200 Bin Yıl Evvelki İnsanların Yatakta Uyudukları Keşfedildi
Güney Afrika'da bulunan ve epeyce ünlü bir arkeolojik alan olan Border Cave mağarasında yapılan çalışmalar, insanlığın birinci vakitlerine ilişkin yeni bir bilgiyi daha ortaya çıkardı. Araştırmacıların yeni edindikleri bilgilere nazaran bundan 200.000 yıl evvel bölgede yaşayan beşerler, uyurken kendilerine rahat alanlar oluşturmak için tabanı otla kaplıyorlardı.
Beşerler, Panicoideae alt ailesinden elde edilen demetleri bir ortaya getirerek yatak oluşturuyorlardı ve bu yatakları mağaranın art kısımlarındaki kül katmanlarının üstüne koyuyorlardı. Yatağın altında bulunan kül katmanları, insanları uyurken böceklerden muhafaza fonksiyonu görüyordu.
200 bin yıl evvelki hayat:
Science mecmuasında yayınlanan araştırma, dünya çapında birkaç üniversitede vazife yapan araştırmacılardan oluşan bir takımla gerçekleştirildi. Araştırmanın başındaki isim olan Profesör Lyn Wadley, mağarada buldukları bulguların ne manaya geldiğini şu cümleleriyle tabir etti:
“Ot katmanını kül üstüne koymanın sadece tozsuz, katman için yalıtımlı bir taban oluşturmak için değil tıpkı vakitte yürüyen böcekleri püskürtmek için kasıtlı bir strateji olduğunu düşünüyoruz. Bazen yatağın küllü temeli, mağarayı temizlemek ve böcekleri yok etmek için yakılan eski çim kalıntılarından oluşuyordu. Öteki durumlarda yeni bir yatak katmanı için pak yüzey olarak ateşten çıkan odun külü de kullanılmıştı.“
200.000 yıl evvel yaşayan insanların kullandıkları yataklar aslında sadece uyumak için de kullanılmıyordu. Araştırmaya nazaran beşerler, bu yataklarda tıpkı vakitte çalışıyorlardı. Araştırmacılar, yataklardaki otun kalıntılarıyla birlikte taş alet üretimine işaret eden döküntülerle de karşılaşmışlardı.
Lyn Wadley'in açıklamasına nazaran araştırma, tıpkı vakitte 200.00 yıl evvel insanların ateş yakabildiklerini de gösteriyordu. Bununla birlikte insanların ateşi, külü ve tıbbi bitkileri pak ve böceksiz bir kamp kurmak için kullandıkları da elde edilen sonuçlar ortasındaydı.