Bir Koronavirüs Aşısının Tesir Mühleti ve Fiyatı Açıklandı

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra pandemi haline dönüşen koronavirüs salgını, bugüne dek 437 bin 473 kişinin hayatına mal oldu. Koronavirüsün neden olduğu COVID-19 hastalığının daha evvelden bilinmiyor olması, tedavi ve virüsü durdurma sürecini önemli manada zorlaştırırken bilim insanları, hem tedavi hem de aşı geliştirmek için ağır bir formda çalışıyorlar.
Az evvel sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, bilim insanlarının en az 135 farklı koronavirüs aşısı üzerinde çalıştığından bahsettik. Bu aşı çalışmalarından bir tanesi de AstraZeneca isimli bir ilaç firması tarafından yapılıyor. Artık, şirketin CEO'su olarak misyon yapan Pascal Soriot, geliştirdikleri aşı ile ilgili birtakım açıklamalarda bulundu. Soriot'un açıklamaları, koronavirüs aşısının hayatımızın bir kesimi olabileceği çıkarımına neden oluyor.
Soriot, yaptığı açıklamalarda birinci etapta 400 milyon doz aşı üretmeyi hedeflediklerini söyledi. COVID-19 hastalığına karşı geliştirdikleri aşının beşerler üzerindeki testlerini başlattıklarını tabir eden Soriot, ağustos ya da eylül ayında test sonuçlarının belirli olacağını vurguluyor. Soriot'a nazaran şayet testler istenildiği üzere sonuçlanırsa vakit kaybetmeden seri üretim yapılacak. Aşının insanlara ulaşması ise ekim ayını bulacak.
Koronavirüs aşısı, 2 euro civarında fiyatla satışa sunulacak
Pascal Soriot'un açıklamalarına göre AstraZeneca'nın 2 milyar aşı üretme potansiyeli var. Bu potansiyeli kar etmek için kullanmayacaklarını söz eden Soriot, aşının yaklaşık olarak 2 euroya (yaklaşık 15 TL) satılacağını söyledi. Soriot'a nazaran bu fiyat, aşının maliyetiyle tıpkı düzeyde. Pekala bu aşı, bir sefer yapıldığında sonsuza dek koruyacak mı? Sorit, bu sorunun da karşılığını veriyor.
Soriot, üzerinde çalıştıkları koronavirüs aşısının 1 yıl boyunca tesir göstereceğini düşündüklerini tabir ediyor. Yani şayet bu aşı, seri üretime geçer ve dünya genelindeki 2 milyar beşere ulaşmayı başarırsa, bu aşıdan her yıl 1 kere vurulmak gerekebilir.