Tüm Okumaların Önemli Olması için 3 Neden (Evet. TÜM Okumalar.)

Okuma yazma öğretmeni eğitimcisi olarak, okuma yazma öğretimi ve müdahalesini keşfetmek için yüzlerce öğretmenle çalışma fırsatım oldu. Çünkü okumak bir birçok becerinin dikkatli orkestrasyonufonemik farkındalık ve alfabetik, kod çözme stratejileri, aktif anlama ve kitapları okuyucularla eşleştirmenin önemini keşfetmek için çok zaman harcıyoruz.
Kaçınılmaz olarak, sohbetimiz her zaman öğrencilerin gelişimlerini desteklemek için okumaları gereken metin türlerine dönüyor. Sadece şifresi çözülebilir ve düzleştirilmiş kitapları mı okumalılar? Kitapları sadece kendi okuma seviyelerinde mi okumalılar? Grafik romanlar ve sesli kitaplar ne olacak? Ya da e-kitaplar? Onlar da sayılır mı?
Kısa cevabım mı? HEPSİ ÖNEMLİDİR.
Başkalarının tüm okumaların nasıl ve neden önemli olduğunu anlamalarına yardımcı olmanın en kolay yolunun bu kavramı kışkırtmak olduğunu buldum. sayma hayatlarının diğer yönlerinde.
Aldığımız her nefes sayılır mı? Vücudumuz ihtiyacımız olan oksijeni nasıl aldığımızla ilgilenmez, sadece onu aldığımızı önemser. Temiz dağ havasından veya havasız oturma odanızdan gelebilir. Hepsi önemlidir.
Her kalori sayılır mı? Kesinlikle yaparlar. İster bir kafede bizim için hazırlanan sağlıklı yemek olsun, ister yoğun bir günün sonunda aldığımız şekerli tatlı olsun, ağzımıza attığımız her lokma önemlidir. Hepsi önemlidir.
Günlük adımlarımıza ne dersiniz? Akıllı saatimiz, ister bir dağa tırmanalım ister televizyonumuzun önünde bir yerde yürüyelim, umursamıyor. Hepsi önemlidir.
Aynı kavram okuma için de geçerlidir ve işte bunun üç nedeni:
Beynimiz umursamıyor
Beynimiz ne okuduğumuzu veya ona nasıl eriştiğimizi umursamaz. Anlamlandırdığımız her kelime önemlidir. Bu kelimeler basılı kitaplardan, dijital metinlerden, sesli kitaplardan, çevrimiçi makalelerden veya çevresel baskılardan gelebilir. Bunlar yeni kitaplar, eski kitaplar, parlak dergiler, video oyun kılavuzları, film altyazıları ve aradaki her şey olabilir. Hepsi önemlidir.
Okuyarak okur oluyoruz
Çocukların okuyucu olmasının tek yolu okumaktır. Bu kelimeler nerede, nasıl ve neden anlaşılırsa anlaşılsın, resimlerle birlikte bulunsalar, internette aransalar, dinlenseler veya bir mısır gevreği kutusunun arkası gibi en beklenmedik yerlerde bulunsalar bile hepsi önemlidir. .
Sonuçta öğrencilerin gelişimini destekleyecek tek okuma türü fiilen yaptıkları okumalardır. Atıştırmalık yerken çizgi roman okumaları, şampuan şişesinin arkasını okumaları veya kitap dinlemeleri fark etmez.
Yaptıkları sürece.
Öğrencilerin okuma becerileri ve yetenekleri büyüyüp değiştikçe, bu becerileri zaman içinde yeni okuma bağlamlarına uygulamak için kendilerine meydan okuyabilirler. Öğretmenler, öğrencilerin okuma becerileri, ilgi alanları ve metne erişimleri arttıkça yeni yazarları, metin türlerini ve formatlarını keşfetmeyi stratejik olarak öğretebilir. Öğrencilerin yeni okuma hedefleri belirlemelerine yardımcı olmanın basit ama etkili bir yolu, son zamanlarda okudukları kitapların bu kışkırtıcı sorusunu soruyorlar.
Gerçek dünya bunu gerektirir
Elimizin altında çok sayıda okuma materyali var ve bugün dünyamız her türden metni aktif olarak anlamlandırmamızı talep ediyor: kitaplar, dergiler, çevrimiçi makaleler, görsel medya, sesli bilgiler, ürün kılavuzları, sosyal medya beslemeleri ve daha fazlası. Gerçek dünya, hepsini başarılı bir şekilde okuyup anlamamızı talep ederken, önemli olan okuma türlerini neden sınırlandıralım?
Eğitimciler olarak, öğrencilerin kendilerini okuyucu olarak görmelerine yardımcı olmada önemli bir rol oynuyoruz. Bunu yapmak, okuma görüşlerimizi her türlü amaç için her tür okuyucu için her tür metni içerecek şekilde genişletmekle başlar. Bunu yaparsak, öğrenciler kelimeleri okuyarak dünyayı okuduğumuzu ve her şeyin önemli olduğunu görmeye başlayacaklar.
Tüm okumalar sayılır.
Öğrencilerinizin bazı “alternatif” okuma yolları nelerdir? Yorumlarda bize bildirin!
Bunun gibi daha fazla makale mi arıyorsunuz? Bültenlerimize abone olduğunuzdan emin olun!