Prof. Dr. Ercüment Ovalı, Koronavirüs Aşısı İçin Tarih Verdi

Takımıyla birlikte yeni tip koronavirüs hastalığı COVID-19'a karşı önleyici aşının bulunması için değerli çalışmalar yürüten Prof. Dr. Ercüment Ovalı, yaptıkları araştırmalara dair yeni açıklamalarda bulundu. Habertürk kanalından Kübra Par’a konuşan Prof. Dr. Ovalı, “Şu an aşı üzerinde çalışan 8 küme içinde sizden öteki klâsik aşı üzerinde çalışan var mı?” sorusuna şu karşılığı verdi:
“2 küme daha var. Onlar da çok güzeller. Emeklerine hürmet duyuyorum. Örneğin Konya Selçuk Üniversitesi’nden bir küme var, çok düzgün niyetle çalışıyorlar. Özel bir firmayla iş birliği içinde harikulade işler yapıyorlar. Aşı ile ilgili TÜBİTAK’ın düzenlediği son toplantıda onlara 'Size yardım edelim' dedim. Biz ekonomik olarak güçlü bir grubuz. Bu türlü bir avantajımız var”
“Biz kapitalist değiliz. Aşıyı bulduğumuz vakit birinci kendi üzerimizde deneyeceğiz”
Aşı bulunduğu vakit birinci kendi üzerlerinde deneyeceklerini belirten Türk bilim insanı, “Bütün kümeler bunu söylüyor. İşte bu kadar düzgün niyetle ve fedakârca çalışan bir bilim dünyası var Türkiye’de. Ben de aşıyı birinci kendi üzerimde deneyeceğim zira vakit kazanmaya çalışıyoruz. Biz kapitalist değiliz” dedi.
Türkiye’de geliştirilecek olan birinci koronavirüs aşısı için 1 Şubat tarihini işaret eden Prof. Dr. Ovalı, “Görünen o ki yurt dışındaki kümeler aşıyı Ekim-Kasım üzere getirecekler. Biz onlardan 3 ay sonra çıkarabileceğiz” halinde konuştu.
“Türkiye'de bizim haricimizde klasik aşı üzerinde çalışan yalnızca iki küme var”
Prof. Dr. Ovalı’nın, geçtiğimiz nisan ayında şahsî Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “7 gün 16 saat laboratuarda çalıştıktan sonra artık kurduğumuz sistemin inançlı olduğu kanıtlandı. 23 Nisan için sözleştik” tabirlerini kullanması, toplumsal medyada “aşı bulundu” yorumlarına neden olmuştu.
Kelam konusu tarihten evvel bir açıklama daha yapan Prof. Dr. Ovalı, “1 aydır laboratuarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan’da açıklayacaktık, fakat o kadar tesirli duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından güç çalmak istemedik… Hemen Dornaz Alfa, hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim” demişti.
Prof. Dr. Ovalı ayrıyeten aşıdan iki milyon doz üretmeyi planladıklarını, maksatlarının eylül ayına kadar aşının klinik testlerine başlamak olduğunu söz etmişti. Ama Prof. Dr. Ovalı’nın toplumsal medya aracılığıyla yaptığı bu açıklamada, Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca ve Koronavirüs Bilim Konseyi Üyelerinin tenkitleri ile karşılaşmıştı.