Tarımda Düşünülenden Çok Daha Fazla Antibiyotik Kullanılıyor

Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (DHSÖ) ve Besin ve Tarım Örgütü (GTÖ), farklı alanlardaki antibiyotik kullanımına odaklanan yeni bir çalışma gerçekleştirdi. Yapılan çalışmada, tarım alanındaki antibiyotik kullanımının düşünülenden çok daha fazla olduğu ortaya çıkarıldı.
DSÖ, DHSÖ ve GTÖ’nün yaptığı çalışmada, tarım alanındaki antibiyotik kullanımının insan ve hayvan sıhhati için antibiyotik kullanımından daha az takip edildiği de ortaya çıktı. Üç örgütün çalışmasında yer alan ankete katılan 158 ülkenin yüzde 26’sı insan sıhhati alanında, yüzde 23 ise hayvan sıhhati alanında antibiyotik kullanımı takip ediyor.
Tarım alanında antibiyotik kullanımının takibinde ise bu oran beklenmedik seviyede düşüyor. Çalışmaya katılan 158 ülkenin yalnızca yüzde 3’ü tarım alanında antibiyotik kullanımı, kullanılan antibiyotik tiplerini ve ölçüsünü takip ediyor.
Araştırmacılar, tarımda ekin bazlı antibiyotik kullanımının takip edilmemesinin altında, bu alanlarda kullanılan antibiyotik ölçüsünün ihmal edilebilir olduğu fikri olduğunu açıkladılar.
CABI Agriculture and Bioscience mecmuasında yayınlanan çalışma, yalnızca Güneydoğu Asya’daki pirinç üretilen alanlarda yıllık 63 ton streptomisin ve 7 ton tetrasiklin kullanıldığını gösteriyor. Çalışma, kimi yıllarda ve birtakım bölgelerdeki pirinç mahsulünün yüzde 10’unun en az bir cins antibiyotik içerdiğini gösteriyor.
Tarımda antibiyotik kullanımı tasa verici seviyelere ulaşmış durumda
Bilim insanları, ekseriyetle bakteriyel hastalıklara karşı kullanılan antibiyotiklerin, tesirli olamayacakları tarım eserlerinin hastalıklarına karşı kullanılmasını ise telaş verici olarak değerlendiriyorlar.
Çalışmaya katılan bilim insanlarından Dr. Philip Taylor, tarım eserlerindeki kimi zararlılara karşı antibiyotikleri öneren tarım danışmanlarının sayısının epey fazla olduğunu söyledi. Taylor, bu danışmanların antibiyotiklerin bu tür zararlılara karşı tesirli olmayacağını bilmediğini varsayım ettiğini söyledi.
Tarım alanında antibiyotik kullanımı konusunda çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları; ABD, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Asya ve Pasifik kıyısında bulunan ülkelerde yetişen eserler üzerinde birçok harmanlanarak kullanılan 11 çeşit antibiyotik tespit ettiler. Tarımda değerli ölçüde antibiyotik kullanıldığı bilinen Afrika’da ise bu hususa dair kayıt bulunmuyor.
Antibiyotiklerin tarım eserlerinde kullanılması bakterilerin direncini artırıyor
Bilim insanları, tarım eserlerini korumak için kullanılan antibiyotiklerin başka alanlarda kullanımlarına nazaran daha yüksek oranda bakterilerin direncini artırdığını belirlediler. Araştırmacılar, antibiyotikler ziraî kimyasallarla karıştırılarak kullanıldığında bakterilerin 100.000 kat daha süratli direnç geliştirebildiğini ortaya çıkardılar. Bu durum, çiğ tüketilen tarım mahsullerinde gerçekleştiğinde insanların sıhhati açısından da kıymetli problemlere potansiyel oluşturuyor.
Çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, tarım mahsullerinin korunması için antibiyotik kullanılması alanında daha fazla çalışma yapılması gerektiğini açıkladılar. Bu alanda daha fazla kaydın tutulması yapılacak çalışmalarında kapsamının genişlemesini sağlayabilir.