Maske Takmanın Kıymeti, Çürütülemez Biçimde Kanıtlandı
Koronavirüs pandemisi nedeniyle yaşanan değişimlerin başında, konutlarımızın dışına çıktığımız her an maske takma kaidesi yer alıyor. Birtakım şahıslar ise maske takmayı gereksiz bulduklarını tabir ediyor. Ne yazık ki sokaklar maskeleri koluna takmış, burnunu açıkta bırakan ya da maskeyi çenesine indiren beşerlerle dolu.
Yeni bir araştırma ise maskeleri takmanın kıymetini açık ve net bir biçimde ortaya koyuyor. Bu çalışma hem virüsün kapalı ortamdaki davranışını görebilmeyi hem de maskelerin ve hami tedbirlerin pahasını gösteriyor.
Maske takmak herkesi korur
Temel olarak bir virüsün bir insanı hasta edebilmesi için belirli bir yoğunlukta virüsle temas etmek gerekiyor. Ortamda bulunan virüs sayısı bu eşiği geçemediği sürece insanlara ziyan veremiyor. Eşik şahıstan bireye, virüsten virüse değişiklik gösterebiliyor.
Daha evvelki araştırmalara nazaran COVID-19’a sebep olan virüs uzun mühlet havada kalabiliyor. Ayrıyeten süratli yayılan çeşitte bir virüs olduğu için bulaşıcılığı da yüksek. Yeni çalışmalara nazaran bilhassa kapalı alanlarda maske takmak, hastalığın yayılmasına önemli manada ket vurabiliyor.
Daha evvelki çalışmalarda elde edilen virüs salınma sayılarını ele alan bilim insanları, bu sayılar üzerinden çeşitli senaryolar gerçekleştirdi. Hastalığa sahip birisi müzik söylediğinde ya da şiddetle öksürdüğünde virüsler epeyce geniş bir alana yayılıyor.
Öte yandan bireyler maske taktığında, odada bulunan başka kişiler toplumsal aranın de korunması kuralıyla ortalama düzeyde nefes alırsa çok az virüs soluyor. Derin nefes alınan durumlarda, örneğin spor yaparken solunan virüs ölçüsü artabiliyor.
Toplumsal aralık büyük ehemmiyete sahip
Araştırmaya nazaran maske takmanın yanında toplumsal arayı korumak da hastalıktan korunmak açısından değerli rol oynuyor. Bilhassa hastalık taşıyan birilerinin olma ihtimali yüksek olan ortamlarda arayı mümkün olduğunca korumak büyük kıymet arz ediyor.
Maske takmak ayrıyeten virüs taşıyıcılarının da içinde bulundukları ortamı virüsle doldurmasını engelliyor. Yani pandemi sürecinin başlangıcından bu yana yapılan toplumsal aralık, el yıkama, maske takma ve hijyen ikazları matematiksel modellere nazaran de çok değerli oluyor.