Öğrencilerinize Bu Okuma Sorusunu Sorun

Ortalama bir okul gününde öğretmenlerin öğrencilere yaklaşık 400 soru sorduğunu biliyor muydunuz? Cidden. Yaparız. Bu, müfredatın bir parçası olan kasıtlı olarak hazırlanmış sorular veya öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap veren ve dikkatlerini çeken anında sorular olsun, yılda yaklaşık 70.000 soru anlamına gelir.
Tüm bu sorular arasında, öğrencilere muhtemelen sormadığınız, okuma hayatlarında oyunun kurallarını değiştirebilecek bir soru var:
Bu basit ama yaratıcı soru, öğrencileri sadece becerileriyle değil, okur olarak kimlikleriyle ilgili somut hedefler belirlemeleri ve yansıtmaları için okuma hayatlarının kutularının dışında düşünmeye davet ediyor.
İşte nasıl çalıştığı:
Öğrencilerden son zamanlarda okumayı seçtikleri son 3 ila 5 kitabı üst üste dizmelerini isteyin. Bu mümkün değilse, bunun yerine başlıkları ve yazarları not ederek basit bir liste oluşturabilirler.
Ardından, öğrencilerden kitap seçimleri üzerinde düşünmelerini ve şu soruyu sormalarını isteyin: Kitap yığınınız konuşabilseydi, ne söylerdi?
Öğrencilere bu soru ilk kez soruluyorsa, muhtemelen biraz desteğe ihtiyaçları olacaktır. Yakın zamanda okunan kitaplardan kendi yığınınızı toplayabilir ve düşüncelerinizi model olarak öğrencilerinizle yüksek sesle paylaşabilirsiniz. Veya bunun yerine onlara bazı yol gösterici sorular sorabilirsiniz:
- Kitap yığınınız, seçtiğiniz kitap türleri hakkında ne söylerdi?
- Kitap yığınınız seçtiğiniz türler hakkında ne söylerdi?
- Kitap yığınınız okuduğunuz yazarlar hakkında ne söylerdi?
- Kitap yığınınız tanıştığınız karakterler hakkında ne söylerdi?
- Kitap yığınınız, araştırdığınız konular hakkında ne söylerdi?
Öğrencileri düşüncelerini bir ortakla paylaşmaya teşvik edin. Biraz daha eğlenmek istiyorlarsa, ortaklarının kitap yığınlarının da ne söyleyeceğini hayal etmeleri için onları teşvik edin. İşte iki örnek:
“İlginç olan ve bana bir şeyler öğreten kitapları severim. Hızlı okuyabileceğim kısa bölümlü kitapları severim. Yeni gerçekleri öğrenmeyi seviyorum!”
- Bir Fikirden Nike’a kaydeden Lowey Bundy Sichol
- Shaquille O’Neal kimdir? kaydeden Ellen Labrecque
- Joplin Kasırgasından Kurtuldum kaydeden Lauren Tarshis
“Harika bir hikaye anlatan ve karakterlerden öğrenebileceğim kitapları seviyorum. Kitaplar aracılığıyla yeni arkadaşlar edinmeyi ve hayatımı daha iyi hale getirebilecek dersler almayı seviyorum.”
- Ahtapot Olmanın Faydaları kaydeden Ann Braden
- harmanlanmış kaydeden Sharon Draper
- Neredeyse evdeyim kaydeden Joan Bauer
Öğrenciler, kitap yığınlarının ne söyleyebileceğini düşündükten sonra, bu mesajları yapışkan notlar veya bir kağıt üzerinde sergileyebilir. Bunun gibi konuşma balonu şablonu ve sınıfta sergileyin. Öğrencileri konuşma balonlarına göz atmaya ve sınıf arkadaşlarının yığınlarından öğrenmeye davet edin. Hatta sınıf arkadaşlarının da okuduğu kitaplara göre yeni başlıklar bulabilirler.
Sınıf arkadaşlarının konuşan kitap yığınlarına göz attıktan sonra, öğrencileri kitap yığınlarının onlar hakkında ne söylemesini İSTEDİKLERİ hakkında düşünmeye davet edin. Sorunun bu basit şekilde yeniden ifade edilmesi, öğrencileri okuma hayatlarında bundan sonra ne istedikleri üzerinde düşünmeye sevk ederek, hedef belirleme için güçlü bir fırsat sunar.
Yine, kendi kitap yığınınızı kullanan öğrenciler için bu düşünceyi modellemek isteyebilirsiniz. Yukarıdaki örneklere dönersek, bu öğrenciler şöyle bir şey söyleyebilir:
“Keşke aynı konuda daha çok kitap okusam da o konuda uzman olabilsem!”
“Keşke şiir içeren daha fazla kitap okusaydım çünkü şiiri severim ama çok fazla okumam.”
Bu dilekler, öğrencilerin okumayı seçtikleri bir sonraki kitap seti için güçlü okuma hedeflerine dönüşebilir ve onları okuma hayatlarını amaçlı ve güçlü yollarla geliştirmeye teşvik edebilir.
Bu soruyu kullanabileceğiniz başka yollar nelerdir? Yorumlarda bize bildirin!
Bunun gibi daha fazla makale mi arıyorsunuz? Bültenlerimize abone olduğunuzdan emin olun!