Arka Plan Bilgisi Nedir? (Artı Oluşturmanın 21 Yolu)

Yazılı tıbbi bilgileri deşifre etmek sizin için nasıl bir duygu? Otomatik onarım kılavuzu? Zorlu bir pasta tarifinde yol tarifi? Bu alanlarda deneyiminiz yoksa, tüm kelimeleri kolayca çözebilseniz bile okuduklarınızı anlamlandırmak çok daha fazla çaba gerektirebilir; ancak sahip olduğunuz herhangi bir arka plan bilgisi kesinlikle size yardımcı olacaktır. . Çocukların arka plan bilgilerini oluşturmak ve bunları okumada kullanmalarına yardımcı olmak, okuma bilimini çocuklar için uygulamaya koymanın çok önemli bir yönüdür. Araştırmalar, fonetik kod çözme becerilerinin yanı sıra arka plan bilgisinin çocukların okuma başarısında önemli bir rol oynadığını gösteriyor.
Arka plan bilgisi nedir?
Arka plan bilgisi, kişinin okurken yararlanabileceği kavramların, durumların, fikirlerin ve sözcüklerin önceden var olan anlaşılmasıdır. Çöl habitatları veya Amerika Birleşik Devletleri’ndeki köleliğin tarihi hakkında bilgi sahibi olmak gibi bilgilerin çoğu konuya özeldir. Ayrıca herkesin farklı alanlara yayılan bir genel bilgi birikimi vardır. Aile, toplum, kültür ve yaşam deneyimlerinin tümü öğrencinin genel bilgisine katkıda bulunur.
Arka plan bilgisi okuma için neden önemlidir?
Bilgi Açığı: Amerika’nın Kırık Eğitim Sisteminin Gizli Nedeni ve Nasıl Düzeltilir kitabının yazarı Natalie Wexler, bilginin Velcro gibi olduğunu söylüyor. “Bir çocuk ne kadar çok bilgiyle başlarsa, o kadar fazla bilgi edinme olasılığı da o kadar artar. Daha çok okuyacak, bilgiyi daha iyi anlayacak ve aklında tutacaktır çünkü bilgi, Velcro gibi, diğer ilgili bilgilere en iyi şekilde yapışır.” Zengin bir arka plan bilgisi, çocukların okuduklarını anlamalarına ve okuduklarından daha fazlasını öğrenmelerine yardımcı olabilir. (Wexler’in sunduğu Knowledge Matters podcast’ini hemen dinleme sıranıza eklemenizi öneririz. Bu podcast, bilgi oluşturmanın çocuklar için neden bu kadar önemli olduğunu ve okul bölgelerinin müfredatlarını bunu daha iyi hale getirecek şekilde nasıl uyarlayabileceğini anlatıyor. Çok sayıda eğitimci konuşuyor gerçek hayattaki öğretileri hakkında kazanır.)
Arka plan bilgisi ile okuduğunu anlama arasında bağlantı kuran mutlaka bilinmesi gereken bir araştırma çalışması “Beyzbol Deneyi”dir. Araştırmacılar ortaokul öğrencilerini standart bir testteki okuduğunu anlama puanlarına ve beyzbol hakkındaki bilgilerine (veya bilgi eksikliklerine) göre dört gruba ayırdılar. Beyzbolla ilgili bir pasajı okurken ve soruları yanıtlarken, güçlü beyzbol bilgisi, çocukların okuduğunu anlama becerileri zayıf olsa bile başarılı olmalarına yardımcı oldu. Hatta bu çalışma çocuklarla konuşmak, onların bilginin değeri konusunda farkındalıklarını artırmak için harika bir çalışmadır.
Arka plan bilgisi oluşturmak okuyuculara nasıl yardımcı olur?
Okuyucular, bir yazarın neyi ima ettiğini ancak doğrudan belirtmediğini anlamak için metindeki kanıtları kendi deneyimleriyle birleştirerek çıkarımlar yapmak için arka plan bilgilerini kullanırlar. Arka plan bilgisi, okuyucuların “bir kez mavi ayda” veya “havanın altında” gibi deyimleri ve ifadeleri anlamasını sağlayan şeydir. Okuyucular aynı zamanda çok anlamlı bir kelimenin doğru yorumunu seçmek için de bilgi tabanlarını kullanırlar; örneğin “nehir kıyısına” giden bir karakterin bir miktar para çekme yolunda olmadığını bilmek gibi.
Okulda kasıtlı olarak arka plan bilgisi oluşturmak, tüm okuyucular için oyun alanının eşitlenmesine yardımcı olabilir. Okula dayalı bilgi oluşturma, okul dışında farklı deneyimlere ve fırsatlara sahip olan çocuklar için boşlukları doldurabilir. Arka plan bilgisi oluşturmak, çok dilli öğrenenleri desteklemek için özellikle önemlidir.
Arka plan bilgisi nasıl oluşturulur?
Çocukların bağlamsal bilgi eksikliğinin okuma deneyiminin tamamen başarısız olmasına neden olduğu örnekler hepimiz yaşadık, bu nedenle anlamaya yardımcı olacak arka plan bilgisi oluşturmanın önemini kabul etmek kolaydır. Peki bilgiyi fark yaratacak şekilde nasıl inşa edersiniz? Bu altı prensibi akılda tutmak önemlidir:
1. Ön bilgilerinizi etkinleştirmeyi unutmayın
Velcro’yu hatırla! Çocukların okumadan önce önceki bilgileri üzerinde düşünmelerine yardımcı olmak, onların bu bilgileri kullanmaya hazır olmalarına yardımcı olur ve onları yeni bilgilerin kalıcı olmasına hazır hale getirir. Hızlı bir kavram haritası veya yapışkan notlu beyin fırtınası yapmayı deneyin. Küçük çocuklara, örneğin bir çiftliğe geziye gittiğinizde veya bir kelebeği gözlemlediğinizde olduğu gibi önceki deneyimlerden fotoğraflar gösterin.
2. Yeni bilgileri açıkça öğretin
Öğretmenlerin üst düzey düşünmeye odaklanmaları yönünde büyük bir baskı var ancak Bloom’un Taksonomisini tekrar düşünün. Piramidin en altındaki “hatırlama” ve “anlama”, tepedeki daha karmaşık düşünmeyi destekler ve mümkün kılar. Bu kısımları atlamayın ve çocukların zaten bildikleri hakkında varsayımlarda bulunmayın.

3. Kelime dağarcığını bağlayın
Okuma edinimi için yararlı bir kavramsal model olan Scarborough’s Rope’ta, “Arka Plan Bilgisi”, “Dil Anlama” unsurlarıyla iç içe geçmiştir. Kavram veya kategori odaklı listeler hazırlayarak, çocukların bilmesi muhtemel kelimelerle başlayarak ve öğrenebilecekleri yeni, daha çeşitli kelimeler ekleyerek çocukların kelime kelimeleri arasında bağlantı kurmasına yardımcı olun.

4. Beceri ve stratejilerden önce içeriğe odaklanın
Çoğu müfredat, ana fikri bulma veya çıkarım yapma gibi anlama becerilerinin ve stratejilerinin açık bir şekilde öğretilmesini ve uygulanmasını teşvik eder. Pek çok farklı konudaki metinleri kullanarak bir beceriyi modellemek veya pratik yapmak yerine, önce bir konuyu derinlemesine incelemeyi, ardından bu paylaşılan bağlamda becerileri uygulamayı düşünün. Knowledge Matters Podcast’inin 1. Bölümünde Wexler, bilgi oluşturma müfredatının “içeriği ön plana nasıl koyduğunu ve öğrencilerin bu konuda düşünmesine yardımcı olma olasılığı en yüksek olan beceri ve stratejileri nasıl getirdiğini” anlatıyor.
5. Kavramları vurgulayın
Bilgi oluşturma gerçekleri ezberlemekle ilgili değildir. Çocukların temel kavramları öğrenmelerine ve bu kavramların zaman içinde diğer konularla nasıl ilişkilendirilebileceği hakkında konuşmalarına yardımcı olmak önemlidir. Harvard’dan James Kim tarafından yürütülen yakın tarihli bir çalışma, çocukların hayvanların hayatta kalmasıyla ilgili bilim kavramları için “zihinsel çerçevesini” oluşturmanın gücünü inceledi. İki yıl sonra, öğrencilerin hem öğretilen kavramları hem de diğer ilgili içerikleri içeren pasajları okuduğunu anlamaları üzerinde olumlu etkiler gördüler.
6. Zaman içinde çocukların arka plan bilgilerini oluşturmayı planlayın
Dünyayı öğrenmek biraz zaman alır! Pek çok konuya yüzeysel olarak değinmek yerine, okul yılı boyunca birkaç konuyu derinlemesine incelemek için zaman planlayın. Çocuklar, kalıcı olmayı öğrenmek için sözcüklere ve kavramlara tekrar tekrar maruz kalmaya ihtiyaç duyarlar. Öğrenmenin kendi kendine gelişebilmesi için yıl boyunca ve sınıf seviyelerinde farklı ünitelerin içeriğini koordine edin.
Daha fazla bilgi oluşturma fikri
Okul günleriniz tıka basa dolu. Mevcut herhangi bir fırsatı yakalayabilmeniz için, çocukların arka plan bilgilerini oluşturmaya yönelik birçok stratejiyi elinizde bulundurmak yararlı olacaktır.
7. Bir konu hakkında geniş çapta okuyun
Aynı konuyla ilgili birden fazla metin kelime dağarcığını ve arka plan bilgisini geliştirir. Resimli kitaplar, şiirler, makaleler ve çizgi romanlar da dahil olmak üzere çeşitli tür ve formatlar birçok giriş noktası sunar. Tüm sınıfa yönelik kitaplar veya popüler bağımsız okuma başlıkları için, arka planı güçlendiren görseller ve kısa metinlerden oluşan sürekli bir dosya tutun. Çocukları kendilerinin okuyabileceği metinlerle sınırlamayın. Onları daha karmaşık fikirlerle tanıştırmak için yüksek sesle okuyun.
8. Her yaşa uygun resimli kitaplar kullanın
Çocuklarınız kaç yaşında olursa olsun, resimli kitaplar öğrencilerin dünya hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamanın ilgi çekici ve etkili yollarıdır.
9. Arka konuyu atlamayın
Pek çok resimli kitapta harika yazar notları, haritalar, tarifler, aktivite talimatları ve zaman çizelgeleri bulunur. Bunları önceden paylaşmayı deneyin veya paylaşın ve ardından ek bilgileri aklınızda tutarak kitabı yeniden okuyun.
10. Çocuklara yönelik eğitimci kılavuzlarından yararlanın
Pek çok yayıncı ve yazar web sitesi, başlıkları için genellikle kitap konusuyla ilgili arka plan bilgisi oluşturmaya yönelik kaynakları içeren kapsamlı ücretsiz öğretmen kılavuzları sunar. Çeşitli yayıncılardan Lee & Low Books’un yüzlerce başlığını içeren kılavuzlara göz atın.
11. Okuma sırasında bilgiyi artırıcı durma noktaları oluşturun
Bir öğrencinin bir metni anlamak için bilmesi gerekebilecek her şey hakkındaki bilgileri önden yüklemek yerine, onları ders boyunca bilgi oluşturma sürecine dahil etmeye ne dersiniz? Iowa Okuma Araştırma Merkezi, okuma sırasında belirlenen durma noktalarında “yeterli” arka plan bilgisinin sağlanmasını önermektedir.
12. Duyusal deneyimler sağlayın
Roald Dahl’ın James ve Dev Şeftali’sinde James’in dev şeftalinin merkezine yaptığı yolculuğu tam anlamıyla takdir etmek için, normal büyüklükteki bir şeftaliye gerçekten dokunmuş, koklamış ve tatmış olmanız gerekir. Haftada birkaç kez sabah toplantınıza hızlı bir duyusal deneyim ekleyin. Farklı müzikler çalın, yeni kokuları içinize çekin, doğadan bir nesneye dokunun veya kültürel bir eseri veya sanat eserini görüntüleyin. Öğrencilerin bilgileri zamanla artacaktır.
13. Küçük bir video çok işe yarar
Sınıfta geçirilen zaman değerlidir, ancak daha önce hiç deniz kıyısı veya kar görmemiş bir öğrenci için bir video klip, okurken yararlanabileceği unutulmaz bir izlenim yaratır. Sizin için tonlarca konuda video önerilerimiz var!
14. Uzmanlarla bağlantı kurun
Öğrencilere okurken yararlanabilecekleri unutulmaz bilgiler verin. Yerel bir konuğu sınıfınıza davet edin veya dünyanın herhangi bir yerindeki alanda veya laboratuvarda çalışan bir uzmanla sohbet etmek için Skype Bilim Adamı’nı kullanın.
15. Sanal saha gezilerine çıkın
Öğrencilerin okuma ortamlarının canlanmasına yardımcı olun. Uçak biletine gerek yok! Sanal saha gezileri ve tur listelerimizde çok fazla seçenek var.
[contextly_auto_sidebar]
16. Gerçek hayattaki özel sunumlar ve geziler için baskı yapın
Evet, müfredatın ilerleme hızına ayak uydurmanın önünde maliyet, zaman ve idari baskı gibi pek çok engel var. Gerçekten de, çocukların Jane Yolen’in Baykuş Ayı’nın görkemini gerçek bir baykuşla ziyaret eden bir doğa bilimciden daha fazla takdir etmesine ne yardımcı olabilir? Eğer bölgenizde saha gezileri ve özel konuklar çok satılıyorsa, belki de bunların öğrencilerin sınıf düzeyindeki metinleri anlamalarını nasıl geliştirecekleri konusunda lobi yapabilirsiniz!
17. Öğrencilerin mentorluk yaparak öğrenmelerine yardımcı olun
Çocuklar, kendi okuduklarını anlamaları için ondan yararlanmaya ihtiyaç duymadan çok önce, dünya hakkındaki bilgi önbelleklerini genişletmeye başlarlar. Kaçırılan deneyimleri telafi etmek için zamanda geriye gidemezsiniz, ancak daha büyük öğrencilerin bunu önceden ödemesini sağlayabilirsiniz. Akran mentorlarınızın bir bilim araştırmasını yönetmesini, temel kavramları hayata geçirmesini veya küçük çocuklar için oyun materyalleri oluşturmasını sağlayın. Çalışırken kendi arka plan bilgilerini oluşturacaklar!
18. Duygular hakkında bilgi edinin
Bazen bir kitabı anlamak için gereken arka plan bilgisi bir konuya özgü olmayıp karakterlerin duygusal deneyimleriyle ilgilidir. Kasıtlı olarak empatiyi geliştiren sınıflardaki öğrenciler, hikayeleri daha derin bir düzeyde anlamlandırma konusunda daha donanımlı olacaklardır. Sosyal beceriler ve duygular hakkında bilgi edinmeye yönelik bu 50 kitap, başlamak için iyi bir yerdir.
19. Personelin öğrencilerle paylaşacağı bilgi havuzu
Meslektaşlarınızın ilgi alanlarını öğrenin ve birbirinizin öğrencileri için yerleşik uzmanlar olarak hizmet etmeyi kabul edin. Koridorun sonunda, 400 metrede eyalet rekoru sahibi Bayan X’in muhtemelen Jason Reynolds’un Track serisini okuyan öğrencilerle paylaşacak sizden çok daha fazla bilgisi var.
20. Öğrencilerin birbirlerine öğretmelerini sağlayın
Asistan uzmanlardan bahsetmişken, kaykay yapmaktan keman çalmaya ve sinir bozucu kardeşlerle baş etmeye kadar her konuda onlarla dolu bir sınıfınız var. Akran öğretimini usul yazımına bağlayın veya bir video koleksiyonu oluşturun.
21. Röportaj görevlerinde doğrudan kaynağa gidin
Birinci şahıs hikayeleri çok akılda kalıcıdır. Öğrencilerin aile üyeleriyle veya yerel uzmanlarla sınıf çalışmaları ile ilgili konularda yazılı veya video röportajlar yapmalarını sağlayarak topluluğunuzun bilgisinden yararlanın.