Duygusal Düzenleme Nedir? Artı Öğretmeye Yönelik İpuçları

Eğitimciler olarak hepimiz çocukların duygusal düzenlemeyle mücadele ettiğini gördük. Bir çocuk diğerine vurarak tepki verir. Bir öğrenciye kapalı teneffüs olduğunu söylüyorsunuz ve o da tüm sınıf boyunca somurtuyor. Bir öğrencinin pastel boyası kırılır ve çalışmayı reddederek kendini kapatır. Bu patlamalar sırasında öğrencilerde genellikle duygusal düzenleme eksikliğinin farkına varırız; görünüşte küçük bir şey büyük bir duygusal tepkiyi tetiklediğinde.
Duygusal düzenleme, çocukların okulda ve hayatta başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları temel bir beceridir. Peki nedir ve nasıl öğreteceğiz?
Duygusal düzenleme nedir?
Duygusal düzenleme, duygularınızı yönetme ve duygularınızın eylemlerinizi yönlendirmesine nasıl izin verdiğinizi etkili bir şekilde kontrol etme yeteneğidir. Öğrenciler için duygu düzenlemeyle başlamak aslında SEL becerilerinin başlangıcıdır. Çocukların dinlemeden, empati kurmadan veya yönergeleri takip etmeden önce duygularını yönetebilmeleri gerekir.
Duygusal düzenleme şu yeteneklere benzeyebilir:
- Ne hissettiğinizi tanımlayın
- Aşırı tepki vermeden duygulara yanıt verin
- Ortamdaki değişiklikleri yönetin
- Kontrol dürtüleri
- Sinirlendiğinde sakin ol
- Duyguları sağlıklı bir şekilde ele alın
Bu, çoğumuza kolayca gelen bir beceri değildir, bu nedenle çocukların nasıl düzenleme yapacaklarını öğrenmelerine yardımcı olmak ve onlara pratik yapma fırsatları vermek önemlidir. Okul psikoloğu Lori Jackson, “Duygusal düzenleme beyninizin duygusal merkezinin derinliklerinde gerçekleşir” diye açıklıyor. “İşe yaradığında, ortaya çıkan farklı duyguları yöneterek bir olaydan diğerine sorunsuz bir şekilde geçebilirsiniz. Duygularınızı yönetemediğinizde her olay veya aktivite zorluklar ve zorluklar getirebilir. Buna duygusal düzensizlik denir.”
İşte çocuklara büyük duyguları açıklayan faydalı bir video:
Duyguları nasıl düzenleriz?
Psikologlar duygusal düzenlemeyi üç geniş kategoriye ayırır: Bastırma, yeniden değerlendirme ve kabul etme. Duyguları bastırdığınızda, onları kabul etmeyi veya onlara göre hareket etmeyi reddederek onları bastırırsınız. Bu kısa vadede faydalı olabilir ancak aslında duyguyla başa çıkmanıza yardımcı olmaz. Her şey hâlâ yüzeyin altında, tekrar kabarmayı bekliyor.
Yeniden değerlendirme, durumu zihninizde yeniden çerçevelemekle ilgilidir, bu durumla sakin ve mantıklı bir şekilde başa çıkmanıza olanak tanır. Çocuklara yeniden değerlendirme becerilerini, farkındalık teknikleri gibi çeşitli yollarla öğretebiliriz. Ayrıca onları, duygularını basitçe kabul etmeye, onların geçerli olduğunu kabul etmeye ancak eylemlerini kontrol etmelerine izin vermemeye teşvik edebiliriz.
Yetişkinler olarak bu becerilerin kolayca kazanılmadığını biliyoruz. Ancak bu onlara öğretmeye odaklanmak için daha fazla neden. Jackson, “Çocuklar için düzensizlik hayatı zorlaştırır, arkadaşlıkları zorlaştırır ve en önemlisi öğrenmeyi imkansız hale getirebilir” diye uyarıyor. Bunu engellemek için duygusal düzenlemeyi öğretmeliyiz, böylece çocuklar duygularının ve sonraki eylemlerinin kontrolünün kendilerinde olduğunu fark edebilirler.
Duygu düzenlemeyi öğretmek neden önemlidir?
Çocuklar duygularını yönetinceye kadar öğrenemezler. Duygusal düzenleme akademik beceriler kadar önemlidir. Aslında duygularını düzenleyebilen çocukların okulda başarılı olma ve akranlarıyla iyi geçinme olasılıkları daha yüksektir. Bu mantıklıdır çünkü özünde duygu davranışı yönlendirir.
İyi duygusal düzenleme çocuklara şu konularda yardımcı olabilir:
- Kendilerini öfkelenmeyi gerektirmeyen şekillerde ifade edin
- Dikkat edin ve öğrenmek için dinleyin
- Dürtülerini kontrol et
- Bir göreve odaklanmayı sürdürün
- Sırayla
- Uygun şekilde sosyalleşin
- Seçimler ve sonuçlar üzerinde düşünün
- Başarısızlıklardan geri dönmek
- Kendilerini bunalmaktan alıkoymak
- Üzülmeyi yönet
- Sakin ve kontrollü hissedin
Sınıfta duygu düzenlemeyi uygulamaya yönelik fikirler:
1. Duyguları önceden düşünün
Öğrencilerinize nasıl hissettiklerini veya onları neyin rahatsız ettiğini öğrenmek için bir soru sorarak okul gününe başlayın. Bu beyaz tahta ve yapışkan not fikri, bunu rutininize uygulamanın kolay bir yoludur. “Öğrencilerinize ödevlerini ya da kahvaltıda ne yediklerini sorun. Bağlantılar Modeli adlı bir duygusal düzenleme müfredatı oluşturan Lori Jackson, “Kimsenin erkek veya kız kardeşiyle kavga edip etmediğini sorun” diyor. “Amaç, muhtemelen bir duygu uyandıran herhangi bir olayı tartışmak ve herkesin paylaşmasını sağlamaktır. Bu, günün gidişatını belirliyor ve size kimin zor bir gün geçirebileceği ve bunun nedeni hakkında bilgi veriyor.”
Bağlantı Modeli, davranışları yönlendiren duyguların bilimine dayanmaktadır. KidConnect Ready2Learn SEL Müfredatı sınıf rutinlerine entegre olarak öğrencilerin SEL becerilerini gerçek hayattaki durumları kullanarak gerçek zamanlı olarak uygulamalarına olanak tanır.
2. Durun ve duygusal düzenlemeyi anında fark edin
Öğrencilerin gün boyunca duygusal düzenleme becerilerini nasıl uyguladıklarının aktif olarak farkına varmaları gerekir. Bu nedenle, öğrenciler gruplar halinde çalışırken onları durdurun ve duygusal düzenlemeyi nasıl olumlu bir şekilde uyguladıklarını gördüğünüzü belirtin. Bir yangın tatbikatından sonra, stresli olabilecek bu durumla nasıl baş ettikleri konusunda onlara iltifat edin. Teneffüsten sonra oyun oynarken duygusal düzenlemeyi nasıl kullandıklarını konuşun.
3. Duyguları adlandırmayı ve bunları davranışla ilişkilendirmeyi öğrenin

Öğrencilerle farklı duygular ve bu duyguların bizi nasıl harekete geçirebileceği hakkında konuşun. Örneğin pek çok çocuk üzgün olduklarında ağladıklarını fark eder. Ancak bu koşullar altında herkes ağlamaz; bazı insanlar çok sessizleşir, hatta bunun yerine öfke bile gösterir. Basit duygularla başlayın ve öğrencilerden bu duyguları hissedebilecekleri durumları isimlendirmelerini isteyin. Daha sonra onlara belirli bir şekilde hissettiklerinde nasıl davrandıklarını sorun. Bazı öğrencilerin diğerlerinden farklı cevapları olmasında sorun yoktur. Önemli olan kendi düşünceleri ve davranışlarıyla ilgili bağlantılar kurmalarıdır.
Bu becerinin öğretilmesi Bağlantılar Modeli’nin ön saflarında yer almaktadır. Öğrencilere duygu düzenlemeyi öğretirken, tüm sınıf seviyelerinde müfredatlarının ilk adımı belirli duyguları adlandırmayı öğrenmeyi içerir.
4. Duyguları öğretmek için kitapları kullanın
Hikayeler duyguları sorumlu bir şekilde ele almanın harika örnekleri olabilir. Sahip olduğumuz duyguların çeşitliliği ve her biriyle nasıl başa çıkacağımız hakkında konuşmaya başlamanın güvenli ve davetkar yolları olarak hizmet edebilirler. Öğrenciler, karakterlerin duygularının eylemleriyle nasıl bağlantılı olduğunu okuyup konuşarak, duyguların davranışları nasıl yönlendirdiğini konuşmaya başlayabilirler. SEL becerilerini öğretmek için bu çocuk kitaplarına göz atın.
5. Duygu sözlüğünüzü kullanma alıştırması yapın

Öğrencilerinizin bu kelimelere ve duygulara doğrudan erişmelerini sağlayarak duygu kelime dağarcığını oluşturun. Lauren Ross, LCSW ve Denver, Colorado’daki Cherry Creek Okul Bölgesi okul sosyal hizmet uzmanı, duygu sözcükleriyle dolu bir sözcük duvarı oluşturmayı öneriyor. Daha sonra çocuklar olumsuz davranışlar sergilediklerinde onlardan duvara bakmalarını ve nasıl hissettiklerini anlatacak kelimeleri seçmelerini isteyin. Bu onların bu eylemleri ve duyguları birbirine bağlamasına ve hangi baş etme stratejilerini deneyebileceklerini düşünmelerine yardımcı olur.
6. Harekete geçin
Farklı durumlarla, özellikle de öğrencilerinizin zorlandığı durumlarda nasıl başa çıkabileceğinizi rol oynayın. Her senaryoyu bir not kartına yazın. Örneğin: Bir doğum günü partisine davet edildiniz. Okuldan eve yürürken kayıyorsun ve düşüyorsun. Beğenmediğiniz bir doğum günü hediyesini açıyorsunuz. Daha sonra öğrencilerin bunları konuşmasını veya canlandırmasını sağlayın. Nasıl hissederlerdi? Ne yapacaklardı? Duyguları davranışlarıyla nasıl bağlantılı?
7. Farkındalık stratejilerini öğretin

Mindful.org’a göre farkındalık, “tam olarak mevcut olma, nerede olduğumuzun ve ne yaptığımızın farkında olma ve etrafımızda olup bitenlere aşırı tepki vermeme veya bunalmama temel insan yeteneğidir.” Meditasyon ve derin nefes alma, günlük tutma ve çizim yapmaya kadar düzinelerce farkındalık stratejisi vardır. Çocuklar kendilerine yararlı olan bir strateji öğrendikçe bunu kendi duygusal düzenleme araç setine ekleyebilirler. Burada 50 farkındalık aktivitesini keşfedin.
8. Sakinleşebileceğiniz bir köşe yaratın

Sınıfınızda çocukların duygusal düzenleme becerilerini geliştirebilecekleri özel bir alan ayırın. Bazen barış köşesi olarak da bilinen sakinleşme köşesi, çocuklara yeniden odaklanabilmeleri ve öğrenmeye yeniden katılabilmeleri için bir alan sağlar. Duygu çizelgeleri, kıpır kıpır oyuncaklar, sosyal-duygusal kitaplar ve daha fazlası gibi yararlı araçlar sağlayabilir. Burada kendi sakin köşenizi nasıl oluşturacağınızı öğrenin.
9. Mükemmelliğe değil ilerlemeye odaklanın
Duygusal düzenleme mükemmel olmakla ilgili değildir; her değişime ve hayal kırıklığına duygu olmadan yanıt vermekle ilgili değildir. Hatta hiçbir yetişkinin bunu yapması beklenmez. Bu, çocukların duygulara tepki verebileceği tüm yolları öğrenmek ve uygulamak ve zaman içinde büyüdükçe ve öğrendikçe uyum sağlamakla ilgilidir.
Duygusal düzenleme SEL midir?
Duygusal düzenleme SEL (sosyal-duygusal beceriler) şemsiyesi altına girer. SEL becerileri öz düzenlemeyi, sosyal becerileri ve ilişki becerilerini içerir. Duygularımızı düzenleme yeteneğimiz olmadığında kendimizi düzenlemekte zorlanırız. Duygular davranışlarımızı yönlendirdiğinden, sosyal durumlara uygun şekilde tepki vermekte ve ilişkiler kurmakta zorlanıyoruz.
Devamını oku: SEL Nedir?
Neden bazı çocuklar duygusal düzenleme konusunda zorluk yaşıyor?
Hepimiz bir noktada duygusal düzenlemeyle mücadele ederiz (10 dakika fazla süren bir toplantıya katılan herkes bunu anlayabilir), ancak duygusal düzenlemeyle ne kadar mücadele ettiğimiz hem mizaca hem de öğrenilmiş davranışa bağlıdır.
Çocuğun mizacı doğuştandır. Bebeklik döneminde bile bazı çocuklar kendi kendilerini sakinleştirmede veya sakinleştirmede daha fazla zorluk çekerler. Diğer çocuklar herhangi bir duyguyu hiçbir sorun yaşamadan yönetebiliyor gibi görünüyor. Yetişkinlerin çocukların büyük tepkilerine nasıl tepki verdikleri, çocukların duygularını yönetmek için kullandıkları davranışları iyi ya da kötü yönde etkiler. Örneğin, bir çocuk parktan ayrılma zamanı geldiği için öfke nöbeti geçiriyorsa ve yetişkin pes edip ona oynamaları için 10 dakika daha süre tanıyorsa, bir dahaki sefere kendisine bir sınır verildiğinde çocuğun çığlık atması ve tekmelemesi ihtimali ve mutsuz hissetme oranları oldukça yüksektir. Oysa yetişkin sınırı koyar ve çocuğa mutsuzluğu konusunda koçluk yaparsa, çocuk öfke nöbeti geçirmeden hayal kırıklığını nasıl yöneteceğini öğrenir.
Ek olarak, DEHB, otizm ve diğer engellilikler gibi engelli birçok çocuğun duygusal düzenlemede eksiklikleri vardır. Dolayısıyla öğrenebilmeleri için öncelikle duygularını yönetmeleri gerekiyor.