“Henüz Dünya’nın Yarısına İnsan Eli Değmemiş Durumda”

ABD Ulusal Coğrafya Topluluğu ve California Üniversitesi’nden araştırmacılar, Dünya'daki tüm karasal alanı içine alan önemli bir çalışma gerçekleştirdiler. Yapılan çalışmada, Dünya topraklarının neredeyse yarısına insan elinin şimdi değmediği belirlendi.
Bilim insanları, insan eli değmemiş Dünya topraklarını hesaplamak için doğal toprakların antropojenik topraklara dönüşümünü ortaya koyan global olarak hazırlanmış 4 yeni haritayı karşılaştırıldı.
Dünya'nın yarısına şimdi insan eli değmedi; koruyabileceğimiz çok fazla alan var
İnsan eli değmiş topraklara tarlalar, çiftlikler, kentler ve madencilik faaliyeti yapılan yerler dahil edildi. Geri kalan topraklar, insan eli değmemiş topraklar olarak kıymetlendirilerek iki alan ortasında bir karşılaştırma gerçekleştirildi.
Yapılan çalışmayla ilgili açıklama yapan coğrafya profesörü Erle Ellis, insanların toprak kullanımının Dünya’nın geri kalan doğal ortamlarını, bilhassa ılıman ve yaşamaya daha elverişli bölgeleri tehdit ettiğini söyledi. Ellis, geniş çaplı ağır kullanımın olmadığı toprakların, Dünya topraklarının çabucak hemen yarısı olduğunu belirtti.
ABD Ulusal Coğrafya Topluluğu ve California Üniversitesi’nden araştırmacıların çalışması, gezegenler ortası seyahatin konuşulduğu bir periyotta şimdi Dünya'daki toprakların dahi yarısına ulaşamadığımızı gösterirken, bu alanlarda keşif çalışması yapılsa dahi insan eli değmemeye devam etmesi için korunması gerektiği belirtildi.
Dünya topraklarının yüzde 15’i, okyanusların ise yüzde 10’u verilen uğraşlar sonucunda müdafaa altına alındı. Lakin etraf örgütleri, korunan alanların artırılması için hükümetler üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Çevreciler, 2050 yılına kadar toprakların ve okyanusun korunan kısımlarının bütün Dünya’nın yüzde 50’si oranına çıkarılması için davette bulunmaya devam ediyorlar.