Neden Alarmı Ertelemek Daha Dinlenmiş Hissetmeyi Sağlamaz?

0

Pek çok kişinin akıllı telefonunda ya da saatinde kurulmuş olan çok sayıda alarm bulunuyor. Toplumsal medyada sıkça paylaşıldığı üzere bireylerin telefonunda 5-10 dakika aralıklı alarmlar kuruluyor. Bunun sebebi olarak da uyanma zorluğu gösteriliyor. 

Yeni bir araştırmaya nazaran alarm çalmaya başlandığında sessize almak ya da ertelemek rastgele bir formda daha yeterli dinlenmemizi sağlamıyor. Dahası, uykuyu bu biçimde ertelemek de önemli sıhhat meselelerine neden olabiliyor. 

Uykuyu ertelemek anlamsız 

Alarmları erteleme alışkanlığı, pek çok kişinin çok erken periyotta edindiği bir alışkanlık olarak biliniyor. Pek çok kişi açısından baktığımızda ise alarmları daima ertelemek önemli sıhhat sorunlarının habercisi olabilir.  

Araştırmacılar, kronik ağrı rahatsızlığı bulunan kişinin tıpkı vakitte uyku sıkıntıları da yaşadığını ortaya çıkardı. Kaldı ki uyku problemlerinin yüksek tansiyon, hafıza meseleleri üzere pek çok zahmete neden olabiliyor. 

Olağan uyku nasıl olur? 

Uykudan uyandığınızda yorgun hissediyorsanız alarmı erteleyebilirsiniz. Pekala bu türlü bir davranışta bulunmak, daha uygun dinlenmenizi sağlar mı? Direkt mevzuyu inceleyen bir araştırma yok lakin karşılık muhtemelen hayır. Çünkü rastgele bir araştırmada bu istikamette bir delil da bulunamadı.  

Pek çok yetişkin için 7-8 saatlik bir uyku kafidir. Bu mühletin tamamlanması sayesinde beşerler NREM ve REM olarak bilinen uyku döngülerini tamamlayabilir ve gerekli biçimde dinlenebilirler. Geceleri uykumuzda bu etaplar ortasında sık sık geçişler yaşıyoruz. 

Bu uyku sistemini koruyabilmek, düzgün ve dinlendirici bir uyku için epey değerli. Bu döngünün bozulması halindeyse beşerler gündüzleri uyandıklarında, ne kadar uyumuş olurlarsa olsunlar yorgun hissedebiliyorlar.  

Düzgün uyku önemlidir 

Uyku düzensizliği meselelerine neden olabilecek pek çok farklı sebep var. Örneğin uyku esnasında rahat nefes alamayan şahıslar, uykunun evreleri ortasındaki geçişleri gerçekleştirmekte zorlanıyorlar. Bu da uyku meselelerine neden olabiliyor. Elektronik aygıtlarla çok vakit geçirmek, sigara kullanmak üzere etmenler de uykuyu olumsuz etkileyebiliyor. 

Bedenimiz olağanda belirli bir döngüye nazaran hormonların ve kimyasalların üretimini düzenliyor. Bu 24 saatlik döngüye sirkadyen ritim ismi veriliyor.  Genelde biyolojik saat olarak bildiğimiz bu ritim bedenimizin genel döngüsünü şekillendiriyor.  

Bilhassa gençlik yıllarından itibaren alarmları ertelemek ise bu ritmin bozulmasına neden oluyor. Bu nedenle de beşerler gece daha geç yatıp sabah da daha geç kalkmak istiyor. Birtakım hipotezlere nazaran bu durum uykuya neden olan kimyasalların yayılmasını da geciktiriyor.  

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

mecidiyeköy escort cratosroyalbet