Beynindeki Hasar Nedeniyle Sayıları Göremeyen Adam (Video)

ABD’de ismi açıklanmayan R.F.S. adlı bir adam, nörolojik bir hastalığın değişik sonuçlarıyla karşı karşıya kaldı. İnanılması güç bir rahatsızlık çeken adam, değişik bir biçimde gün içinde kullandığımız sayılardan bazılarını göremiyor.
Bilim insanlarının da üzerinde çalışma yapmaya devam ettiği farklı hadisede R.F.S. olarak isimlendirilen adam, beynin iki kıymetli bölgesinde hasara neden olan ve kortikobasal sendrom ismi verilen ender bir dejeneratif beyin hastalığına yakalandı.
Kortikobasal sendrom isimli hastalığa yakalanan beşerler çoğunlukla hafıza sıkıntıları, kas spazmı ve yürüme güçlüğü üzere semptomlarla karşı karşıya kalıyorlar. Lakin R.F.S. olarak isimlendirilen adam, bu semptomların yanında sayıları algılama, tanımlama ve bir kağıda aktarma yeteneklerini kaybetti.
R.F.S.’nin 8 sayısı olağan bir insan üzere göremiyor
R.F.S.’nin karşı karşıya kaldığı bu enteresan semptom hakkında çalışma yapan bilim insanlarının yayınladığı bir görüntüde, R.F.S.’den bilgisayar ekranında gördüklerini kağıda çizmesi istendi. R.F.S., ekranda bulunan turuncu renkli 8 sayısı yerine spagetti olarak tanımladığı bir şeyi ve turuncu renkteki art planını kağıda çizdi.
R.F.S.’nin sayıları görememesi hakkında çalışma yapan bilim insanları, bir dizi mümkünlüğü gözden geçirerek adamın garip bir algısal anomali yaşadığı sonucuna vardılar.
R.F.S.'ye gösterilen sayı ve R.F.S.'nin ekranda gördüğünü söylediği biçim
R.F.S.’nin sayıları görememesi hakkında çalışma yapan bilim insanlarının yayınladığı makalede, “R.F.S.’nin metamorfopsinin az formu göz önüne alındığında sorunun gerçek olduğundan nasıl emin olabilirsiniz? Rastgele bir olağandışı problemle birlikte, temel fonksiyon bozukluğunun temel algısal/bilişsel süreçlerin bozulması yerine psikiyatrik, psikojenik yahut ‘işlevsel’ olma mümkünlüğü var” dediler.
Bu sorunun kaynağını cevaplamak isteyen bilim insanları, R.F.S.’yi bir psikiyatristle görüşmesini sağladılar. Psikiyatrist, R.F.S.’nin algısal, bilişsel yahut fizikî semptomlarının rastgele birinin işlevsel olmayan bir bozukluktan meydana gelmediği sonucuna vardı. Psikiyatristin yaptığı çalışma sırasında R.F.S.’nin gördüğü ve göremediği şeylere karşı gösterdiği yansılar bu hususta palavra söylemediğini gösterdi.
R.F.S.’nin iş hayatına devam edebilmesi için alternatif bir sayı sistemi oluşturuldu
Araştırmacılar, yaklaşık 8 yıl boyunca R.F.S.’yle, şanssız adamın yaşadığı sıkıntıyla üzerinde çalıştılar. Çalışmalar sırasında jeoloji mühendisi olan R.F.S.’nin çalışma hayatına devam ederek birkaç yıl içinde emekli olabilmesi için göremediği sayıların yerine kullanılabilecek özel bir sayı sistemi de oluşturuldu.
R.F.S.’nin yaşadığı sorun, adamın beyninin EEG taraması yapıldığında daha da enteresan hale geldi. R.F.S., bir sayıya baktığında baktığı yerde ne olduğunu söyleyemedi. Fakat EEG’lerde yapılan incelemeler beynin sayıları görebildiğini gösteriyor.
R.F.S.’nin durumuyla ilgili açıklama yapan Harvard Üniversitesi’nden Teresa Schubert, “Bir sözün orda olduğundan büsbütün habersizdi. Lakin beyni yalnızca sözün varlığını tespit etmekle kalmadı, birebir vakitte ‘tuba’ üzere muhakkak sözleri tanımladı” dedi.
Bilim insanları, klâsik olarak EEG üzerinde görülen sinirsel aktivitenin görsel farkındalığa neden olduğunu varsayıyorlar. Lakin R.F.S. hakkındaki araştırma bu mevzuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini gösteriyor.
R.F.S.’nin beyninde yapılan incelemeyle ilgili konuşan bilim insanı David Rothlein, “R.F.S.’nin beyninin kısımları, formları hiç farkında olmadan tespit etti. Bu sonuçlar RFS’nin beyninin farkındalık olmadan karmaşık süreçler yaptığını gösteriyor” dedi.
Sayıları görememek üzere değişik olmakla birlikte hayatı epeyce zorlaştıracak bir problemle karşı karşıya olan R.F.S., hayatına devam ederken bilim insanları hala R.F.S.’nin yaşadığı sorunun gerisindeki gizemi çözmeye çalışıyorlar. R.F.S.’nin yapılacak yeni beyin taramaları ve bu taramaların tahlili sorunun gerisindeki nedenin tam olarak ortaya çıkarılmasını sağlayabilir.
R.F.S.'nin 8 sayısını göremediği anların görüntüsü:
R.F.S.'yle yapılan diğer bir deney: