
Bu yazı içerisinde Duygusal Zeka Nedir? sorusunun cevabını vereceğiz.
Duygusal zeka, son zamanlarda önemi yeni yeni anlaşılmış, bireylerin sosyal alanlarda olsun, kariyerlerinde olsun ciddi etki yaratabilmektedir.

Duygusal zekayı kısa bir şekilde tanımlamak gerekirse, bireylerin diğer insanlarla olan iletişimi, empati kurabilmesi veya onları anlayabilmesine dayanan zeka türüdür. Kısaltılmışı olan EQ kullanılır.
Duygusal zeka ana olarak 5 ayrı bölümde incelenmektedir. Bunları sıralamak gerekirse;
- Özbilinç
- Duyguları Yönetme
- Motivasyon
- Empati
Duygusal zeka bu 5 bileşenin birlikte olmasıyla oluşur. Duygusal zeka değeri düşük olan kişiler hayatlarının çoğu yerinde problem yaşayabilmektedirler. Çoğu kişi IQ değerinin çok daha önemli olduğunu düşünse de, yapılan araştırmalar bunun tam tersinin olduğunu göstermiştir. Çoğu kez, EQ değeri zeka ölçeği bakımından daha önemli olabilmektedir.
Şimdi bu bileşenlerin her birini ayrı olarak açıklayalım
Özbilinç
Bireyin kendi düşünceleri ve hareketlerinin tamamiyle farkında olması, kolaylıkla kendini motive edebilmesi ve herhangi bir sorun oluştuğunda bunu çözmeye çalışmasına denilmektedir.
Duyguları Yönetebilme
Bu tarz kişiler, duygularını gizleyebilir; gerçekleşen olaylar karşısında daha soğukkanlı bir hale bürünebilirler.
Motivasyon
Kendilerini yapması gereken şeylere daha iyi bir şekilde motive edebilirler. Hırslı bir şekilde hareket ederler ve bu bileşene sahip kişiler hayatta genelde başarılı olmaktadır.
Empati
Birine bir şey yapmadan önce onun nasıl hissedeceği, nasıl tepki verebileceğini ölçebilen kişiler bu bileşene sahiptirler. Empati basit gibi gözükse de, bir insanın zekasının en büyük göstergeleri arasındadır.