D614G Mutasyonu, Virüsün Bulaşıcılığını Artırmış Olabilir

Geçtiğimiz aylardan beri tesirini gösteren koronavirüs üzerinde yapılan araştırmalar tüm süratiyle devam ediyor. Son olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nün yöneticiliğini yapan Dr. Anthony Fauci, son vakitlerde tartışılan bir husus üzerine yorum yaptı.
Geçtiğimiz günlerde birçok bilim insanı D614G isimli SARS-CoV-2 mutasyonu hakkında iç karartıcı açıklamalarda bulunmuştu. Bilim insanları, bu mutasyonun virüsün bulaşıcılığını artırdığını öne sürmüştü. ABD’li uzman Anthony Fauci, kimi uzmanların bilakis bu mutasyon hakkında söylenenlere katıldığını belirten açıklamalarda bulundu.
Virüsün bulaşıcılığı artmış olabilir:
Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’ne konuşan Anthony Fauci, ellerinde bulunan dataların virüsün daha fazla çoğalmasını ve tahminen de yüksek viral yüklere sahip olmasını sağlayan tek bir mutasyonun olduğuna işaret ettiğini açıkladı. Fauci, D164G mutasyonunun virüsün bulaşıcılığını artırmış olabileceğini söyledi.
Araştırmacılar daha evvel yaptıkları açıklamalarda virüsün bulaşıcılığında yaşanan bir artışın şiddetteki bir artışa eş paha olmadığını söylemişlerdi. Virüs, daha fazla hücreye bağlanabildiğinden daha ölümcül hale gelmiyordu. Bu durum sırf virüsün bulaşıcılığını artırıyordu.
Bu mutasyon uzmanlara nazaran birkaç ay evvel Avrupa’daki ve şu anda ABD’de yaşanan hadise sıçramalarını da açıklama getirebiliyor. Uzmanlara nazaran virüsün D614G versiyonu virüsün en baskın tipi durumunda. Virüs mutasyonları konusunda Dünya Sıhhat Örgütü’nden de açıklama yapılmıştı.
Dünya Sıhhat Örgütü Baş Bilim İnsanı Dr. Soumya Swaminathan, daha evvel yaptığı basın açıklamasında virüsün ‘doğal mutasyonlarının’ beklendiğini söylemişti. Dr. Soumya, virüsün kimi kısımlarının genetik değişiklikler konusunda öteki kısımlardan daha kıymetli olduğunu söylemişti.
İşte D614G mutasyonu da bu bölgelerden birisinde gözlemlendi. Dr. Soumya, birebir basın açıklamasında “Değerli olan bu kısımlarda büyük mutasyonlar yaşanırsa bu durum aşı geliştirme çalışmalarını da etkileyebilir.” formunda sözde bulunmuştu. Varsayımlara nazaran D614G mutasyonu, SARS-CoV-2 virüsünü 10 kata kadar bulaşıcı hale getirebilir.