Balık Yağının Antidepresan Tesiri Yarattığı Ortaya Çıktı

Günümüzde, akademik mecmualar sayesinde ortaya çıkan yeni bilimsel gelişmelere hakim olmak çok daha kolay hâle geldi. Bu mecmualardan biri olan Molecular Psychiatry'de yayınlanan bir çalışma, hastadan alınan yetişkin kök hücrelerin; majör depresif rahatsızlığı modellemek ve hastanın ilaçlara nasıl reaksiyon verebileceğini test etmek için kullanılabileceğini ortaya koydu
Chicago'da bulunan University of Illinois'a görev yapan bir küme araştırmacı, klinik depresyon tanısı konan yetişkinlerden alınan kök hücrelerin modelde kullanılmasının işe yaradığını fark ettiler. Araştırmacılar bulduklarından yola çıkarak, balık yağının antidepresan tesiri oluşturduğunu ortaya çıkardı. Balık yağının bu stil bir tesirinin olmasıysa birçok kişiyi şaşırtmayı başardı.
Majör depresif rahatsızlığın tedavisi her 3 bireyden birinde başarısız oluyor:
Araştırmaya önderlik eden fizyoloji, biyofizik ve psikiyatri profesörü Mark Rasenick, bu çalışmanın; bilim insanlarına beynin nasıl çalıştığını ve kimi insanların ilaçlara karşı neden daha olumlu reaksiyon verdiğini manaya konusunda yardımcı olacağını söyledi. Balık yağı hususundaysa “Elde edilmesi kolay ve doğal bir eser olan balık yağının depresyon için tesirli bir tedavi olabileceğine dair bilimsel ispatlar bulmak heyecan vericiydi” biçiminde konuştu.
En sık görülen hastalıklardan biri olan majör depresif rahatsızlık, her 6 şahıstan birinin hayatları boyunca en az bir sefer atak geçirmesine neden oluyor. Bu kadar sık ölçüde görülen bir hastalığın tedavisi, her 3 bireyden birinde başarısız sonuçlanıyor. Tedavisinde bu biçimde düşüncelerin ortaya çıkabildiği majör depresif bozukluğa karşı balık yağının kullanılabilmesi, bilim dünyasında heyecan yarattı.
Rasenick, ayrıyeten çalışmanın kök hücre modelinin; balık yağı üzere tedavilere karşı nasıl cevap verileceğini anlamak emeliyle kullanılabileceğinin de altını çizdi. Konuşmasının devamında, balık yağının bu tesirinin daha ayrıntılı biçimde incelenmesi gerektiğini de belirtti.