En Az 135 Farklı Koronavirüs Aşısı Üzerinde Çalışılıyor

'Resmi olarak' birinci kere Aralık 2019'da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs nam-ı öbür COVID-19 hastalığı, bugüne kadar dünya genelinde 8 milyondan fazla beşere bulaştı. Vefatla sonuçlanan vaka sayısı ise yarım milyona merdiven dayamış durumda. Ülkelerin karantina tedbirlerini gevşetmesi ve memleketler arası uçuşları açması, ne yazık ki salgının bittiği manasına gelmiyor. Çünkü atılan bu olağanlaşma adımlarının temelinde ekonomik tasalar bulunuyor.
Bilim insanları, uzun vakittir eşi görülmemiş bir süratle yayılan COVID-19’a karşı aşı geliştirmeye çalışıyorlar. Aslında, son birkaç ay içinde o kadar çok gelişme oldu ki, hepsini takip etmek sahiden imkansız. Bu hafta The New York Times gazetesi tarafından yayınlanan bir haber, dünyadaki aşı geliştirme projelerinin genel olarak hangi basamakta olduğunu gözler önüne seriyor.
Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen COVID-19 aşısının, eylül-ekim ayları üzere hazır olması bekleniyor
Habere nazaran şu an prestijiyle dünya çapında geliştirilmekte olan 135 farklı COVID-19 aşısı bulunuyor, lakin bunların en az 125'i hala birinci basamakta. Yani insan deneylerinin şimdi başlamadığı fazda. Araştırmacıların aşıyı, genel popülasyondaki aktifliğini belirleyecek kadar büyük deneylerde test ettikleri üçüncü kademeye geçebilen ise yalnızca iki çalışma var.
Öte yandan üçüncü basamaktaki aşılardan biri, zati daha evvel tüberküloz hastalığına karşı geliştirilen bir aşı. Başkası ise Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve eylül-ekim ayları üzere hazır olacağı söz edilen aşı. Kalan başka aşıların birçoklarının 2021'in başlarında kullanılabilir olması bekleniyor. Lakin bunun hala optimist ve birebir vakitte eşi gibisi görülmemiş bir vakit çizelgesi olduğunu belirtmek gerekiyor.