Kutup Ayıları, Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya
Yapılan yeni bir araştırma, kutup ayılarının iklim değişikliği nedeniyle bu yüzyılın sonuna kadar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ortaya koydu. Sonuçları Nature Climate Change mecmuasında yayınlanan araştırmada, dünyanın en soğuk bölgelerine dağılmış birkaç alt popülasyon hariç tüm kutup ayılarının yaklaşık 80 yıl içerisinde yok olabileceğinden bahsediliyor.
Her biri yaklaşık 800 kilogram yükünde olan kutup ayıları, hayatta kalabilmek için buzulları kırarak fok balıklarını avlıyor. Fakat araştırmaya nazaran iklim değişikliği nedeniyle deniz buzları süratle eriyor ve hasebiyle kutup ayılarının üzerinde durup avlanabileceği alanlar giderek daralıyor. Yiyecek bulmakta zorlanan kutup ayılarının güçlü kış aylarına dayanması ise giderek daha güç bir hâl alıyor.
Kutup ayıları için aç geçirilen müddet her geçen gün artıyor:
Colorado Boulder Üniversitesi'ne bağlı Ulusal Kar ve Buz Bilgi Merkezi verilerine nazaran, Arktik Okyanusu'nda 1970'lerden bu yana her on yılda bir %13 oranında buz eridi. Eriyen buzullar nedeniyle ayıların fok balığı avlayabilecekleri vakit dilimi giderek daralırken, gözlemlenen 13 kutup ayısı çeşidinden 12'sinin önümüzdeki 80 yılda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması bekleniyor.
Araştırmada vazife alan bilim insanlarından Steven Amstrup, ayılar için buz tekrar donana ve yine avlanmaya başlayana kadar aç geçirilen vaktin her geçen gün uzadığına dikkat çekti. New York Times'ın haberine nazaran, biri kuzeydoğu Alaska kıyılarında, başkası Kanada'daki Hudson Körfezi'nde olmak üzere en az iki kutup ayısı popülasyonu deniz buzunun erimesinden esasen etkilendi.
Çalışmanın müellifleri, sera gazı emisyonları daha ölçülü bir halde artmaya devam etse bile en güney bölgelerde bulunan kimi kutup ayısı popülasyonlarının önümüzdeki devirlerde yok olacağını belirtti.