Mesken Üretimi Maskelerle İlgili Bilimsel Araştırmanın Sonuçları

0

Koronavirüsün tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte maske kullanım oranlarında büyük bir artış yaşandı. Virüsten korunmak hedefiyle kullanılan maskelerin genel manada partiküllere karşı hami ve filtre edici özelliği bulunurken, piyasada birçok farklı maske satılıyor. Lakin iddia edebileceğiniz üzere tüm bu maskeler, eşit derecede muhafaza sağlamıyor.

Geçtiğimiz perşembe günü Thorax mecmuasında yayınlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar, birbirlerinden farklı üç çeşit maskeyi karşılaştırdı. Karşılaştırılan bu maskelerden biri tek katmanlı 'dikişsiz' bir maske, başkası ABD Hastalık Denetim ve Korunma Merkezleri'nin (CDC) standartlarına nazaran üretilmiş iki katmanlı bir maske ve sonuncusu üç katmanlı cerrahi bir maskeydi.

Cerrahi maskeler en âlâ sonucu veriyor:

Yapılan çalışma kapsamında LED ışıklar, yüksek süratli bir kamera ve bir istekli kullanan araştırmacılar; farklı maskeleri konuşma, öksürme ve hapşırma durumlarında ağızdan çıkan parçacıkları en tesirli halde durduranı bulmak için test etti.

Sonuç olarak pek de şaşırtan olmayan bir halde en tesirli sonuçlar cerrahi maskeden alındı. Bununla birlikte CDC standartlarına nazaran üretilen iki katmanlı maske ise tek katmanlı maskeye nazaran daha yeterli sonuçlar verdi. Fakat yeniden de araştırmacılar, “Tek katmanlı bir maske takmak bile, hiç takmamaktan daha iyidir” diye uyardı.

Daha evvelce yapılan birçok araştırmada da daha fazla katmana sahip bez maskelerin çoklukla daha tesirli sonuçlar verdiği görüşmüştü. Bu noktada çalışmanın muharrirlerinden Profesör Raina MacIntyre, “Gerçekte, muhtemelen en az 3 katmana gereksiniminiz var” diyor. Ayrıyeten maskede kullanılan gereç, tasarım ve maskenin ne sıklıkta yıkandığı üzere faktörler de kıymet teşkil ediyor.

Mesken imali maskeler tesirli müdafaa sağlıyor:

Bu yeni çalışmanın yanı sıra geçtiğimiz ay yapılan bir öteki araştırmada, ticari olarak satışı yapılan konik maskeler ile kapitone pamuklu, çok katmanlı ve yeterli takılmış mesken üretimi maskelerin teneffüsle ortaya çıkan parçacıkları durdurmada en tesirli sonucu verdiği; gevşek katlanmış maskeler ile bandanaların ise teneffüs sonucu ortaya çıkan küçük parçacıkları durdurmada kâfi olmadığı ortaya çıkmıştı.

Maskelerin çeşidi ve yapısı farklılık gösterse de araştırmacılar, rastgele bir maske takmanın hiç takmamaktan daha âlâ olduğunu düşünüyor. Bu noktada haziran ayında yapılan bir araştırmada, ABD'de maske takma zaruriliği bulunmayan eyaletlerde Covid-19 hadiselerinin arttığı gözlemlenmişti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

mecidiyeköy escort cratosroyalbet