Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Nedir? Eğitimciler İçin Bir Kılavuz

Belki en son personel toplantınızda veya PD gününüzde sorgulamaya dayalı öğrenmeyi duymuşsunuzdur. Biliyoruz belki Kulağa korkutucu gelse de araştırmaya dayalı öğrenmeyi uygulamak hem öğrenciler hem de öğretmenler için heyecan verici olabilir. Araştırmaya dayalı öğrenmenin tam olarak ne olduğunu, nasıl uygulanacağını ve sınıfınızda neden kullandığınızı öğrenmek için okumaya devam edin.
Sorgulamaya dayalı öğrenme nedir?
Sorgulamaya dayalı öğrenme, vazgeçemeyeceğiniz belirli bir gündeme sahip olmak yerine müfredatınızı öğrencilerinizin ilgilendiği şeylere göre uyarlamak anlamına gelir; bu, çocukların merakının ön plana çıkmasına izin vermek ve ardından bu ilgiyi keşfetmeye, araştırmaya ve üzerinde düşünmeye yönlendirmek anlamına gelir. kendi öğrenmeleri.
Artık birçok öğretmenin eyalet temelli müfredatı takip etmesi gerektiğini biliyoruz, ancak pratik yaparak, bir müfredat haritasını ve kişinin takip etmesi gereken yönergeleri takip eden araştırmaya dayalı öğrenmeyi kullanmak mümkündür.
Örneğin, öğrenciler oyun alanında kütüklerin altında saklanan böcekleri keşfetmeye devam ediyorlar. Onları kazıyorlar, alıyorlar, kendilerine yuva yapıyorlar ve oyun zamanlarında onlarla etkileşime geçiyorlar. Araştırmaya dayalı öğrenme modeliyle öğretmen bu hataya ilgi duyabilir ve bir soru veya meydan okumayla başlayarak bunu öğretimde kullanabilir. Çocuklar aynı böceklerin dışarıda yarı kapalı bir kutu ile gölgeyi mi yoksa güneşi mi tercih ettiğini görmek için bir deney yapabilirler; sınıf bir böceğin yaşam alanını, en iyi yaşam ortamının ne olduğunu ve nedenini öğrenebilir; her günlüğün altında kaç tane hata bulunduğunun grafiğini çizebilirsiniz; öğrenciler farklı böcekler hakkında kitaplar toplayabilir ve daha sonra başkalarıyla paylaşmak üzere kendi bilgi broşürlerini oluşturabilirler.
Temel düzeyde, her zaman kütüklerin altında saklanan roly polie’lere duyulan basit ilgi artık bilime, sosyal çalışmalara, matematik becerilerine, okuryazarlık becerilerine ve 21. yüzyılın işbirliği, ortak çalışma ve eleştirel düşünme becerilerine değindi. (Eğer bunların hepsi proje bazlı öğrenmeye benziyorsa, yanılmıyorsunuz! Konu öğretim ve genel katılım olduğunda el ele giderler ve yeni ortaya çıkan müfredat şemsiyesi altına girerler.)
Araştırmaya dayalı öğrenme öğrencilere nasıl fayda sağlar?
Yüksek etkileşime yol açar
Çocuklara ilgi duydukları konular sunulduğunda katılımın ilk adımı otomatik olarak gerçekleşir. Buradan öğrenciler, konu ne olursa olsun, uygulamalı, gerçek dünyaya ait bir öğrenme deneyimi yaşayabiliyor. Bu nedenle, öğretme ve öğrenme kitaplardan veya soyut kavramlardan daha azdır ve günlük deneyimlerin içine yerleştirilmiştir.
“Sorgulama Süreci çocukların en iyi öğrenme yollarını benimsiyor. Çocukların merak ve sorgulamalarına yanıt veren, çocukların karşılaştıkları ve soruları doğrultusunda hareket ederken belirledikleri sorunları kabul ederek, deneyimleriyle ilgili olarak öne sürdükleri çözümleri ciddiye alarak müfredat planlamanız için bir araçtır.” —Çocukların İlgilerinden Çocukların Düşüncelerine Kadar Araştırma Süreci Döngüsü
Eleştirel düşünmeyi teşvik eder
Çocukların İlgi Alanlarından Çocukların Düşüncelerine kitabında yer alan araştırmalar, çocukların en iyi şekilde bilim adamlarının kullandığı süreçlerle öğrendiklerini gösterdi:
- Soru sorma ve sorunları tanımlama
- Modellerin geliştirilmesi ve kullanılması
- Araştırmaların planlanması ve yürütülmesi
- Analiz etme ve yorumlama
- Matematiksel ve hesaplamalı düşünmeyi kullanma
- Kanıtlara dayanarak tartışmaya girmek (bulgularını açıklamak)
Bu adımlar, sorgulamaya dayalı öğrenmeyle doğrudan ilgili olan sorgulama döngüsüne çok benzer: meşgul olma, keşfetme, açıklama, detaylandırma ve değerlendirme. Amerikan Okul Kütüphanecileri Birliği’ne göre, 5E Araştırmaya Dayalı Öğretim Modeli bilişsel psikolojiye, yapılandırmacı öğrenme teorisine ve STEM öğretimindeki en iyi uygulamalara dayanmaktadır (Bybee ve Landes, 1990).
Her öğrenci güçlü yönlerini geliştirebilir
Açık uçlu bir yolla araştırmaya dayalı öğrenme, öğrencilerin güçlü yönlerini geliştirmelerine, kendilerini meşgul hissetmelerine ve öğrenmeyi sahiplenmelerine olanak tanır. Bir öğretmen olarak, öğrencinin ilerleyebileceği yolda öğrenme hedeflerine ulaşmasına yardımcı olurken, sahip olduğu bilgi ve becerileri artırmak için yaratıcı olun.
Araştırmaya dayalı öğrenmeyi kullanmanın genel süreci nedir?
Araştırmaya dayalı öğrenmenin zorluklarından biri, kendi öğretim gündeminizi ne zaman bir kenara bırakacağınızı ve acil, araştırmaya dayalı bir araştırmaya yer açacağınızı bilmektir. Belirli bir şey planlamış olabilirsiniz, ancak özgür seçim sırasında blok alanında bütün bir şehir inşa edilir. Öğrenciler birlikte çalışır, rolleri vardır ve bir binadan diğerine köprü oluşturmak için her bloğun en iyi şekilde nasıl dengelenmesini sağlayacaklarını bulmaları gerekir.
Bir öğretmen olarak, bir hikaye kitabı hazırlamanın öğrenme hedeflerini alıp blok şehirdeki hedeflere nasıl ulaşabilirsiniz?
Araştırmanın 5E’sini takip edin:
- Etkileşim — Bu etkileşim doğal olarak blok şehirlerinde zaten gerçekleşiyor.
- Keşfedin—Sorgulayarak başlayın: Şehre yeni bir ziyaretçi geliyor ama nasıl dolaşacaklarını bilmiyorlar. Ne yapabiliriz?
- Açıklayın—Tartışmaya ve keşfetmeye izin verin; kaynak sağlamak. Öğrencilerin planlama yapması için panolar ve kağıtlar sunun. Yolları yakınlaştırmak için çevrimiçi bir harita veya Google Earth açın.
- Detaylandırın—Küçük gruplar halinde, öğrencilerin blok şehir için yol tarifi, harita veya yol işaretleri planlayıp yazmalarını sağlayın.
- Değerlendirin—Öğrencilerin neden etiketlere ve işaretlere ihtiyacımız olduğunu ve bunların başkalarına nasıl yardımcı olduğunu düşünmelerini sağlayın.