Kimi Hayvanlar Taklit Seslerle Eşlerini Etkilemeye Çalışıyor

Bilim insanları bir müddettir, insanların konuşma yeteneklerinin nereden geldiği ile ilgili birtakım çalışmalar yürütüyorlar. Bu çalışmalar kapsamında hayvanlar üzerinde de çeşitli incelemelerde bulunan bilim insanları, araştırma konusundan daha da farklı olan bir bulguya ulaştılar. Uzmanlara nazaran birtakım hayvanlar, kendilerini olduklarından daha büyük gösterebilmek ismine seslerini değiştirip, düzmece sesleri taklit ediyorlardı.
Hayvanlar, üreme odaklı yaşayan canlılar. Münasebetiyle hayvanların attıkları her adımın üreme ile ilgili olduğunu açıkça söz edebiliriz. Ayrıyeten hayvanların çıkardığı sesler, birçok vakit onların beden büyüklüğü ile ilgili bilgi sahibi de olmamızı sağlıyor. Lakin bilim insanlarının son keşfi, kimi hayvan tiplerinin dürüst olmayan sinyalleme olarak isimlendirilen bir strateji ile seslerini değiştirerek, bedenlerini daha büyükmüş üzere göstermeye çalıştıklarını ortaya koyuyor. Uzmanlara nazaran bu durumun temel nedeni, eş adaylarını etkilemeye çalışmaktan öteki bir şey değil.
Bilim insanları, yaptıkları çalışmalar sırasında 164 göğüslü tipinin ses ve beden büyüklükleri ortasındaki bağlantıyı incelediler. Uzmanlar, bedenlerini daha büyük göstermek isteyen hayvan tiplerinin ise daha esnek ses kapasitelerinin olduğu sonucuna ulaştılar. Yani olduklarından farklı görünmek isteyen hayvanlar, ses değiştirme konusunda çok daha güzel durumdaydılar ve daha büyüklermiş üzere ses taklitleri yapabiliyorlardı.
Örneğin erkek kızıl geyikler, daha büyük görünüp eş adaylarını kendilerine çekebilmek için daha düşük frekanslı sesler çıkarıyorlardı. Erkek koalalarda da emsal bir durum mevcuttu ve bu hayvanlar, eşlerini kendilerine çekebilmek ismine çok daha büyük bedenli memeliler kadar yüksek sesler çıkarıyorlardı. Üstelik bilim beşerlerine nazaran bu farklı stratejiyi uygulayan hayvanlar, kendilerini geliştirebilmek için de çabalıyorlardı.
Bilim beşerlerine nazaran elde edilen bu bulgular hem insanların hem de tabiatta ses çıkaran öbür canlıların bağlantı araçlarıyla ilgili kıymetli keşiflere kapılar açabilir. Zira bilim insanları, hayvanların ses çıkarmasını ve seslerini değiştirmeye çalışmalarının beşerler için de geçerli olabileceğini düşünüyorlar. Yani dünya üzerindeki birinci beşerler, seslerini değiştirmeye çalışırken konuşmayı öğrenmiş olabilirler.
Elde ettikleri bulgularla ilgili açıklamalarda bulunan Max Planck Psikodilbilim Enstitüsü'nden Andrea Ravignani, bu çalışmayı genişletmek istediklerini söyledi. Ravignani, elde ettikleri bulguları evvel çok daha fazla göğüslü çeşidi üzerinde inceleyecekleri ve bu teorinin gerçekliği konusunda daha fazla emin olacaklarını, akabinde da hayvanlardaki bu yaklaşımın cinsellik dışında ne üzere durumlarda sergilendiğini tespit etmeye çalışacaklarını söyledi. Bu çalışmalar, insanlık için değerli bir durumun sırlarını açığa çıkarabilir.