COVID-19 Tedavisinde 3 İlacın Denemeleirne Son Verildi

Dünya genelinde 11 milyondan fazla şahsa bulaşan ve 530 binden fazla insanın da hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs ile savaşmak için dünyanın çeşitli yerlerinden ilaç ve aşı çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Bu çalışmalar kapsamında daha evvel farklı hastalıklarda kullanılmış ilaçlar üzerinde de testler gerçekleştiriliyordu. Fakat Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ), sıtmaya karşı tesirli olan hidroksiklorokin ilacıyla HIV’ye karşı kullanılan lopinavir ve ritonavir ilaçlarının denemelerini durdurduğunu açıkladı.
Koronavirüse karşı tesirli değil
Dünya Sıhhat Örgütü, dün (4 Temmuz) yaptığı yazılı açıklamada, ‘Solidarity Trial’ (Dayanışma Denemesi) denemelerini, çalışmaları yürüten milletlerarası komitenin tavsiyesi üzerine durduklarını açıkladı. DSÖ tarafından kurulan Solidarity Trial, remdesivir ilacının denemelerini ise devam ettiriyor.
Örgüt tarafından yapılan açıklamada, kelam konusu bu iki tedavi usulünün koronavirüsün sebep olduğu COVID-19 nedeniyle yaşanan vefatları azaltmada etkisiz olduğu ya da çok az tesirli olduğu tabir edilerek denemelere derhâl son verileceği belirtildi. Sıhhat örgütü, kelam konusu bu ilaçlar için alınan durdurma kararının hastanede yatan hastalar için geçerli olduğunu, hastaneye yatmayan üzerindeki çalışmaları kapsamadığını da belirtti.
Yaptığı açıklamalarla ön plana çıkan ABD Lideri Donald Trump ve Brezilya Devlet Lideri Jair Bolsonaro, COVID-19’a karşı önlem olarak hidroksiklorokin kullandıklarını açıklamışlardı. DSÖ Genel Lideri Tedros Adhanom Ghebreyesus, mayıs ayında yaptığı açıklamada bu ilacın denemelerinin süreksiz müddetle durdurulduğunu belirtmişti. Örgüt, dün itibariyle ilaçla ilgili denemelerin büsbütün durdurulduğunu duyurdu.