Dünyanın Birinci 3D Biyonik Gözü Üretildi

0
Dünyanın Birinci 3D Biyonik Gözü Üretildi

Dünya üzerindeki etkisini giderek artıran robotik teknolojisi, geçmişte sırf bilim kurgu sinemalarında gördüğümüz biyonik uzuvları gerçek hayatın bir kesimi haline getirdi. Genetik, biyofabrikasyon, biyofizik ve teknoloji üzere alanlarda kat edilen uzaklık, aslında bizleri biyonik bir geleceğe hazırlanıyor.

Daha evvel el, kol ve bacak üzere uzuvların gerçeklerine çok benzeyen biyonik uzuvlarına şahit olmuştuk. Hatırlayan okuyucularımız olacaktır; geçtiğimiz günlerde ise ABD’de bulunan Pittsburgh Üniversitesi’nden bilim insanlarının, cilt hücrelerinden minyatür insan karaciğerleri oluşturmayı başardığını sizlerle paylaşmıştık.

Teknoloji alanındaki ilerlemeler, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz biyonik uzuvları gerçek hayatın bir parçası haline getirdi

İnsan gözü inanılmaz derecede karmaşık bir yapı olduğu için, bilakis mühendislik yapılması epeyce sıkıntı bir organ. Buna rağmen tanınan bilim mecmuası Nature’da yayınlanan çalışmaya nazaran araştırmacılar, gerçeğinden daha güzel görme potansiyeline sahip dünyanın birinci üç boyutlu yapay gözünü geliştirdiler.

Biyonik gözler, görme yetilerini kaybeden insanlara yahut doğuştan görme engelli olan insanlara yeni bir umut kapısı olabilir. Halihazırda Bionic Vision Australia ve Second Sight üzere kimi şirketler, hastalara implante edilmek için çok gelişmiş biyonik gözler geliştiriyor. 

Dünyanın birinci 3D yapay gözü, gelecekte insan gözünden dahi düzgün görme yetisine sahip olabilir

Piyasadaki yapay gözler, merkezinde kamera bulunan bir gözlükle çalışıyor. Buradan elde edilen bilgiler, bedene takılan küçük bir ünite tarafından işleniyor ve daha sonra kullanıcının retinasındaki implanta gönderiliyor. Akabinde bu sinyaller beynin görsel merkezlerine iletiliyor. Kelam konusu teknolojiyi deneyimleyen görme engelli bireyler, muhakkak düzeylerde görme yetisi kazandıklarını söylüyor. Bununla birlikte araştırmalar, bu çeşit biyonik gözlerin çizgili manzaralar üretebileceğini ve süratli hareketleri yakalamak için çok yavaş olduğunu gösteriyor.

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından geliştirilen ve Elektrokimyasal Göz (EC-Eye) olarak isimlendirilen dünyanın birinci 3D yapay gözü, kamera üzere iki boyutlu bir manzara sensörü kullanmak yerine, içbükey bir eğriye sahip gerçek bir retinadan modellendi.

EC-Eye'ı test eden takım, yapay gözün nispeten net bir formda manzara yakalayabildiğini belirtti

Bu yüzey, bir insan retinasında fotoreseptörleri taklit etmek için tasarlanmış bir dizi küçük ışık sensörü ile donatıldı. Sensörler daha sonra optik hudut vazifesi gören sıvı metalden yapılmış bir kablo demetine bağlandı. EC-Eye'ı test eden grup, yapay gözün nispeten net bir biçimde manzara yakalayabildiğini gözlemledi.

Mevcut biyonik göz dizaynlarına nazaran büyük bir gelişme olmasına rağmen EC-Eye, hala doğal bir insan gözünün düzeyinde değil lakin takım, bunun ilerde değişebileceğini düşünüyor. Bilim insanları, teknolojinin daha ağır bir sensör dizisi kullanılarak ve her sensörü farklı bir nanotele bağlayarak, gerçek bir gözü dahi gölgede bırakma potansiyeline sahip olduğunu söylüyor. Natürel ki, gelecekte hala yapılacak çok iş var fakat EC-Eye mutlaka ümit verici görünüyor.

Dünyanın birinci 3D biyonik gözü EC-Eye için gerçekleştirilen test

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

mecidiyeköy escort cratosroyalbet