Koronavirüs Tedavisinde Yeni Bir İlaç Keşfedildi

Koronavirüs salgınıyla çaba kapsamında tüm dünyada yürütülen aşı ve ilaç çalışmaları sürat kesmeden devam ediyor. Aktüel olarak 437 binden fazla insanın hayatına mal olan koronavirüs, etkilerini tüm dünyada devam ettiriyor. Bugün son olarak koronavirüs aşısıyla alakalı AstraZeneca firmasının CEO'su Pascal Soriot birtakım açıklamalarda bulunmuştu. Pascal Soriot, 1 yıl boyunca tesir göstermesini bekledikleri aşının 2 euroya satılacağını söylemişti.
Bugün İngiltere'de koronavirüs ilacı keşfetmeye yönelik yapılan araştırmada yeni bir ilacın COVID-19 hastalarının tedavisinde kullanılabileceği ortaya çıktı. Gelen bilgilere nazaran uzmanlar, düşük dozlu steroid tedavisinin koronavirüsle verilen savaşta büyük bir rol oynayabileceğini belirtti. Oxford Üniversitesi liderliğinde yapılan ilaç araştırması sonucunda 'deksametazon' isimli bu ilacın, teneffüs aygıtına bağlı hastalarda mevt riskini üçte bir azalttığı gözlemlendi.
Tedavinin en başında 'deksametazon' kullanılsaydı, İngiltere'de 5 bin kişinin hayatı kurtulabilirdi:
Uzmanların açıkladığı bilgilere göre deksametazon, salgının başladığı tarihten bu yana İngiltere'de mevcuttu ve bu ilaç daha erken keşfedilip hastalar üzerinde kullanılabilseydi İngiltere'de 5 bin kişi COVID-19'u atlatabilirdi. Ayrıyeten ilacın erişilebilirliği ve ucuzluğu nedeniyle yoksul ülkelerde koronavirüsle uğraşta epeyce faydalı olabileceği düşünülüyor. Yüksek risk kümesindeki hastalara tesir eden deksametazon, koronavirüsle baş etmeye çalışırken zayıflayan bağışıklık sisteminde oluşan hasarın bir kısmını da engelleyebiliyor.
Yapılan deksametazon denemelerinde hastanede koronavirüs tedavisi gören 2.000 hastaya bu ilaç verildi ve sonuçlar ilacı almayan 4.000 hastanın bilgileriyle karşılaştırıldı. Ortaya çıkan sonuçlarda deksametazon verilen, teneffüs aygıtına bağlı hastaların vefat riski, %40'tan %28'e geriledi. Uzmanlar deksametazon'un COVID-19 hastalığında vefat riskini azaltabilen birinci ilaç olduğunu belirtiyor. Araştırma heyetinin lideri Prof. Peter Horby, “Bu, şimdiye kadar vefat oranını azaltan tek ilaç. Mevt oranını değerli ölçüde azaltıyor. Bu, büyük bir sonuç” tabirlerini kullandı ama bazen beden, bu ilaca karşı çok reaksiyon verebiliyor ve bu reaksiyona 'sitokin fırtınası' adı veriliyor. Uzmanlar bu sitokin fırtınasının mevtle sonuçlanabileceği konusunda da uyarıyor.