Koronavirüsü Öldürebilen Hava Filtresi Geliştirildi

Houston Üniversitesi araştırmacıları, yaptıkları işbirliğiyle birlikte COVID-19 hastalığından sorumlu virüsü yakalayıp öldüren bir hava temizleyicisi tasarladı. Houston Üniversitesi’nden Zhifeng Ren, Medistar CEO’su Monzer Hourani ve öbür araştırmacılarla hava temizleyicisini tasarlamak için bir ortaya geldi.
Araştırmacılar, Galveston Ulusal Laboratuvarı’nda yapılan testlerde COVID-19’a sebep olan koronavirüsün %99,8’inin hava temizleyicisinden tek geçişte öldüğünü tabir etti. Araştırmacılar, ayrıyeten bu hava filtresinde piyasada da bulunan 200 derecede ısıtılmış nikel köpük kullanıldığını açıkladı.
Koronavirüsün yayılmasını durdurabilir
Araştırmanın müelliflerinden Zhifeng Ren, “Bu filtre, hava limanlarında, uçaklarda, ofis binalarında, okullarda ve yolcu gemilerinde COVID-19’un yayılmasını durdurmak için kullanılabilir. Virüsün yayılmasını denetim altına almaya yardımcı olması toplum için epey kullanışlı olabilir” dedi. Medistar yöneticileri ise ayrıyeten masaüstü bir modelin de üretilebileceğini söylüyor.
Virüsün havada üç saat boyunca kalabildiğini bilen araştırmacılar, onu yok edebilecek bir filtrenin de epey uygulanabilir bir plan olduğunu düşündü. Doğal işletmelerin de yine açılmasıyla birlikte virüsün havada yayılmasını önlemek hayli kıymetli acil bir durum haline geldi.
70 derecenin üstündeki sıcaklıklarda virüsün hayatta kalamayacağını bilen araştırmacılar, ısıtılmış filtre kullanmaya karar verdi. Filtrenin sıcaklığını da 200 derece yaparak virüsün birdenbire ölmesi hedeflendi. Nikel köpük kullanımını ise Ren önerdi.
Araştırmacılar, filtrenin harici bir kaynakla değil elektrikle ısıtılması sayesinde filtreden kaçan ısı ölçüsünün minimuma indirildiğini söyledi. Lokal bir çalışma atölyesinde üretilen bir prototip, birinci olarak Ren’in laboratuvarında voltaj/akım ve sıcaklık ortasındaki bağlantı için test edildi ve daha sonrasında virüsü öldürme kapasitesi için Galveston laboratuvarında test edildi.