Var Olması ‘İmkansız’ Bir Melez Balık Üretildi
Macaristan Balıkçılık ve Su Eserleri Yetiştiriciliği Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanları, mayıs ayında yayınladıkları bir makalede, kuşağı tükenmekte olan iki balığı ezkaza çiftleştirdiklerini ve ortaya melez bir çeşit çıkardıklarını duyurdular.
Araştırma Enstitüsü’nden kıdemli araştırmacı Attila Mozsár, gerçekleştirdikleri çalışma ile ilgili olarak The New York Times’a yaptığı açıklamada, “Melezlenme ile hiçbir vakit oynamak istemedik. O (melezlenme), katiyetle bir kasıt olmadan gerçekleşti.” dedi.
Varolması imkansız olarak görülen balık
Melezlenen çeşitlerden biri olan Rus mersin balığı, jenerasyonu tükenme tehlikesinde olan çeşitler ortasında bulunuyor ve bu durum, hem doğal hayat hem de ekonomik problemleri beraberinde getiriyor. Çünkü uzunluğu 2,1 metreye ulaşabilen Rus mersin balığı, dünyanın en büyük havyar kaynaklarından biri.
2,5 metre uzunluğa ulaşan ve çalışmada yer alan bir öteki balık tipi olan kaşık ağızlı mersin balığı da uzak akrabası Rus mersin balığı üzere kuşağı tükenme tehlikesi altında olan tiplerden. Aktarılan bilgilere nazaran bu iki tıp, 184 milyon yıl evvel ortak atalara sahipti lakin sonradan birbirlerinden ayrıldı.
Rus mersin balığı
Macar bilim insanları, Rus mersin balığının üremesini sağlamak için jinekogenez isimli süreci tetiklemeye çalışıyorlardı. Jinekogenezde sperm, yumurtanın gelişimini tetiklese de içine giremez. Bu nedenle doğan yavruların tamamı genlerini anneden alır.
Lakin jinekogenez çalışmaları sırasında beklenmedik bir şey oldu ve yalnızca ABD’deki makul bölgelerde yaşayan kaşık ağızlı mersin balığının spermi, büsbütün farklı bir çeşit olan Rus mersin balığının yumurtasının içine girerek döllemeyi başardı.
Kelam konusu dölleme sonucunda yaklaşık 100 melez balık ortaya çıktı. Melez balıkların birçok yüzde 50-55 kaşık ağızlı mersin balığı-Rus mersin balığı melezlenmesi olurken birtakım balıklarda Rus mersin balığı genlerinin daha baskın olduğu görüldü.
Kaşık ağızlı mersin balığı
Tabiattaki pek çok melez tıp üzere ezkaza ortaya çıkan bu melez balıklar da üreme kabiliyetine sahip değil. Bununla birlikte bilim insanları, yapay yollarla da daha fazla melez çeşit oluşturmak istemiyorlar. Çünkü melez çeşidin Rus mersin balığı üzerinde baskın olabileceği ve kuşağını tükenme noktasına getirebileceği belirtiliyor.
Bu çalışma, ezkaza istenmeyen bir sonuç ortaya çıkarmış olsa da 184 milyon yıl evvel birbirlerinden ayrılmış iki tıbbın dahi olağandışı kurallarda melezlenebileceğini ve temelde birbirlerinden çok da farklı olmadıklarını ortaya koyuyor.