Bilim İnsanları, Dev Bir Güvercinin Kalıntılarını Buldu
Günümüzde var olan canlıların ataları bazen insanları şaşırtacak özelliklere sahip olabiliyor. Bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışmada da misal bir keşif gerçekleştirildi. New Mexico Üniversitesi'nden bilim insanları, Okyanusya'daki Tonga Krallığı'nda dev güvercin kalıntıları buldu.
Güvercinler, günlük hayatta kentlerde sıklıkla rastladığımız hayvanlar ortasında yer alıyor. Lakin Polinezya'da bulunan ABD'li bilim insanları, çağdaş güvercinlerin Tongoenas burleyi olarak isimlendirilen atasını keşfetti.
Çağdaş güvercinden 5 kat daha ağır
(Tongoenas burleyi – sağda)
Bilim insanları tarafından keşfedilen bu çağdaş güvercinlerin atası, 50 cm uzunluğa ve çağdaş güvercinlerin 5 katı tartıya sahip. Günümüzde artık var olmayan bu cinsin günlük diyeti ise mango ve guava meyvelerinden oluşuyor.
Araştırmanın müelliflerinden David Steadman, “Bu ağaçlardan kimileri büyük, etli meyvelere sahip. Büyük güvercinin tohumu geçerek büsbütün yutması için adapte olmuş. Meyve yiyen güvercinler ortasında bu kuş, en büyüğü ve başkalarına nazaran daha büyük kanopi meyvesini yutabilir. Bunun için birlikte evrim gerekir” tabirlerini kullandı.
Çağdaş güvercinlerin ceddinin yok oluşu ise yaklaşık 2.850 yıl evvel Polinezyalıların takımadalara yerleşmesiyle bağdaştırılıyor. Bu takımadalara yerleşen beşerler, yüz yıl içerisinde bu kuş çeşidinin büsbütün yok olmasına sebep oluyor.
Araştırmanın ortak müelliflerinden Oona Takano ise Tongoeanas burleyi'nin yokluğunun uzun vadede Tonga adalarındaki mahallî ağaçların hayatta kalma ihtimallerini tehdit ettiğini söylüyor. Takano, bu ağaçların tohum taşıyıcı olarak güvercinlere gereksinimi olduğunu lakin günümüzde adalarda bulunan güvercinlerin bu büyük meyveleri yiyemeyecek kadar küçük olduğunu söz ediyor.