Ay ve Dünya Birebir Meteor Yağmuruna Maruz Kalmış
Yegane yuvamız olan Dünya, 4,5 milyar yıllık ömrü boyunca birbirinden büyük felaketler yaşadı ve hayat, tekraren büsbütün yok olma tehlikesi geçirdi. Nature Communications’ta salı günü (dün) yayınlanan bir araştırma, hem Dünya’nın hem de doğal uydusu Ay’ın 800 milyon yıl evvel büyük bir asteroit bombardımanına maruz kaldığını ortaya koydu.
Dünya, tektonik aktivitenin epeyce yüksek olduğu bir gezegen olduğundan yüz milyonlarca yıl evvel yaşanmış felaketlere ilişkin kalıntılara ulaşmak son derece güç. Buna rağmen Ay, tektonik açıdan neredeyse hiçbir faaliyet göstermediğinden yaşanan meteor yağmurlarının izleri milyonlarca yıl bozulmadan varlığını muhafazaya devam edebiliyor.
Ay'a birebir anda düştüğü tespit edilen 8 meteorun oluşturduğu krater
Bu durumun farkında olan bilim insanları, Japonya’nın Ay’ın yörüngesindeki uzay aracı Kaguya ile ayın yüzeyindeki kraterleri incelediler ve incelenen 59 kraterden 8’inin tıpkı anda oluştuğuna kanaat getirdiler. İncelenen kraterlerin tamamının çapı 20 kilometrenin üzerindeydi.
Bilim insanları, Ay’dan elde ettikleri dataları Dünya’daki bulgular ile karşılaştırdılar ve yaklaşık 800 milyon yıl evvel bir meteor yağmurunun Ay ve Dünya’yı tıpkı anda vurduğunu belirlediler. Bilim insanlarının açıklamalarına nazaran kelam konusu meteor yağmurunun toplam kütlesi, Meksika’nın Yucatán Yarımadası’na düşerek dinozorları yeryüzünden silen ve Chicxulub kraterini oluşturan meteordan 10 ila 100 kat daha fazlaydı.
Bilim beşerlerine nazaran kelam konusu meteor yağmuru, Mars ile Jüpiter ortasında bulunan ve iç Güneş sistemi ile dış Güneş sistemini birbirinden ayıran asteroit neslinden kaynaklanmış olabilir. 800 milyon yıl evvel gerçekleştiği varsayım edilen meteor yağmuru, karasal ömrün büyük ziyan görmesine neden olurken, ani iklim değişikliklerini tetiklediğinden deniz ömründe da büyük bozulmalara neden olmuştu.