Torrent Nedir, Nasıl Kullanılır?

İnternet tarihinin en tesirli buluşlarından birisi olan torrent, Türkiye’de de oldukça yaygın bir sistem. İçerikleri daha ulaşılabilir bir hale getiren torrent, her ne kadar korsan yahut yasa dışı evrak transferi için kullanılsa da büyük bilgilerin transferinde değerli bir rol oynamaya devam ediyor. Günümüzde birçok torrent sitesi ve torrent programı mevcut.
Torrent biraz karışık bir bahis, bilhassa de yeni başlayanlar için torrent alemine atılmak ve öğrenmek vakit isteyen bir iş. Webtekno olarak bu rehberimizde size torrent nedir, nasıl çalışır, olağan indirme ve torrent ortasındaki fark nedir, torrent kullanımı yasal mıdır üzere kıymetli soruların yanıtlarını vereceğiz. Gelin torrent rehberimize bir arada göz atalım.
Torrent’e dair her şeyi açıkladığımız alt başlıklar:
- Torrent nedir?
- Torrent sistemi nasıl çalışır?
- Torrentler neden kullanılır?
- Torrent ve olağan indirme ortasındaki fark nedir?
- Torrent nasıl indirilir ve kullanılır?
- Torrent indirme yasal mıdır?
- Muhafazasız torrent kullanımının sonuçları nelerdir?
- Torrent indirirken VPN gerekli midir?
- Torrent tarihi
Torrent nedir?
Torrent terimi, indirilecek olan belge ve klasörlere bağlı olan metadatayı isimlendirmek için kullanılır. Bir torrent belgesi, indirdiğiniz asıl belgeyi içermez, asıl evrakın sunucudaki imajını içerir. Torrent, kullanıcıların büyük boyutlu bilgileri indirmesine ve paylaşmasına imkan tanıyan süratli ve sağlam bir sistemdir.
Torrent sistemi nasıl çalışır?
Torrent indirme yapmak, büyük belgeleri birçok bite ayıran ve daha sonra bu bitleri birbirine bağlayan Torrent istemcileri üzerinden evrak transferi yapmanızı sağlayan bilgi indirme sürecini tabir eder. Bu tıp bir belge transferi yapmanızı sağlayan, sinemalar, oyunlar ve diziler indirmenize imkan sunan bir hizmet olarak BitTorrent örneğini verebiliriz.
Torrent sistemi, belgeleri indirmek için merkezi sunucuları kullanır ve bu evrak paylaşımı sırasında her iştirakçi, evrakları indirmek yahut yüklemek ile meşgul olur. Öbür bir deyişle tüm torrent kullanıcıları başarılı bir halde belge transferi yapmak için birbirlerinin bilgilerini kullanır. Yani bir belge daha indirme sırasındayken bile onun datalarını diğer bir kullanıcı ile paylaşabiliyorsunuz.
Torrentler neden kullanılır?
İnternet üzerinden belge indirmek için kullanılan birçok prosedür bulunuyor. Klâsik indirme kelam konusu olduğunda evrakları uzak sunuculardan yahut bulutlardan kopyalamanız kâfi olacaktır, fakat Torrentler tek bir sunucuya bağlı değildir. Torrent sistemi ile tek bir sunucudan değil, bu sistemi kullanan her kullanıcının sunucusundan bilgi kesimleri alırsınız.
Torrentin tabiatı, bu sistemi büyük boyutta evrak indirme süreci yapmak için ülkü hale getirir. Torrent indirmeleri, irtibat kusurları olmadan ve temas suratınıza nazaran saniyeler içinde gerçekleştirebileceğiniz bir sistemdir ve bu halde yıllar uzunluğu devam etmesi neredeyse garantilidir diyebiliriz.
Torrent ve olağan indirme ortasındaki fark nedir?
Olağan indirme ve torrent indirme ortasındaki en temel fark, torrent indirme sürecinin, kullanıcılar ortası ağları destekleyen ve direkt indirmeyi destekleyen torrent istemcileri aracılığıyla bilgileri indirmenize müsaade vermesidir. Standart bir indirme bunun yerine tarayıcıya dayanır ve öbür kullanıcılardan fazla tek bir kaynağa bağlıdır.
Torrent nasıl indirilir ve kullanılır?
Torrent istemcisini indirin ve kurun
Torrent kullanabilmek için BitTorrent yahut uTorrent üzere torrent istemcilerinden birini kurmanız gerekiyor. Torrent evraklarını rastgele bir torrent istemcisiyle çalıştırabilirsiniz. Şayet dilerseniz bir torrent VPN’i de kullanabilirsiniz. İnternette birçok VPN bulunuyor fakat en düzgün tecrübe için en âlâ VPN’i seçtiğinizden emin olun. Bir VPN hizmeti kullanarak torrent indirme yapmak ayrıyeten işinizi kolaylaştırır.
Torrent belgesini araştırın
Torrent istemcisini kurduktan sonra indirmek istediğiniz torrent belgesini bulmanız gerekiyor. Torrent belgelerinin uzantısının “.torrent” olduğunu da hatırlatalım. Şayet indirmek istediğiniz belge bir sinema yahut müzik ise, aratacağınız belgeyi .torrent uzantısıyla aratın. Torrent belgesini indirdikten sonra tek yapmanız gereken belgeye tıklamak ve istemci üzerinde açmak.
Torrent indirme yasal mıdır?
Torrent indirme yapmak, diğer kullanıcıların indirmesi için Google Drive’a bir belge eklediğinizde olduğu üzere sırf bir belge paylaşım formülüdür. Bu nedenle torrent yazılımı kullanmak yasadışı değildir lakin sunucudan çektiği bilginin telif hakkı müdafaası varsa yaptığınız süreç yasa dışı olarak kabul görüyor.
Lakin açık kaynak kodlu bir içerik yahut yazılım indiriyorsanız yaptığınız şey büsbütün yasaldır. Şayet içerik, sahibi tarafından erişilmesi hür olarak deklare edildiyse sorun yemek demektir. Torrent süreci kendi başına yasa dışı bir süreç değildir.
Muhafazasız torrent kullanımının sonuçları nelerdir?
Torrentler uzun müddettir yasadışı indirme faaliyeti olarak algılanıyor. Telif hakkı sahipleri ve internet servis sağlayıcıları, torrent indirme süreci yapan bireylerin IP adreslerini basitçe izleyebiliyor ve yasal süreç başlatabiliyor. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde birçok torrent sitesi kapatıldı ve torrent kullanan kullanıcı para cezasına çarptırıldı. Şayet yasal olmayan bir torrent süreci gerçekleştirirseniz sizi de bu tıp sonuçlar beklediğini belirtelim.
Torrent indirirken VPN gerekli midir?
Bir VPN kullanmak, torrent kullanırken kendinizi müdafaanın en güzel yollarından biridir. IP adresinizi ve torrent sürecinizi internet servis sağlayıcınızdan gizler. VPN yazılımı bunu, gelen ve giden tüm dataları şifreleyerek ve dünyanın öbür yerlerindeki sunucular üzerinden yönlendirerek başarır. Daha sonra dataların varış noktasına gönderilmeden evvel şifresi çözülür.
Bu prosedür, internet servis sağlayıcınızın ziyaret ettiğiniz siteleri yahut sizin tarafınızdan yayınlanan yahut indirilen içeriği görmesini imkânsız hale getirir. Torrent kullanırken inançta kalmak istiyorsanız, rastgele bir yasal sonuçtan kaçınmak için bir VPN en yeterli seçenektir. Dilerseniz en uygun VPN servisleri içeriğimize de buradan ulaşabilirsiniz.
Torrent tarihi: Bu fikir kime ilişkin?
Torrent sistemi birinci olarak 2001 yılında, Bram Cohen isimli bir programcı tarafından ortaya çıkarılmıştır. Bu çığır açan teknoloji, o vakitler ki internetin durumuna bir reaksiyon olarak geliştirildi demek mümkün çünkü o vakitler internet inanılmaz derecede yavaştı ve büyük boyutlu evrak transferi yapmak çok vakit alan bir süreçti.
Torrent sisteminin gündelik bilgisayar kullanıcılarına ulaşması ve telif hakkı sahipleri yahut devlet için bir sorun oluşturması ise yaklaşık 5-6 yıl üzere bir süreç aldı. 2006-2007 yıllarında konutunda bilgisayar sahibi olan rastgele bir kişi, gerek yasal gerek yasa dışı olarak bir oyun yahut sinema indirme imkanına sahipti.
Bir Webtekno rehberinin daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Oyunlar, bilim, genel teknoloji problemlerini içeren, bu ve bunun üzere birçok yararlı içerik ve rehberden haberdar olmak için sitemizi takipte kalmayı ve fikirlerinizi / tekliflerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında belirtmeyi lütfen unutmayın 🙂