Uzmanlardan 10 Pratik İpucu

0
Uzmanlardan 10 Pratik İpucu

Ortalama bir sınıf tam görüşlü öğrenciler için tasarlanmıştır. Ancak CDC’ye göre, 18 yaşın altındaki çocukların yaklaşık yüzde 3’ü kör veya görme engelli. Bu çocuklardan bazıları, özellikle görme engelli öğrencilere eğitim veren okullara devam ederken, diğerleri yerel devlet okullarına veya özel okullara kaydolmaktadır. Bir öğretmen olarak, başarılı olmaları için onlara en iyi şansı vermek amacıyla bu öğrencilere nasıl uyum sağlayacağınızı merak edebilirsiniz. Bu nedenle bazı uzmanlardan her gün kullanabileceğiniz pratik ipuçları vermelerini istedik.

Kör veya görme engelli olmak ne demektir?

“Kör” terimini duyduğunuzda, muhtemelen hiç vizyonu olmayan birini düşünürsünüz. Ama bu görsel spektrumun sadece bir kısmı. İşte bilmeniz gereken diğer bazı terimler.

  • Kısmen gören: Kısmen gören bir kişinin bir veya iki gözünde bir miktar görüş vardır. Bu terim eğitim ortamlarında sıklıkla kullanılmaktadır.
  • Az görme: Bu terim, gözlük veya lenslerle tam olarak düzeltilemeyen az gören bir kişiyi tanımlar. Bazı durumlarda, kişi nesneleri yakından görebilir, ancak uzağı göremez veya bunun tersi de geçerlidir. Diğerleri tüm spektrumda zayıf görme keskinliğine sahiptir.
  • Yasal olarak kör: Yasal olarak kör bir kişi, en az bir gözünde 20/200’den daha iyi bir şekilde düzeltilemeyen bir görüşe sahiptir. Aynı zamanda 20 derece veya daha az görüş alanına sahip olanları ifade eder.
  • Tamamen kör: Kör olan kişi tamamen görme kaybına sahiptir.

Öğrenciler bu yelpazenin herhangi bir yerinde yer alabilirler, bu nedenle onların spesifik yetersizlik düzeyleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak önemlidir. Kayıtlı bir IEP veya 504’leri olabilir, bu nedenle sınıfınızda başarılı olmalarına yardımcı olmak için neler yapabileceğinizi öğrenmek için dikkatlice çalışın.

Kaynak: USA Today

Dil Hakkında Bir Not

“Önce kişi” ve “önce tanımla” dili ve farklı yeteneklere sahip olanları tanımlamak için kullanılacak doğru terimler hakkındaki tartışma devam ediyor. Bazı kurum ve kişiler “kör” veya “görme engelli” terimlerini tercih etmektedir. Diğerleri, “kör olan kişi” veya “görme bozukluğu olan kişi” kullanımını teşvik eder. Bu yazıda, her iki biçimi de kullandık, çünkü gerçek dünyada her ikisiyle de karşılaşmanız muhtemeldir. Sınıfınızdaki etkilenen öğrencilere bir tercihleri ​​olup olmadığını sormanızı ve onların liderliğini takip etmenizi öneririz.

Uzmanlarla Tanışın

Charlene Laferrera, MEd, Sertifikalı Görme Engelliler Öğretmenidir (TVI). Perkins Körler Okulu da dahil olmak üzere çeşitli okul sistemlerinde doğumdan 22 yaşına kadar değişen öğrencilerle çalışarak 30 yılı aşkın yıl geçirdi.

Magali Gueths, MEd, çeşitli yerlerde ve okul bölgelerinde çalışan 20 yılı aşkın bir süredir Sertifikalı Oryantasyon ve Hareketlilik Uzmanı (COMS) olmuştur. Magali’nin tamamen kör bir oğlu var, bu yüzden kör ve görme engelli öğrencilerin ihtiyaçlarını doğuştan anlıyor.

Görme Engelli veya Görme Engelli Öğrencilere Eğitim Vermek İçin 10 Pratik İpucu

Mavi zemin üzerine infografik, beyaz metin:

Kaynak: Perkins Körler Okulu

Charlene ve Magali, kör veya görme engelli öğrencilerle çalışan öğretmenler için bu ipuçları listesini bir araya getirdi. Genel olarak, bu öğrencilerin okullarında her zaman COMS’a veya sertifikalı TVI’lere erişimlerinin olmasını sağlamanın önemini vurguladılar. Ayrıca, görme engelli veya görme engelli öğrencilerin başarılı olmasına yardımcı olmak için bu günlük eylemleri de sunarlar.

1. Her zaman isimleri kullanın

Görme engelli bir öğrenciye hitap ederken her zaman onun ilk adını kullanın. Bu şekilde, başka biriyle değil, onlarla konuştuğunuzu bilecekler. Koridorlarda yanlarından geçerken “Merhaba” demek yerine isimlerini anons ettirin, çünkü kör ya da görme engelli öğrenciler yüzleri tanıyamayabilir. Örneğin: “Merhaba Sara, ben Bayan Murphy. Bugün nasılsın?” Diğer öğrencilerden de aynısını yapmalarını isteyin çünkü bu, okul topluluğundaki bağlantıyı güçlendirir.

2. Görüşe atıfta bulunan kelimeler kullanmakta sorun yoktur.

“Gör” ve “bak” gibi sözcüklerden kaçınmayın. Tıpkı gören akranları gibi, bu kelimeler de görme engelli veya görme engelli bir öğrencinin söz dağarcığının bir parçası olmalı ve ister dokunarak, ister yakınlaştırarak, ister “sonra görüşürüz!”

3. Hareket etmeyin, daima sözelleştirin

Tahtaya yazarken, öğrencinin bu bilgilere erişebilmesi ve takip edebilmesi için yazdıklarınızı her zaman sözlü olarak ifade edin. Üst/alt, üst, arka/ön, sol/sağ gibi konumsal ve yönsel kavramları kullanın ve “Top orada” yerine “Top kapının yanında” gibi açıklayıcı cümleler kullanın. “Burası”, “orası”, “burası”, “orası” gibi kelime ve ifadelerden ve yön veren hareketlerden, örneğin, görme engelli öğrenciler göremediği için işaret edilen şeyi sözelleştirmeden bir yeri işaret etmekten kaçının.

4. Öğrenciye bir şey görüp göremediğini sormaktan kaçının

Bir öğrenciye “Bunu görebiliyor musun?” Genellikle görebilirler, ancak bu, ona erişebilecekleri veya okuyabilecekleri anlamına gelmez. Bunun yerine, “X’i bulabilir misin?” veya “Tahmin etmeden tüm kelimeleri ve sayıları belirleyebilir misin?” veya “Tahtanın bazı kısımlarını diğerlerinden daha iyi görebiliyor musun?”

5. Doğru oturma çok önemlidir

Görme alanı eksiklikleri nedeniyle her zaman öğrencinin görüşünün güçlü tarafını tercih edin. Örneğin, öğrenci sadece sol gözünü kullanıyorsa, sınıfın sağ tarafında pencerelerden uzağa oturması gerekir. Bir ışık kaynağına (güneş, pencere) bakan koltuklar ideal olarak arkalarında olmalıdır.

6. Kontrast, kontrast, kontrast!

Görme engelli veya kör öğrencilere ders verirken her şey için kontrast kullanın. “Cesur, büyük ve basit!” Spor salonunda zeminin aksine parlak toplar kullanın. Merdivenlerin en azından ilk ve son basamakları, basamağın kenarında zıt bir renkle (tipik olarak sarı) bantlanmış olmalıdır.

7. Lideri takip edin

Sıraya girdiklerinde, dikkatlerini önlerindeki çocuğa giysi veya saç rengine göre yönlendirin ve güvenlik için her zaman yavaş hareket ederek o çocuğun ne yaptığını (durmak, düz yürümek, dönmek vb.) modelle/takip ettirin.

8. Kendine güvenen bir rehber olun

Okul öncesi çağındaki bir çocuk için gören bir rehber olmanız gerekiyorsa, tutmaları için iki parmağınızı veya bileğinizi verin. Güvenlikleri için olmadığı sürece onları tutmuyorsunuz. Daha büyük öğrenciler için, baskın elleriyle dirseğinizin hemen üzerinde tutarlar.

9. Önce güvenlik

Öğrencilerin “yolun kurallarını” anlamaları ve her zaman koridorların sağ tarafını veya sağ korkuluğu kullanmaları gerekir. Spor salonundaki koniler, okuldan oyun alanına giden yolda izlenecek çizgiler vb. gibi sınırlar kullanın.

10. Kendi inançlarınızı inceleyin

Kör veya görme engelli bir öğrencinin hem sınıfınızda hem de bir profesyonel olarak neler yapabileceğini çevreleyen kendi kabulünüzün ve inançlarınızın farkında olun. Görme engelli bir öğrenciyi kabul etmeniz, sınıfınızdaki tüm öğrencilere örnek olacaktır.

Görme engelli veya görme engelli öğrencilere eğitim verenlere hangi pratik ipuçlarını veriyorsunuz? Facebook’taki WeAreTeachers YARDIM HATTI grubunda düşüncelerinizi paylaşın ve tavsiye isteyin.

Artı, Sağır/İşitme Engelli Öğrencilerin Okulda Başarılı Olmasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

eduburs.com bakırköy escort