Bilim İnsanları Bir Böceğe Kamera Taktı
1990’larda bilhassa de Çin malı eserlerin neredeyse tamamında bir radyo koyma modası vardı. Günümüzde ise pek çok eserin kendi küçük kamerası bulunuyor. Tabletler, telefonlar ve kimi giyilebilir teknolojiler, adeta eski casus sinemalarındaki kameraları gerçeğe taşıdı.
Kameraların ne kadar küçüldüğünü ortaya çıkarmak isteyen bilim insanları, böceklerin sırtına kamera yerleştirdi. Böylelikle dünyayı bir böceğin gözünden görmek de mümkün olabildi. Aygıtların yükü da epey az oldu.
Böcek gözü kamerayla tanışın
Washington Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdiği böcek kamerası epey küçük ve bu canlılardan birinin sırtına yüklenebiliyor. Tartısı ise sadece 250 miligram, yani bir oyun kartının yaklaşık onda biri tartısında.
Kamera, 60 dereceye kadar dönüş yapabilen bir pivot kolun üzerine yerleştirildi. Böylelikle aygıtı kullanarak yüksek çözünürlüklü ve panoramik manzaralar çekilebiliyor, hareketli bir cisim takip edilebiliyor. Bu kameralar teknik olarak böceklerin “gördüğü” her şeyi takip ediyor.
Bu cinsten kameralar ileride küçük robotlar için “görüş” sağlayabilir, düşük güç tüketimiyle kullanılan kameraların öncüsü olabilir ve gelecekte kendine yeni kullanım alanları bulabilir. Olağan bu her şey güllük gülistanlık demek değil.
Küçük kameralar mahremiyet tartışmalarını alevlendirdi
Bu minik kameralar bataryaya gereksinim duysa da araştırmacılar bu gereksinimden kurtulmaya çalışıyorlar. Ayrıyeten gelecekte kamera sistemlerinin genel olarak daha küçük hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu da pek çok kişi için mahremiyet konusunda soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.
Bu örnekteki kameralar Bluetooth aracılığıyla 120 metre menzile kadar manzara transferi yapabiliyor. Her ne kadar araştırmacıların maksadı biyolojik çalışmalar için uzak bölgelerde bu kameraları kullanmak olsa da ortaya çıkan teknolojinin yanlış kullanılmasından tasa ediliyor.
Araştırmacılara nazaran bu çeşitten bir çalışmanın herkesin kullanımına açılması gerekiyor. Onlara nazaran bu teknolojinin yaratabileceği olumsuz kullanımları engelleyecek gelişmeler de yaşanacak.