Tartı Çalışmak, Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor
Bağışıklık sistemi, uzun mühlet boyunca kanser yahut virüs üzere hastalıklara karşı savaşırken yorulabilir. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmada ise araştırmacılar, yük kaldırmanın bağışıklık sisteminin bitkin düşmesini önlemeye yardımcı olabileceğini keşfetti.
Fareler üzerinde yapılan araştırmaya nazaran iskelet kası, kronik hastalıklarla savaşırken bağışıklık sisteminin güçsüz kalmasını önleyebilir. Zira kaslar belli tip T hücreleri barındırabilir ve bu hücreler, yorgun düştüğünde bağışıklık sistemini yenileyebilir.
Kaslar ve bağışıklık sistemi ortasındaki irtibat:
Beşerler kronik viral enfeksiyonlar ya da kanser üzere hastalıklara yakalandığında, ekseriyetle çok kilo kaybı, deri altı yağ dokusundaki azalma, kas kütlesinde azalma ve hatta iç organlarda küçülme üzere belirtilerle ortaya çıkan; 'kaşeksi' olarak da bilinen bedenin gerilemesi durumuyla karşılaşır. Ayrıyeten kanserli hücrelerle çaba edebilen T hücreleri de bu istilacılarla uzun müddet çaba ederken yorgun düşebilir.
Şimdiye kadar araştırmacılar, kas kütlesi ve T hücresi tükenmesinin irtibatlı olup olmadığını tam olarak anlayamamıştı. T hücrelerinin iskelet kası kütlesi kaybıyla alakalı olduğunun bilindiğini söyleyen araştırmanın ortak müelliflerinden Guoliang Cui, iskelet kaslarının T hücrelerinin fonksiyonunu etkileyip etkilemediğinin hâlâ belgisiz olduğunu söylüyor.
Yük çalışmak, bağışıklık sistemini enfeksiyonlara karşı güçlendirebilir:
Bu sorunun karşılığını bulabilmek için araştırmacılar, bir küme fareye ekseriyetle farelerde akut ve kronik enfeksiyonları incelemek için kullanılan bir model olan lenfositik koryomenenjit virüsü (LCMV) enfekte ettiler. Daha sonrasında farelerin iskelet kaslarındaki gen ekspresyonunu tahlil eden araştırmacılar, farelerin kas hücrelerinin artan ölçüde interlökin-15 salgıladığını keşfettiler. Bu sitokinin, iskelet kaslarına yerleşmek için T hücresi kümelerine zımnî bir sinyal gönderdiği biliniyor.
Uzakta saklanan bu T hücreleri, bu sayede bedende uzun müddettir devam eden kronik iltihaplanmadan korunur. Saklanan bu T hücreleri, bedendeki öbür T hücreleri tükendiğinde devreye girerek bir tıp yenileme vazifesi görür. Bu da farelerin enfeksiyona karşı daha uzun müddetli bağışıklık göstermesine yardımcı olur.
Sonuç olarak bağışıklık sisteminin fonksiyonunu her zamankinden daha çok hissettiğimiz salgın günlerinde bu bulgular, bağışıklığımızı güçlü tutmanın kolay ve muhtemel bir yolunu gösteriyor: yük kaldırmak. Bu noktada testler beşerler üzerinde yapılmadığından, tıpkı sonuçların bizler için geçerli olup olmadığını bilmediğimizi de unutmamak gerekiyor.