COVID-19’un İzleri, 2012 Yılına Kadar Uzanıyor Olabilir
Tüm dünyayı tesiri altına alan koronavirüs salgınıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Yapılan yeni bir araştırmaya nazaran koronavirüsün sebep olduğu COVID-19 hastalığı bilinenden daha yaşlı olabilir. Yani hastalığın kökeni, 2019 yılında Wuhan'daki bir canlı hayvan pazarı değil 2012 yılındaki bir maden kuyusu olabilir.
Bioscience Resource Project'ten virolog Jonathan Latham ve moleküler biyolog Allison Wilson tarafından yapılan bir keşfe nazaran, Çin'in güneybatısında bulunan Yunnan kentindeki maden kuyusundaki madenciler, yarasalara temas ettikten sonra teneffüs hastalığına yakalandı.
COVID-19 salgınının kökeni
Latham ve Wilson, 2013 yılında yazılan 66 sayfalık bir master tezini çevirdi. Tezin muharriri, enfeksiyon kapan madencilere atanan ve madencilerin enfekte olmuş dokularını Wuhan Viroloji Enstitüsü (Wuhan Institute of Virology) test edilmeleri için gönderen Çinli bir hekimdi.
Araştırmacılar, Independent Science News sitesindeki açıklamalarında, SARS-CoV-2 virüsünün soyuna mahsus akrabalarının fizikî kökenleriyle hakikaten ilgili olmadığını söyledi. İki virüs dizilimi olan BtCoV/4991 ve RaTG13'ü işaret ettiler.
Araştırmacılar, “İçerisindeki ispat, COVID-19 salgınının kökeni hakkında bildiğimizi düşündüğümüz her şeyi tekrar değerlendirmeye itti” dedi. Keşif, ayrıyeten 2012 yılında izole edilebilen hastalık hadisesinin 2019'da nasıl salgına dönüştüğüne dair de fikir ortaya attı.
Araştırmacıların teorileri, SARS-CoV-2'nin dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi olan çok bazlı furin bölünme alanının (polybasic furin cleavage site) kaynağını açıkladığını tez ediyor. Bölünme alanı, furin enziminin yapışmasını kolay hale getiren virüsün sivri uçlu bir bölgesi oluyor ve virüsün bedende yayılmasına katkı sağlıyor. Latham, Science Times'ta yer alan habere nazaran virüs “hemen çabucak kesinlikle” Wuhan Laboratuvarı'ndan kaçtı diyor.
2012 ve 2019'daki olayların benzerlikleri
Nisan 2012'de Yunnan'daki Mojiang madeninden altı madenci, yarasa pisliklerinin maden kuyusundan temizlenmesinden 14 gün sonra hastalığa yakalandı. Bu madencilerden 3 tanesi daha sonrasında hayatını kaybetti. Master tezinin muharriri Li Xu, hastalarda yüksek ateş, kuru öksürük, iltihaplı organlar ve birtakım hadiselerde baş ağrısı görüldüğünü not ediyor. Araştırmanın muharrirleri ise bu belirtilen hepsinin şu an COVID-19 ile ilişkilendirildiğini söylüyor.
Ayrıyeten 2012 hadiseler ile günümüzdeki COVID-19 olaylarına uygulanan tedaviler de hayli benzerlik gösteriyor. Tezde, madencilerin teneffüs aygıtları ve steroid, kan inceltici ve antibiyotik karışımı ilaçlarla tedavi edildiği söz ediliyor.
Madencilere farklı hastalıklar için de test yapan Li Xu, Çin'deki öteki uzmanlara da danışıyor. Xu'nun danıştığı şahıslar ortasında 2003 yılındaki SARS salgınını yöneten göğüs hastalıkları uzmanı Zhong Nanshan da bulunuyor. Zhong, ayrıyeten şu an Çin hükûmetinin koronavirüs salgınını yönetmek için başvurduğu danışmanlar ortasında da yer alıyor. Araştırmanın müellifleri ise Zhong Nanshan ile buluşmanın hayli kıymetli olduğunu, virüsün SARS ile benzerlik gösterdiğini söz ediyor.