Bilim İnsanları, Ter Kokusunun Kaynağını Keşfetti
Yaz mevsiminin tahminen de en sıcak günlerini yaşıyoruz ve bugünlerde serinlemek için bir klimaya sahip değilseniz sırtınızdan akan terler kısım kısım eriyormuşsunuz üzere hissettirebilir. Terlemek; istemsiz olarak gerçekleşen, bir noktada sağlıklı bir aksiyon olsa da beraberinde getirdiği kokunun pek de güzel görüldüğü söylenemez.
Bilim insanları, terlediğimizde ortaya çıkan ağır kokunun kaynağını çok uzun müddet evvel keşfetmişlerdi. Koltukaltı üzere üremeye son derece müsait yerlerdeki staphylococcus hominis gibisi bakteriler, ter denince akla gelen dehşetli kokunun ana kaynağını oluşturuyorlar. Pekala bu bakterilerin koku yaymasına neden olan şey tam olarak ney?
Scientific Reports'ta yeni bir araştırma yayınlayan bilim insanları, terlediğimizde bakteri kaynaklı olarak ortaya çıkan bu kokunun sistein-tiyol liyaz (C-T liyaz) isimli bir enzimden kaynaklandığını ortaya koydu. Varsayım edebileceğiniz üzere bu enzimi beşerler olarak biz değil, bakteriler salgılıyor.
Pek çok ferdî bakım eserleri markasının ardındaki şirket olan Unilever'den araştırmacılarla ortak yürütülen çalışmanın müelliflerinden York Üniversitesi araştırmacısı Michelle Rudden, kelam konusu enzimin keşfedilmesinin beden kokusunu manaya ve tedbire çalışmaları için değerli bir referans olacağını belirtti.
Unilever'den Gordon James ise araştırmanın ufuk açıcı sonuçlar ortaya çıkardığını belirtirken, koltuk altında yaşayan yalnızca birkaç bakterinin milyonlarca yılda gerçekleştirdikleri evrim sonucu kelam konusu enzim ile bugün hepimizin yakından tanıdığı beden kokusunu ortaya çıkarmasının büyüleyici bir şey olduğunu tabir etti.