COVID-19, Pıhtı Hücrelerinde Hiperaktiviteye Neden Oluyor

COVID-19’un bilhassa hastalıkları olan bireyler için daha tehlikeli olduğu açıklanmıştı. University of Utah Health’ten bilim beşerlerine nazaran rahatsızlıkları olan birtakım hastalarda COVID-19’un tetiklemesiyle gerçekleşen trombosit değişiklikleri kalp krizi başlangıcına, felce ve başka önemli komplikasyonlara katkıda bulunabiliyor.
Araştırmacıların bulgularına nazaran, enfeksiyon sırasında üretilen iltihaplı proteinler trombositlerin fonksiyonlarını kıymetli ölçüde değiştirerek hiperaktif yapıyor ve tehlikeli, potansiyel olarak ölümcül kan pıhtılarını daha yatkın hale getiriyor. Araştırmacılar, bu değişikliklerin altında yatan sebeplerin daha yeterli anlaşılabilmesi, COVID-19 hastalarında bunların gerçekleşmesinin önüne geçebilecek potansiyel tedaviye götürebileceğini söylüyor.
COVID-19 hastalarında kan pıhtılaşması
Araştırmanın müelliflerinden Robert A. Campbell “Bulgularımız, COVID-19 dediğimiz bulmacaya kıymetli bir kesim ekledi. Enfeksiyon sebebiyle iltihabın ve sistemik değişikliklerin pıhtı hücrelerinin fonksiyonlarını nasıl etkilediklerini ve COVID hastalarında neden yüksek sayıda trombositler gördüğümüzü açıklayabilecek süratli kümelenmelerine nasıl sebep olduğunu bulduk” dedi.
Yeni ispatlar, COVID-19’un artan kan pıhtılaşması riskiyle kontaklı olduğunu gösteriyor ki bu durum bilhassa diyabet, obezite ve yüksek kan basıncı sorunları olan hastalarda kalp, damar sıkıntılarına ve organ yetmezliğine neden olabiliyor.
Bilim insanları, neler olduğunu bulabilmek için 41 COVID-19 hastası üzerinde çalışmalar yürüttü. Bu hastalardan 17 tanesi ağır bakım ünitesindeydi, bunlar ortasından 9 tanesi ise teneffüs aygıtına bağlıydı. Araştırmacılar, bu hastalardan aldıkları kanları yeniden bu hastalarla tıpkı yaşta ve cinsiyetteki sağlıklı bireylerden alınan örneklerle karşılaştırdılar.
Farklı gen tahlilleri kullanan araştırmacılar, virüsün pıhtı hücrelerinde genetik değişikliği tetiklediğini keşfetti. Laboratuvar testlerinde kan pıhtısı oluşumunun değerli bir bileşeni olan trombosit kümelenmesi üzerine çalışıldı ve COVID-19 pıhtılarının daha süratli kümelendiği gözlemlendi. Araştırmacılar, ayrıyeten bu değişikliklerin pıhtı hücrelerinin bağışıklık sistemiyle etkileşime geçme yolunu da kıymetli ölçüde değiştirdiğini belirtti.
Lakin Campbell ve çalışma arkadaşları, pıhtı hücrelerinin büyük bir kısmında virüs bulgusuna rastlamadılar. Araştırmacılar, COVID-19'un bu hücreler içerisindeki genetik değişiklikleri dolaylı olarak öne çıkarmış olabileceğini tabir ettiler. Test tüplerindeki çalışmalarda ise tedavi öncesindeki pıhtı hücrelerinde aspirinin bu hiperaktiviteyi önlediği bulundu. Campbell, hekim önerisi dışında COVID-19 tedavisi için aspirin kullanımına karşı da ikazlarda bulundu.