaklı birçok yer bulunmaktadır.
Ekşi Portal üzerinden, dünyadan ve Türkiye’den gezilecek yerler hakkında bilgi alabilirsiniz.