Sayıları Algılayamayan Adamın Garip Öyküsü

0
Sayıları Algılayamayan Adamın Garip Öyküsü

Tıp dünyasında bugünlerde enteresan bir hastalık kendinden epey bahsettiriyor. İsminin baş harfleri R. F. S. olan bir adam, 0 ve 1 hariç öbür sayıları algılayamamasına neden olan garip birbeyin rahatsızlığına sahip. Dünyada eşi gibisi olmayan bu hastalığı Johns Hopkins Üniversitesi’nden algı bilimi profesörü Michael McCloskey“R. F. S.’nin beyninin, öbür herkesin beyni üzere olduğunu düşünüyoruz lakin kendisinin hastalığı, farkındalık için gereken bir şeye ziyan vermiş” şeklinde tanımlıyor. R. F. S., sayıları kağıt üzerinde, obje olarak ve başka yollarla hiçbir halde göremiyor. 

2010 yılının başlarında ani bir baş ağrısıyla konuşmada ve konuşulanı anlamada zorluk çektiği belirtilen kişi, ayrıyeten süreksiz hafıza ve görme kaybı da yaşamış. Bu geçirdiği baş ağrısı devrinden sonra R. F. S.'nin beyninin motor işlevleri yıllar geçtikçe daha makûs hâle gelmeye başlamış. Bu devirde R. F. S.'ye 'kortikobazal sendrom' ismi verilen; hareketlerde ve lisanda sıkıntılara yol açan çok ender görülen 'dejeneratif bir beyin bozukluğu' teşhisi konulmuş.

R. F. S.'ye gösterilen 8 sayısı ve R. F. S.'nin gördüğü biçimler:

R. F. S., John Hopkins Üniversitesi'nde tedavi gördüğü süreçte, algı bilimi konusunda uzman Michael McCloskey'e öbür bir meslektaşı tarafından sevk edilmiş. Profesör Michael McCloskey'in grubuysa o sırada 60 yaşını geçmiş olan R. F. S. üzerinde 2011 yılında çalışmaya başlamış. McCloskey'in takımının vardığı bulgulara nazaran R. F. S., dünyada sayıları algılayamayan birinci ve tek insan. McCloskey'in açıkladığına nazaran R. F. S., kendisine 2 ila 9 ortasında bir sayı gösterildiğinde bu sayıları göremiyor ve bunun yerine bu sayıları karman çorman çizgiler ve 'bir tabak spagetti' olarak tanımlıyor. McCloskey ise işin en garip kısmının bu algılama bozukluğunun yalnızca sayılar üzerinde gerçekleşmesi olduğunu söylüyor. Simgeler yahut harfler, sayılara emsal görünebilir; örneğin büyük B harfi, 8 sayısı üzere görünebilir ama bu kişi, harfleri ya da öteki karakterleri görmede sorun yaşamıyor.

R. F. S.'nin beyninde neler olur bittiğini anlamak için bir dizi deney yürüten McCloskey ve takımı, R. F. S.'ye sayıları içlerine farklı semboller ekleyerek göstermeye çalışmışlar. Bir hız imajının içerisine sayıları yerleştiren McCloskey, R. F. S.'yi EEG aygıtına bağlayarak bu imajlara baktığında oluşan beyin dalgalarını incelemiş. R. F. S. yapılan deney sonrasında, hızı hiç görmediğini, gördüğü şeyin karmaşık hallerden ibaret olduğu için ortada sayılardan diğer bir şey olup olmadığını fark etmediğini söylemiş lakin EEG sonuçlarına nazaran R. F. S.'nin beyin dalgaları hız manzarasını gördüğü yönünde sonuçlar vermiş. McCloskey ise bu durumu, “Baktığınız şeyi bilmek için beyninize epeyce fazla iş yaptırabilir ve bunun sonucunda o şeyin hiç farkında olmayabilirsiniz” sözleriyle açıklıyor.

R. F. S.​ için hazırlanan özel sayılar:

R. F. S.'nin hastalığı, beyninin büyük bir kısmını etkilediği için araştırmacılar tam olarak nerede bir yanılgının gerçekleştiği kesin olarak belirleyemiyorlar. R. F. S.'nin yaşı ve fizikî durumu el verdikçe üzerinde birkaç yıl boyunca çalışma yapma fırsatı bulan McCloskey ve takımı, en sonunda devayı R. F. S.'nin gündelik hayatta kullanabilmesi için yeni bir sayı dizisi oluşturarak bulmuş. McCloskey'in 'vekil rakamlar' ismini verdiği bu semboller, R. F. S. 1 sayısını algılayabildiği için 1 sayısı ve 1 sayısına değişik biçimler eklenerek çoğaltılması yoluyla oluşturuluyor. R. F. S.'nin durumun bir öbür değişik yanıysa, R. F. S. bir mühendis ve bu hastalığı başladıktan birkaç sene sonra bile mühendislik yapmaya devam etmiş. Sayı sürece konusunda kusursuz bir hüneri olan R. F. S., sayıları söz olarak kullanarak ve Roma sayılarıyla meselesiz bir halde matematiksel işlemler ve hesaplama yapabiliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

mecidiyeköy escort cratosroyalbet