Çocuklar Gerçekten Ne Zaman Başlamalı?

Pek çok çocuk için okul öncesi dönem okula ilk giriştir. Öğretmenleri ve akranlarıyla olan etkileşimlerinden ve her aktiviteden öğrenerek her şeyi özümsüyorlar. Ve “okulun” ne olduğunu ve onlar için ne anlama geldiğini anlıyorlar. Peki çocuklar hangi yaşta okul öncesi eğitime başlamalı?
Çocukların okul öncesi eğitime tam olarak ne zaman başlayacağı basit bir soru değildir. 3 yaşında mı yoksa 5 yaşında mı başlayacağı, mevcut programlar ve çocuğun hazır bulunuşluğu gibi birçok faktöre bağlıdır. İşte çocukların genellikle okul öncesi eğitime başlama yaşını ve çocuğunuzun hazır olup olmadığını nasıl anlayacağınızı anlama kılavuzumuz.
Çocuklar kaç yaşında anaokuluna gider?
Bu zor bir soru. Çocuklar Amerika Birleşik Devletleri’nde 5 ila 8 yaşları arasındaki herhangi bir yerde anaokuluna ve ilkokula giderler. (Zorunlu okul yaşlarının tam listesinde çocukların dünyanın her yerinde ne zaman okula başladıklarını görün.)
Tanımı gereği okul çağından önce gerçekleşen okul öncesi eğitime, çocuklar genellikle 3 ila 5 yaşları arasında başlar. Bazı anaokulları çocukları 3 yaşında kaydederken diğerleri onları 4 yaşında kabul eder. Anaokuluna başlama yaşı ortalama 3 veya 4’tür. Anaokulu zorunlu olmadığı için bazı çocukların anaokuluna hiç gitmeyeceğini de unutmamak gerekir. .
Okul öncesi eğitimin faydaları nelerdir?
Bir çocuğun beyninin büyük bir kısmı (%90) 5 yaşına kadar gelişir. Çocukların beyin gelişimi çok fazla girdi ve etkileşim almaya bağlıdır, bu nedenle küçük çocukları zenginleştirici ve ilgi çekici bir ortamla tanıştırmak önemlidir.
Çocuklar okul öncesi dönemde bazı akademik bilgileri öğreneceklerdir, ancak en önemli faydalar yapıya sahip olmaktan, başkalarıyla etkileşim kurmaktan ve bir grupla nasıl çalışılacağını öğrenmekten gelir.
Okul öncesi eğitimin faydaları şunlardır:
Sosyal beceriler
Çocukların gün boyu diğer çocuklarla etkileşimde bulunduğu okul öncesi dönemde, paylaşmayı, işbirliği yapmayı, duygularını düzenlemeyi ve başkalarıyla çalışmayı öğrenirler. Nasıl geçineceklerine dair dersler yok ama çocuklar başkalarıyla çalışarak bol bol pratik yapıyor ve öğretmenler sosyal durumlar aracılığıyla çocuklara koçluk yapıyor.
Bağımsızlık
Çocuklar sınıftayken, sırt çantalarını açmaktan tuvalete kendi başlarına gitmeye ve her görev için malzeme almaya kadar günlük işlerini yapmayı öğrenirler. Montessori gibi bazı okul felsefeleri bağımsızlığı vurgular ve çocukların günlük işleri üzerinde söz sahibi olmasına izin verir.
Fiziksel aktivite

Anaokulu, oyun alanında, kaba motor beceri alanlarında ve beden eğitimi gibi derslerde fiziksel aktivite için pek çok fırsata sahip olacak. Fiziksel aktivite, çocukların işbirliği içinde oynamayı öğrenmelerine yardımcı olur ve gelişimleri için iyidir.
Anaokuluna Hazırlık
Anaokuluna giden çocukların, anaokuluna başladıklarında okuma öncesi becerileri daha iyi olur. Ayrıca daha geniş kelime dağarcığına ve matematik öncesi becerilere sahip olma eğilimindedirler. Bunun nedeni okul öncesi öğretmenlerinin okuma ve matematik öğretmesi değil; çocukların okul öncesi dönemde deneyimlediği etkinlikler ve katılımlardır.
Benlik Saygısı
Akranlarıyla ve yetişkinlerle etkileşimde bulunmak ve yeni şeyler denemek, çocukların özsaygılarını ve özgüvenlerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Çeşitlilik
Anaokulları aynı zamanda çocukları farklı kökenden gelen çocuklarla tanıştıracaktır. Bu da çocukları başkalarıyla etkileşime girmeye, sosyal beceriler geliştirmeye ve özsaygı geliştirmeye teşvik eder.
Anaokullarının farklı türleri nelerdir?
Bazı okullar temel akademik bilgilere, oyuna ve sosyal becerilere odaklanan genel anaokulları iken bazılarının belirli bir felsefesi ve yaklaşımı vardır. Anaokullarının takip ettikleri ve okulu bunun etrafında inşa ettikleri bir müfredatı olabilir. Bazı okullar ebeveynlerin çok aktif bir role sahip olduğu kooperatifler iken diğerleri daha çok geleneksel okullar gibi yönetiliyor. Seçimleriniz bölgenizde nelerin mevcut olduğuna ve daha akademik bir yaklaşım mı yoksa keşif yaklaşımı mı istediğinize bağlı olacaktır.

Okul öncesi eğitime yönelik bazı yaygın yaklaşımlar şunlardır:
Montessori
Montessori müfredatı, eğitimci Maria Montessori tarafından oluşturulmuştur ve öğretmenlerin rehberliğinde uygulamalı öğrenmeyi ve bağımsızlığı vurgular. Öğrenciler üçüncü bir öğretmen olarak görülen bir sınıfta çalışırlar ve onlardan davet edildikleri derslere katılmaları ve seçtikleri çalışmaları tamamlamaları beklenir. Öğrencilerin Montessori’nin felsefesi doğrultusunda ilerlediği becerilerde ilerleme vardır.
Devamını oku: Montessori Nedir?
Waldorf
Waldorf yaklaşımında öğretmenler, öğrenme konusunda içsel bir coşku yaratmayı ve çocuklarda doğuştan gelen becerileri geliştirmeyi amaçlar. Waldorf sınıfları tamamen oyun temellidir ve gün boyu genel bir yapıya sahiptir, ancak zamanın büyük bir kısmı serbest oyunda geçirilir. Öğrenciler ayrıca yemek pişirme ve bahçe işleri gibi pratik faaliyetlerle de meşgul olurlar.
Reggio Emilia
Bu yaklaşım açık uçlu ve çocuk odaklıdır. Çocuklar sanat, müzik ve diğer projeler aracılığıyla kendilerini keşfetmeye ve ifade etmeye teşvik edilir. Buradaki fikir, çocukların kendi öğrenimlerini yaratabilmeleridir. Bir öğretmen, bir grup öğrenci için, öğrencilerin haftalarca veya aylarca takip ettiği bir konu haline gelen bir deneyim oluşturabilir. (İtalya dışında resmi Reggio Emilia okulu yoktur, ancak ABD okulları Reggio Emilia tekniklerini veya yaklaşımlarını kullanabilir.)
Devamını oku: Reggio Emilia Eğitim Yaklaşımı Nedir?
Yüksek Kapsam
HighScope müfredatı katılımcı öğrenmeyi kullanır. Çocuklar çatışma çözümü ve problem çözmeye odaklanan uygulamalı deneyimlere sahiptir. Bu yaklaşım, öğrenme için planlanmış deneyimler ve yapılarla daha akademiktir. HighScope’un okula hazır olma durumuna odaklanan ve yetişkin-çocuk etkileşimleri, günlük rutin, öğrenme ortamı ve değerlendirmeye odaklanan bir müfredatı vardır.
Daha fazla bilgi edinin: HighScope
Oyun Tabanlı
Waldorf gibi oyun temelli yaklaşımlar olduğu gibi Waldorf dışında oyun temelli yaklaşıma sahip anaokulları da bulunmaktadır. Oyuna dayalı bir anaokulunda çocuklar günlük bir program ve yapıyı (varış, işten çıkış, öğle yemeği) takip edecekler, ancak günleri oyun etrafında şekillenecek. Sınıflarda farklı oyun türleri için merkezler bulunabilir ve açık hava sınıfları gibi çocukların keşfedebileceği çeşitli sınıflar ve ortamlar bulunabilir. Buradaki fikir, çocukların en iyi şekilde oyun yoluyla öğrenmesi ve yetişkinlerin yalnızca gerektiğinde destek için müdahale etmesi gerektiğidir.
Yaratıcı Müfredat
Yaratıcı Müfredat, okul öncesi çocuklar için proje tabanlı öğrenmeye odaklanan bir okul öncesi müfredattır. Öğretmenler, öğrenciler için öğrenme fırsatları oluşturmak ve çocukları araştırmaya teşvik etmek için materyalleri ve müfredatı kullanır. Ayrıca okuryazarlık, matematik ve sosyal-duygusal becerilere de odaklanılmaktadır.
Daha fazla bilgi edinin: Yaratıcı Müfredat
Anaokulu Nasıl Seçilir?
Anaokulu seçerken doğru ya da yanlış cevap yoktur; aileniz için doğru olan önemlidir. Dikkate alınması gereken bazı noktalar:
- Okulun konumu
- Programınız ve okulun programı
- Okulun felsefesi ve müfredatı
- Bütçeniz ve okulun maliyeti
Çocuklar okul öncesi dönemde ne yapar?

Çocukların okul öncesi dönemde ne yapacağı okulun yaklaşımına ve müfredatına bağlı olacaktır. Tüm anaokullarının sahip olacağı şeylerden biri oyundur. Çocuklar, bloklar ve arabalarla dolu küçük mutfakta dramatik oyun köşesinde oynayacak; bu, çocukların dil ve kelime dağarcığından öz kontrol ve işbirliğine kadar her şeyi öğrenmelerine yardımcı olacak.
Oyunun dışında tüm anaokulları, öğrencilerin okul öncesi eğitimin çok ötesinde kullanacağı temel becerilere odaklanır:
- Yeni kelimeler ve kelime dağarcığı
- Vücudun şekilleri, renkleri ve kısımları
- Makas, boya fırçası, yapıştırıcı ve kurşun kalem gibi malzemeler nasıl kullanılır?
- Sayılar ve tutarlar
- Harfler ve kelimeler
- Paylaşma, sıra alma ve işbirliği
- Sosyal beceriler ve ilişki becerileri
Bir çocuk ne zaman okul öncesi eğitime hazır olur?
Her çocuk benzersizdir, bu nedenle çocuğunuzun sadece yaşını değil, bireysel hazırlığını da dikkate almak önemlidir.
- İletişim: Diğer yetişkinlerle iletişim kurabilirler mi? Tuvalete gitmeleri gerektiğinde veya bir şeye ihtiyaçları olduğunda iletişim kurabiliyorlar mı?
- Kişisel bakım: Anaokulunun tuvalet eğitimi konusunda bir zorunluluğu varsa, çocuğun okula kaydolmadan önce tam tuvalet eğitimi alması gerekebilir. Ayrıca, öğle yemeğini açabilmek ve ceketinin düğmelerini açabilmek veya fermuarını çekebilmek, okul öncesi dönemde sahip olunması gereken yararlı beceriler olacaktır.
- Şekerlemeler: Çocuğunuzun uzun bir uykuya ihtiyacı varsa, uyku süresinin alışık olduğundan daha kısa ve daha yapılandırılmış olduğu anaokuluna geçişte zorluk yaşayabilir.
- Talimatları takip edebilme yeteneği: Tek adımlı talimatları takip edebilme yeteneği faydalı olacaktır.
Bir Çocuğu Okul Öncesine Nasıl Hazırlarız?

Anaokulunuzu alıp kaydolduğunuzda, hazırlanma zamanı gelir. Çocuğunuzun okula ilk gelişiyse gergin olabilir, bu nedenle enerjiyi pozitif tutun.
Rutinleri uygulayın
Sabah hazırlanmak, vedalaşmak, montunuzu çıkarmak, eşyalarınızı kaldırmak gibi rutinleri uygulamak çocuğunuzun ilk gün geldiğinde kendisini rahat ve güvende hissetmesini sağlayabilir.
Okul öncesi ile ilgili kitaplar okuyun
Kitaplar çocuğunuza okulda neler yaşayabileceğine dair bir fikir verir. Başlamak için burada çocukların okula geçişine yardımcı olacak bir kitap listesi var.
Yeni okulu ziyaret edin
Çocuğunuzun okulu görebilmesi ve genel olarak oyuncaklar, oyun alanı ve alan hakkında heyecan duyabilmesi için okulu önceden ziyaret edin. Mümkünse öğretmeniyle ve okul müdürüyle tanışın, böylece çocuğunuz okula gittiğinde tanıdık yüzler olur.
Çocuğunuzun endişelerini dinleyin
Çocuğunuzu endişelerini ve duygularını sizinle paylaşmaya teşvik edin. Çocuğunuzun kelimeler olmadan da iletişim kurabileceğini bilin. Okula gitmeden önceki haftalarda daha fazla sinir krizi geçirebilirler veya yapışkan hale gelebilirler.
Okulda yatma vakti rutinine girin
Çocuğunuzun esnek bir uyku saati varsa, okul başlamadan birkaç hafta önce onu “okul saatinde” yatırmaya başlayın.
Okul Öncesi Kaynaklar
İşte okul öncesi için en sevdiğimiz Biz Öğretmeniz kaynaklarından bazıları: